Škofija Murska Sobota
Škofija Murska Sobota

SPLETNE POVEZAVE ŽUPNIJ

MISEL DNEVA

"Če se ne izgubi niti en atom telesa v nič, kako bi se moglo izničiti vse to, kar je duhovnega." B. sl. Alojzij Kozar

Božja beseda


Vir: www.hozana.si

ANKETA

Kako je naslov 1. knjige za vse generacije o B.s. Danijelu Halasu?
  Mučenec ob Muri
  Dober in nezlomljiv
  Prekmurski heroj
  Mučenec živi
  Skrivnostni junak
  Polansko zrno
  Poteptani cvet
rezultati anket

Halasova romarska pot

Dragi romar! Dobrodošel na Halasovi romarski poti!

Iz našega ljudstva je izšlo mnogo dobrih, vernih ljudi, pa tudi veliko znanstvenikov, umetnikov, domoljubov. Najžlahtnejši sad našega ljudstva pa je Božji služabnik Danijel Halas, župnik v Veliki Polani. 10. avgusta 2000 se je začel postopek za razglasitev župnika Halasa za blaženega. Na romarski poti boš spoznaval življenje Božjega služabnika, pa tudi njegovo žrtev za Cerkev. Prav je, da moliš za njegovo beatifikacijo. Naj Božji služabnik tudi po tvoji molitvi prejme čast oltarja. Moli pa tudi za namene, ki so določeni pri posameznih postajah.
Romarsko pot lahko opraviš sam ali v skupini. Lahko delno peš, s kolesom ali avtomobilom. Lahko naenkrat ali po etapah. Lahko jo opraviš tudi večkrat. Priskrbi si tudi spominske žige. Dobiš jih na župniščih.
Halasova romarska pot povezuje kraje, kjer je živel in deloval Božji služabnik Danijel Halas. Na vsaki postaji je postavljena tabla z opisom postaje. Na razpolago je tudi Romarska knjižica po Halasovi romarski poti, ki jo je možno dobiti na vseh župnijskih uradih v soboški škofiji. V knjižici je kratek opis poti in prostor za spominske žige. Žigi so na razpolago na posameznih župnijah: za prve tri postaje je žig na voljo v župnijskem domu v Črensovcih, za 4. in 5. postajo na župnišču na Hotizi, za 6. in 7. postajo na župnišču v Lendavi, za 8. in 9. pa v Veliki Polani. Žig za Ljutomer je v pripravi.
Pot je bila začrtana leta 2001, ko je bila izdana tudi Romarska knjižica in pripravljeni žigi. Romarsko knjižico je pripravil Lojze Kozar, risbe za žige pa je prispevala Karmen Smodiš. V letu 2007 so bile postavljene plošče pri posameznih postajah in smerokazi.

1. Črensovci ? župnijska cerkev
V cerkvi Povišanja sv. Križa v Črensovcih je bil 25. junija 1908, dan po rojstvu, krščen Božji služabnik Danijel Halas, sin Martina in Katarine r. Horvat. Tukaj je prejel ostale zakramente (spoved, obhajilo in birmo) in 16. julija 1933 daroval novo mašo. V cerkvi je ohranjen krstni kamen, pri katerem je Danijel Halas prejel zakrament sv. krsta. Postavljen je v posebnem prostoru ob kapeli fatimske Matere Božje.

?V domači cerkvi se oznanja Božja beseda in kdor Božjo besedo redno posluša, v njem ostane vera živa, močna, vera v njem raste. Kakor pa več Božje besede ne posluša, začne vera pešati. Če na ogenj ne mečeš drv, začne ugašati.? D. Halas


2. Črensovci ? župnijski dom Sv. Družine
Staro črensovsko župnišče je stalo v bližini tega doma. Tam se je Danijel Halas srečeval z domačimi duhovniki, tudi z Jožefom Kleklom st. Dvorano doma Sv. Družine krasi leseni mozaik akademskega slikarja Štefana Hauka. Ob Sveti Družini je predstavil pomembne može črensovske župnije in Prekmurja, med njimi tudi Božjega služabnika Danijela Halasa.

