Škofija Murska Sobota
Škofija Murska Sobota

SPLETNE POVEZAVE ŽUPNIJ

MISEL DNEVA

"Če bi se kdaj poglobil v to, kakšna vrednota je Bog, kakšna brezmejna ljubezen in dobrohotnost, ti srce ne bi dalo, da bi se odvrnil od njega." B. sl. Alojzij Kozar

Božja beseda


Vir: www.hozana.si

ANKETA

Katere po vrsti so Stopinje 2022?
  30
  40
  48
  50
  51
  52
  60
rezultati anket

2006  2007  2008  2009  2010  2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  
januar  februar  marec  april  maj  junij  
julij  avgust  september  oktober  november  december  

Nagovor za radio Ognjišče

nedelja, 04.05.2008


Nagovor škofa msgr.dr. Marjana Turnška na 7. velikonočno nedeljo za radio Ognjišče.


Drage poslušalke in dragi poslušalci Radia ognjišče, pozdravljam vas ob 7. velikonočni nedelji, ki v bogoslužnem letu pada v čas med vnebohodom in binkoštmi!

V tem »vmesnem« času nam bogoslužje Cerkve v evangeljskem odlomku daje v premislek del Jezusove velikoduhovniške molitve na veliki četrtek v okviru zadnje večerje, ki začenja z besedami: »Tisti čas je Jezus povzdignil oči proti nebu in dejal« (Jn 17,1). Z veliko verjetnostjo lahko sklepamo, da so v tistem prvem in resničnem »vmesnem« času med vnebohodom, ko so ostali učenci skupaj z Marijo sami, in binkoštmi, ko jih je razsvetlil Sveti Duh, veliko razmišljali in se pogovarjali o dogodkih okoli velikonočnega praznika in o kasnejših Jezusovih prikazovanjih. Ne more biti drugače, kakor da so se Jezusovi učenci z Marijo pogovarjali tudi o Jezusovih zadnjih govorih in besedah. Kaj pa pomeni drugega poročilo iz Apostolskih del, da so vsi »enodušno vztrajali v molitvi, z ženami in z Jezusovo Materjo Marijo in z njegovimi brati« (Apd 1,14), kot da so skrbno obnavljali dogodke in bili preko takšne molitve združeni z Jezusom in med seboj v skupnost, ki jo je Jezus želel. In kaj so najbolj poglabljali v srcu? Kaj jim je Jezus pri tisti večerji kot svojo oporoko, kot nekaj najdragocenejšega, polagal na srce?

Najprej jih je Jezus vzpodbujal, da naj bodo eno, kakor sta On in Oče eno, naj ostanejo skupaj. Družiti in zedinjati jih mora misel, da jim Jezus želi dati večno življenje, ki je v poznanju edinega Boga in Jezusa Kristusa (prim. Jn 17,3). »Poznati« Boga in Jezusa pa ne pomeni le razumskega poznanja, ampak poznanje s srcem, z dušo in telesom, bi rekli. To pa pomeni z Bogom se odločati, z njim delati, z njim živeti; skratka spoznavati ljudi in svet tako, kot jih pozna On. Takšno spoznavanje omogoča samo ljubezen. Samo kar ljubimo, zares poznamo!

Gotovo so se učenci z Marijo v svoji sredi spominjali naslednjih besed: »Razodel sem tvoje ime ljudem, ki si mi jih dal od sveta« (Jn 17,6). Jezus je s svojo zemeljsko prisotnostjo razodeval Očetovo ime: to pomeni Boga samega. Skozi njega, človeka, se je namreč razodeval Bog na človeški način. Kaj takšnega se še na podoben način ni zgodilo nikoli prej v zgodovini človeštva. Zato je še kako vredno in potrebno v duhu zreti Kristusa, kontemplirati njegova dejanja in meditirati njegove besede. Tako prodira v nas Božja podoba, ki nas spet na novo oblikuje po sebi, da bi tudi mi bili žive Božje podobe. Ker pa je Božje ime »Ljubezen«, je normalno, da na tak način postajamo prosojni za Božjo Ljubezen. In danes je svet ne more drugače zaznati kot po naših mislih, besedah in dejanjih.

Morda pa je še najbolj presenetljiva stvar, na katero gotovo učenci v tistem pričakovanju binkošti niso pozabili, in se je moramo spominjati ter nanjo računati tudi mi, dejstvo, da je Jezus v tisti uri zadnje večerje, preden je postavil evharistijo, molil tudi za nas: »Jaz pa prosim zanje. Ne prosim za svet, temveč za tiste, ki si mi jih dal, ker so tvoji; /…/ Sveti Oče, ohrani jih v svojem imenu, ki si mi ga dal, da bodo eno kakor midva« (Jn 17,9.11). Si predstavljate!? Jezus je v tistem odločilnem trenutku pred svojim trpljenjem in smrtjo ter vstajenjem molil zate in zame! Ne kdor koli, ampak učlovečeni Božji Sin, je molil za naju, za nas. Ta molitev je garant prav vsega, kar zares potrebujeva, da lahko zaživiva polno življenje Božjega otroka. Prav je, da se nanjo pogosto spomnimo, se nanjo zanesemo, a seveda z njo tudi sodelujemo.

