2006  2007  2008  2009  2010  2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  
januar  februar  marec  april  maj  junij  
julij  avgust  september  oktober  november  december  

Nagovor za Radio Ognjišče

nedelja, 25.05.2008


Nagovor škofa msgr. dr. Marjana Turnška na 8. navadno nedeljo za radio Ognjišče.

Drage poslušalke in dragi poslušalci Radia Ognjišče, mir vam bodi!

Obhajamo še zadnjo nedeljo v mesecu maju, ki ga intenzivno preživljamo z Marijo ob lepi ljudski pobožnosti šmarnic. Ob Mariji lažje gledamo dobrohotno in pozitivno na vse okoli sebi in na vse, kar se dogaja v našem življenju, saj je naša Mati, ki naš pogled nenehno usmerja k Bogu, ki je naš Oče in k svojemu Božjemu Sinu ter nas odpira delovanju Svetega Duha, ki nam daje dojeti sporočilo Svetega pisma, ki ga je sam navdihnil. Na 8. navadno nedeljo nam ta beseda prinaša sporočilo o našem materinskem in očetovskem Bogu, ki z neizmerno ljubeznijo skrbi za človeka, zato se nam ne bi bilo treba preveč vznemirjati, pa naj se v življenju zgodi kar koli.
Na vsakem koraku se srečujemo z izjemno zaskrbljenostjo ljudi. Eni so polni skrbi za preživetje, drugi se praktično noč in dan ubadajo s skrbmi, kako voditi podjetja, kako oplemeniti kapital; pred volitvami so politiki polni zaskrbljenosti, kako pritegniti čim več volivcev. Že otroci v osnovni šoli, imajo spet polno svojih skrbi; da o mladih, ki šele vstopajo v življenje, sploh ne govorimo, saj je vsa njihova prihodnost, zasebna in poklicna, še ena sama neznanka in zato za mnoge nerešljiva skrb. Mlade družine imajo spet svoje skrbi, ki so včasih tako velike, da si niti ne upajo zaživeti odprtega in navdušujočega družinskega življenja, ki bi bilo povsem velikodušno in pripravljeno dati zavetje še kakšnemu človeškemu življenju. Skrb vzbujajo podnebne spremembe, okoljska onesnaženost in še marsikaj drugega.
Ob vseh teh skrbeh začutimo, kako je pomembno imeti zaupanje v Boga. Prav k temu vzpodbuja Izaija v današnjem odlomku svoje preskušano ljudstvo, polno skrbi, ker se čuti povsem zapuščenega, z Gospodovimi besedami: »Mar žena pozabi svojega otročiča in se ne usmili otroka svojega telesa? A tudi če bi ona pozabila, jaz te ne bom pozabil« (Iz 49,15). To je eden izmed tistih svetopisemskih odlomkov, ki nam razodeva, da ima naš Bog tudi materinske poteze, saj je v njem vsa milina in nežnost, ki jo človek potrebuje. Kot materi ni tuje nič, kar skrbi in vznemirja otroka, tako našemu Bogu ne more biti tuje, kar kot skrb ali kot veselje nosi v svojem srcu človek.
Še bolj direktno pa na preveliko človekovo zaskrbljenost zase in za svoj razvoj opozori evangeljski odlomek, kot ga je zapisal evangelist Matej: »Ne bodite v skrbeh za svoje življenje, kaj boste jedli in kaj boste pili, in ne za svoje telo, kaj boste oblekli /…/ Ne bodite v skrbeh za jutri, kajti jutrišnji dan bo prinesel svoje skrbi« (Mt 6,25.34). V nekaj vrsticah Matej kar šest krat ponovi »ne skrbite«. Šest je v svetem pismu število človeka, ki se je zaprl sam vase, ki se čuti sam sebi zadostnega, in zaradi tega ni odprt sedmemu dnevu pri stvarjenju, ki predstavlja Boga. S tem šestkratnim klicem želi Jezus poudariti, da naj ne bomo pretirano zaskrbljeni za svoje življenje, ampak naj ga z zaupanjem položimo v Očetove roke, saj bo vendar za nas bolj skrbel kot skrbi za ptice pod nebom in za cvetlice in trave na polju, katerih vrednost ne moremo primerjati s človekovo vrednostjo v Božjih očeh. Pretirana zaskrbljenost človeka in še posebej kristjana ni na mestu, saj pravzaprav človeka hromi. Lahko je tudi izraz bega v prihodnost, ker se bojimo urejanja sedanjosti, v kateri pravzaprav edino v resnici živimo. Za jutri pa nihče nima nobene garancije, da ga bo sploh doživel. Življenja si sami namreč ne moremo ohraniti, kakor si ga nismo mogli dati. Edino Bog Oče nam ga zagotavlja. Zato ima svoje pomembno mesto v življenju zaupanje v Božjo previdnost.