?Poleg duhovništva je družina druga velika posrednica Božje milosti. Krščanske družine so granitni kamni, ki sestavljajo Cerkev.? D. Halas


3. Črensovci ? Halasova kapelica
Na zemljišču, kjer danes stoji kapelica, je živela Halasova družina pred Danijelovim rojstvom. Malo pred letom 1908 se je družina preselila v sedanjo ulico Za logom št. 18. Leta 1972 so župnikovi sestri Ana in Franca ter brat Martin postavili kapelico v spomin na brata mučenca. Napis na plošči v kapelici: ?V spomin Halas Danielu / župniku v Polani / Rojen v Črensovcih 1908 / mučeniško smrt sprejel 1945 / V spomin postavili kapelo 1972 / brat Martin, sestri Ana in Franca Halas.?

?Človek je zato na svetu, da se pripravi na večno življenje. Če tega ne dosežemo, smo največji reveži na veke, čeprav bi tu na zemlji bili milijonarji.? D. Halas


4. Hotiza ? kraj aretacije
V bližini križa, pri odcepu za Veliko Polano so oboroženi možje tik pred koncem 2. svetovne vojne, 16. marca 1945 proti večeru, zaustavili polanskega župnika Danijela Halasa, ko se je s kolesom vračal iz Lendave, kjer je spovedoval redovnice. Odvedli so ga do reke Mure in tam ustrelili.

?Ta pot je trnjeva in vodi na Kalvarijo. Po njej vodim svoje najboljše prijatelje in jih pripeljem v večno blaženost.? D. Halas


5. Hotiza - reka Mura ? kraj mučeniške smrti
Pri sedanjem rokavu reke Mure so v petek, 16. marca 1945, oboroženi možje s štirimi streli umorili župnika Danijela Halasa. Njegovo truplo so vrgli v reko Muro. Tudi kolo so vrgli v Muro. Voda je odnesla njegovo telo do vasi Kot, kjer so ga čez tri dni našli. V bližini kraja mučeniške smrti so hotiški verniki leta 2003 postavili spominski križ, leta 2009 pa še ?šamrl?, privez za brod. - O, Mura, postala si blažena reka: si dno posodila mučencu za grob. (Vladimir Kos)

?V teh težkih časih bomo mogoče morali celo z največjimi žrtvami ? z mučeništvom dokazati svoje katoliško prepričanje.? D. Halas

Križev pot na Hotizi

6. Kot ? reka Mura
Na Jožefovo, 19. marca 1945, je mlinar Ludvik Kocet v Muri opazil naplavljeno truplo. Žena Marija je prepoznala ustreljenega polanskega župnika Danijela Halasa. Čez noč je truplo počivalo v mrtvašnici v Kotu. Naslednje jutro so mrtvo telo župnika Halasa odpeljali v Veliko Polano, kjer so ga 21. marca pokopali. Župnija Lendava je leta 2006 v Kotu uredila spominski park in postavila velik lesen križ.

?Kristus je rešil svet s trpljenjem ? duhovniki nadaljujejo Kristusovo delo.? ? D. Halas


7. Lendava ? župnijska cerkev
V cerkvi sv. Katarine in v župniji Lendava je Božji služabnik Danijel Halas opravljal kaplansko službo od novega leta 1934 do 15. decembra 1938. Z enako ljubeznijo je skrbel za versko življenje Slovencev in Madžarov, zato so ga vsi vzljubili in spoštovali. Naučil se je madžarskega jezika, da je lahko oznanjal evangelij tudi Madžarom v njihovem jeziku. Z Lendavo je ostal  povezan tudi pozneje, saj je bil od škofa določen spovednik redovnic, ki so delovale v Lendavi.

?Poleg Stvarnika so starši po naravi prvi lastniki in zaradi tega prvi vzgojitelji svojih otrok. To svojo sveto starševsko pravico so imeli starši že prej, preden je nastala prva država in prva šola na svetu.? D. Halas


8. Velika Polana ? župnijska cerkev
Božji služabnik Danijel Halas je prišel v Veliko Polano 15. decembra 1938, 1. januarja 1939 pa ga je dekan Ivan Jerič umestil za prvega polanskega župnika. V Veliki Polani je deloval do svoje mučeniške smrti 16. marca 1945. Bil je goreč oznanjevalec, širitelj verskega tiska, voditelj raznih skupin, predvsem Marijine družbe. Odlikoval se je z globoko vero, pobožnostjo do Srca Jezusovega in do Marije.