V pastoralnem letu družine je prav, da se v družinah še bolj prebudi zavest, da je Jezus pri zadnji večerji molil tudi zanje, da jih je zajel v svojo molitveno oporoko. Vas, družine, po Božji besedi vzpodbuja: bodite eno v družini, ostanite skupaj! Najprej to velja za vaju, mož in žena, nato pa za vse družinske člane. V vseh kriznih trenutkih, ki jih ne v zakonu ne v družini ni malo, vas more družiti in zedinjati misel, da vam Jezus želi dati večno življenje, ki je v poznanju edinega Boga in Jezusa Kristusa (prim. Jn 17,3). A to vključuje, da tudi vi vedno bolj poznate drug drugega. Ker »poznati« v SP ne pomeni zgolj zunanjega poznanja, ampak globinsko spoznavanje v ljubezni, vas danes Božja beseda vzpodbuja, da vsak dan posvetite dovolj časa drug drugemu, zlasti medsebojnemu pogovoru in izkazovanju pozornosti in nežnosti. Samo poglabljanje ljubezni med vama zakonca zagotavlja, da se bosta vsak dan bolj poznala. Samo kogar ljubite in kolikor ga ljubite, ga poznate. Bog vas ni povezal v družino, da bi bili tujci pod isto streho, ampak da bi se najgloblje med seboj poznali in si omogočili uresničenje v ljubezni.
Danes bi rad še posebej vzpodbudil tiste zakonce, ki morda preživljate trenutke krize v odnosu; morda so med vama tihi dnevi ali morda celo misel, da ne moreta več skupaj nadaljevati življenjske poti. Zavejta se ure, ko je pri zadnji večerji Jezus sam molil za vaju in molil je prav za to uro, ki jo zdaj doživljata. Ta molitev se je nato nadaljevala v umivanje nog, v postavitev evharistije in se končala v dejanju »ljubezni do konca«, na križu – tudi za vaju. Glejta, v tem je neizmerna moč, ki jo sama nimata, jo pa potrebujeta, da bi lahko prečistila in očistila svoj odnos, ga ozdravila ter zaživela na novo. Tvegajta! Bog je močnejši od vsega zla.
Pa tudi družinam, ki morda doživljate pretrese ob nerazumevanju med starši in otroki, ali otroci, ki vas je ranilo doživljanje domačih razmer, in tistim, ki bežite iz družin v kakršno koli omamo, tudi vas vabim, da se v duhu vrnete nazaj v uro zadnje večerje in se potopite v Jezusovo molitev. Njemu ni tuje, kar doživljate, ni mu tuja vaša bolečina. Sam jo je v vrtu Getsemani in na svojem križevem potu že v polnosti okusil. Zaradi tega je mogoče premagati tudi situacije, ki po človeško izgledajo brezizhodne.
Vse skupaj, dragi poslušalci, pa še enkrat vabim, da se prihodnjo soboto zberemo v čim večjem številu v Celju na Slovenskem pastoralnem dnevu, da bomo skupaj verniki v Kristusa pričevali pred sedanjim slovenskim svetom zanj, ki je tik pred svojo smrtjo molil za nas in za vse; v tem času pa smo mi poslani, da nadaljujemo njegovo poslanstvo v duhu njegovih besed: »Razodel sem tvoje ime ljudem, ki si mi jih dal od sveta. Tvoji so bili, pa si jih dal meni in so se držali tvoje besede. Zdaj vedo, da je vse, kar si mi dal, od tebe; kajti besede, ki si mi jih dal, sem dal njim. /…/ Jaz prosim zanje. Ne prosim za svet, temveč za tiste, ki si mi jih dal, ker so tvoji« (Jn 17,6-9). Dajmo »telo« tej molitvi v Celju, ko bomo kot Cerkev na Slovenskem molili »za življenje – za družino«! Amen!

Škofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska Sobota

Napovednik


 sobota, 01.01.2022 - sobota, 31.12.2022

Maševanje in spovedovanje škofa dr. Petra Štumpfa

v stolni cerkvi sv. Nikolaja v Murski Soboti več ...


 sobota, 01.01.2022 - sobota, 31.12.2022

Dom duhovnosti v Kančevcih

Programi v letu 2022 več ...


 nedelja, 16.01.2022 - nedelja, 25.09.2022

Murska Sobota: Priprava na zakon v letu 2022

v Murski Soboti več ...


 torek, 18.01.2022 - torek, 25.01.2022

Teden molitve za edinost kristjanov 2022

Od 18. do 25. januarja 2022. več ...


 nedelja, 23.01.2022

Nedelja Božje besede

V nedeljo, 23. januarja 2022 več ...


 sobota, 29.01.2022 - ponedeljek, 01.08.2022

Dogodki za mladino

ŠOM pripravlja dogajanja za mlade več ...


 nedelja, 30.01.2022

Srečanje zakonskih skupin

v Kančevcih več ...

Celotni seznam napovedi