Jezus s tem seveda ne pravi, naj ne delamo, saj vemo, da je delo še kako pomembno in da je prav tako velika vrednota. Poudariti pa hoče, da naj iz dela in iz potrebe poskrbeti za prihodnost ne delamo malika. Naše skrbi so izraz zadovoljevanja naših potreb, osebnih, družinskih in družbenih, ki so v osnovi upravičene, ne smejo pa postati absolutne. Njihovi uresničitvi torej ne smemo podrediti vsega drugega. Pretirana zaskrbljenost se pojavi, ko iz stvari, ki so sredstvo za dosego cilja, naredimo cilj. Če naprimer iz dopusta naredimo cilj, se bomo do onemoglosti ukvarjali s krajem dopusta, nastanitvijo … pozabili pa, da je cilj dopusta predvsem okrepiti medsebojne vezi, poglobiti odnose z najbližjimi, se umiriti in se s tem odpočiti ter nabrati novih moči s spremembo življenjskega ritma. Vse svoje potrebe smo namreč poklicani potešiti kot božji otroci – to pa pomeni v sodelovanju z Bogom in v delitvi z ljudmi. Hrana in obleka, ki sta v svetem pismu podobi za skrb za biološko in za družbeno življenje, ne smeta postati malik, ampak sredstvo za občestvo z Bogom in ljudmi. Hrana in pijača hranita življenje, a nista življenje; predvsem ga ne zagotavljata. Kako paradoksno se včasih zgodi, da prav bogati, ki imajo hrane dovolj, pričnejo življenje ogrožati zaradi preobilne hrane in stresa, ki ga zaradi skrbi za imetje doživljajo. Obleka predstavlja na nek način človekovo družbeno vlogo, saj nas naredi vidne drugim. Zato se toliko vsega vrti okoli mode. Obleka je neke vrste umetno telo, ki ga želimo pokazati drugim. In kadar nas začne preveč skrbeti, kaj si drugi mislijo o nas, kako bomo izpadli v očeh drugih, takrat iz »obleke« že delamo malika, ki nas pravzaprav odtujuje temu, kar v resnici smo. To pa nas spet oddaljuje in odtujuje tudi od ljudi in nas zapira v samozadostnost, ki je oblika družbene smrti.
Zdravilo proti pretirani skrbi zase in za svojo prihodnost je zaupanje v Boga, ki je Oče. Naša resnična »vrednost« je tista, ki jo imamo v njegovih očeh in ne tista, ki si jo sami umetno ustvarimo. Kdor je pretirano zaskrbljen za svoje življenje in si zato prične kopičiti stvari, bi lahko rekli, da sebe prav malo ceni; da se ceni manj, kot so vredne ptice na nebu. Kajti če Bog zanje poskrbi, nas ceni bolj in bo za nas bolj poskrbel kot zanje.
Zato, dragi poslušalci in poslušalke, najprej skupaj iščimo božje kraljestvo, to je Božjo bližino, in vse ostalo nam bo navrženo; kar pomeni, da bomo znali najti pravo harmonijo med skrbmi za vsakdanje življenje in zaupanjem Bogu! Amen!

Škofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska Sobota

Napovednik


 sobota, 01.01.2022 - sobota, 31.12.2022

Maševanje in spovedovanje škofa dr. Petra Štumpfa

v stolni cerkvi sv. Nikolaja v Murski Soboti več ...


 sobota, 01.01.2022 - sobota, 31.12.2022

Dom duhovnosti v Kančevcih

Programi v letu 2022 več ...


 nedelja, 16.01.2022 - nedelja, 25.09.2022

Murska Sobota: Priprava na zakon v letu 2022

v Murski Soboti več ...


 torek, 18.01.2022 - torek, 25.01.2022

Teden molitve za edinost kristjanov 2022

Od 18. do 25. januarja 2022. več ...


 nedelja, 23.01.2022

Nedelja Božje besede

V nedeljo, 23. januarja 2022 več ...


 sobota, 29.01.2022 - ponedeljek, 01.08.2022

Dogodki za mladino

ŠOM pripravlja dogajanja za mlade več ...


 nedelja, 30.01.2022

Srečanje zakonskih skupin

v Kančevcih več ...

Celotni seznam napovedi