?Starši, dokler je čas, pazite na svoje otroke, kaj berejo, kam hodijo, s kom se družijo. Drevo je potrebno ravnati in privezati k opori, dokler je mlado.? D. Halas


9. Velika Polana ? grob Danijela Halasa
Na pokopališču v Veliki Polani so 21. marca 1945 slovesno pokopali župnika Danijela Halasa. Pogrebno slovesnost je vodil dekan Ivan Jerič. Že takrat so bili ljudje prepričani, da je Halas mučenec. Leta 1961 so na grobu postavili spomenik, ki predstavlja vrata, skozi katera je Božji služabnik vstopil v novo življenje. Načrt zanj je izdelala Majda Neržima.

?Trpljenje pravičnih zmeraj več velja kakor trpljenje grešnikov. Ko gre za kakšne večje stvari, takrat Bog navadno izbere pravične za žrtev, da s svojim trpljenjem zaslužijo tiste velike stvari.? D. Halas


10. Ljutomer ? župnijska cerkev
V cerkvi sv. Janeza Krstnika v župniji Ljutomer je Božji služabnik duhovnik Danijel Halas deloval kot kaplan od 16. avgusta 1933 do konca decembra tega leta. Ob župniku Andreju Lovrecu se je z vso mladostno vnemo trudil za oznanjevanje evangelija.

?Duhovništvo je najbolj vzvišena služba na svetu, ker je postavljeno od samega Boga, da namesto Njega, ki je neviden, vodi ljudi k Njemu v večno domovino.? D. Halas


Veroučni dom Danijel Halas
Veroučni dom so polanski verniki pod vodstvom župnika Franca Kodila zgradili leta 1988 in ga poimenovali po svojem prvem župniku Danijelu Halasu, ki je veliko storil za vzgojo otrok in mladine.


Spominska soba Božjega služabnika Danijela Halasa
V prostorih veroučnega doma je urejena spominska soba Božjega služabnika Danijela Halasa, ki jo je 21. junija 2006 blagoslovil mariborski pomožni škof dr. Jožef Smej. Na ogled so predmeti, ki jih je uporabljal Danijel Halas, pa tudi veliko fotografij, ki prikazujejo njegovo delo in njegov veličastni pogreb. Na ogled je tudi velika slika Danijela Halasa, ki jo je naslikal akademski slikar Štefan Hauko.

?Mladina, ki je telesno in duhovno zdrava, dozori v poštene in dobre ljudi, v korist in veselje svoji družini, prijateljem, skupnosti, vsemu ljudstvu.? D. Halas
MOLITEV NA HALASOVI ROMARSKI POTI
Škofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska Sobota

Napovednik


 četrtek, 07.09.2023 - ponedeljek, 01.07.2024

Katehetska olimpijada 2023/24

o Božjem služabniku Alojziju Kozarju ob 25-letnici smrti več ...


 nedelja, 04.02.2024 - nedelja, 22.09.2024

Priprava na zakon 2024

V letu 2024 več ...


 sobota, 27.04.2024 - sobota, 31.08.2024

Grad - Molitveni shod

Molitveni shod po Medžugorski duhovnosti več ...


 torek, 21.05.2024 - sobota, 21.12.2024

Halasovi shodi 2024

Halasovi romarski shodi v letu 2024 več ...


 sreda, 29.05.2024

Prva Kozarjeva ura

v Odrancih več ...


 sobota, 01.06.2024

Veliki finale Katehetske olimpijade

v Odrancih več ...


 torek, 25.06.2024

Obletnica rojstva in krsta B.s. Danijela Halasa

na krstni dan, 25. junija v Črensovcih več ...


 sreda, 26.06.2024 - sobota, 29.06.2024

Molitev za nove duhovne poklice

pred praznikom ap. sv. Petra in Pavla več ...


 četrtek, 27.06.2024

Katehetska olimpijada - izlet

po Kozarjevi poti več ...


 torek, 30.07.2024 - torek, 06.08.2024

35. Mladifest

v Medžugorju od 30.7. do 6.8.2024 več ...

Celotni seznam napovedi