Škofija Murska Sobota
Škofija Murska Sobota

SPLETNE POVEZAVE ŽUPNIJ

MISEL DNEVA

"Prvi pojem o onstranstvu dobi otrok v najnežnejši dobi od staršev. Prvo slutnjo onstranskega: molitev." B. sl. Alojzij Kozar

Božja beseda


Vir: www.hozana.si

ANKETA

Pod katerim geslom obhajamo 100-letnico združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom?
  Prekmurje živi
  V srcu Prekmurja
  Zlati mostovi
  Skupaj čez zlati most
  Odprite vrata Kristusu
  Stopinje do ljudi
rezultati anket

2006  2007  2008  2009  2010  2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  
januar  februar  marec  april  maj  junij  
julij  avgust  september  oktober  november  december  

Murska Sobota - 5. obletnica škofije

četrtek, 07.04.2011


Verniki murskosoboške škofije so v četrtek, 7. aprila 2011, napolnili stolnico svetega Nikolaja v Murski Soboti, da bi se v molitvi zahvalili za škofa in škofijo, ki jo je natanko pred petimi leti ustanovil papež Benedikt XVI.
Praznovanje se je začelo s slovesno procesijo bogoslovcev, duhovnikov, škofov in kardinala v stolnico. Sveto daritev je vodil kardinal dr. Franc Rode ob somaševanju škofa ordinarija dr. Petra Štumpfa, mariborskega naslovnega škofa dr. Jožefa Smeja in številnih duhovnikov murskosoboške škofije.
Pozdravne besede je vsem zbranim izrekel stolni župnik g. Tomislav Šantak. Spomnil je na obletnico škofovskega posvečenja, ki jo je kardinal obhajal v teh dneh, ter mu v imenu vseh čestital ob njegovem jubileju. Pozdravne in zahvalne besede je izrekel škofu ordinariju in škofu dr. Jožefu Smeju. Pozdrav s šopkom so kardinalu in škofom izročili predstavniki ljutomerske dekanije.
Pozdrav kardinalu, škofu Smeju, duhovnikom, bogoslovcem in vsemu zbranemu ljudstvu je izrekel škof ordinarij dr. Peter Štumpf. Navzočim je posredoval čestitke, ki jih je ob tej obletnici škofije zapisal prvi murskosoboški škof, zdajšnji mariborski nadškof msgr. dr. Marjan Turnšek. Škof ordinarij se je v hvaležnosti za škofijo, ki jo imamo že pet let, zahvalil papežu, ki jo je ustanovil in vsem, ki jo gradijo.  
V uvodu v sveto mašo je vse zbrane nagovoril mariborski naslovni škof dr. Jožef Smej in spomnil na to, da stojimo na posvečeni zemlji. Že v davni preteklosti je tukaj  stala cerkev. Spomnil je tudi na besede arhitekta Plečnika, ki je pred skoraj sto leti o soboški cerkvi povedal, da je kot katedrala.
Z branjem beril so sodelovali predstavniki vernikov murskosoboške in ljutomerske dekanije. Evangelij je zapel msgr. Izidor Veleberi. Z ubranim petjem je sveto mašo obogatil mešani pevski zbor iz Ljutomera.
Zbrano množico vernikov je v pridigi nagovoril kardinal dr. Franc Rode in jih spodbudil k povezanosti s krajevno Cerkvijo, ki jo škofija predstavlja kot delna Cerkev, ki je skupnost krščanskih vernikov. Izpostavil je, da vsak škof izvršuje svojo službo v občestvu z rimskim škofom, ki je naslednik apostola Petra. Spregovoril je o pomenu škofije in poudaril, da je škofija v prvi vrsti evharistična skupnost. Središče njenega življenja je evharistija, ki predstavlja vrh njenega delovanja. »Nič boljšega ne moremo delati, kot obhajati sveto evharistijo. Iz evharistije črpamo moč. Brez evharistije ne moremo hoditi za Kristusom. Evharistija je bistvenega pomena.« Duhovnike je spodbudil k poglabljanju te ideje svojim vernikom. »Pri evharistiji nas Bog vabi k mizi Božje besede in evharistični mizi. Brez poslušanja Božje besede ni vere. Kristusova beseda naj prebiva med vami. Če Božja beseda odmeva po škofiji, potem bo vera v srcih rasla in se utrjevala. Evharistija gradi občestvo.« Poudaril je: »Škofija mora biti kakor ena družina.« Zato je med drugim potreben čut za odgovornost vseh, ki je v njej živijo.
»Evharistija narekuje dolžnost, da pričujemo življenje v Jezusu Kristusu. Naloga, da pričujemo, je povezana z Jezusovim vstajenjem. Vsak kristjan ima nalogo, da oznanjuje Gospodovo vstajenje. Taka mora biti vsaka župnija z besedo in življenjem.« Ob teh besedah je poudaril, da »pristno krščansko življenje zbuja pozornost in ljudi nagovarja. Resnični problem je v tem, da Bog izginja iz človeškega obzorja. Tako se človeštvo pogreza v temo.« Kristjani smo poklicani biti priče Boga ljubezni v sodobnem svetu. »To je naša velika naloga v času praznine in osamljenosti. Zato je pomembna živa vera in odprto srce. Ne smemo zatajiti svoje krščanske vere in pripadnosti Cerkvi, še manj se je sramovati.« Poudaril je besede apostola Petra, ki pravi: »Vi ste izvoljen rod, svet narod …«. V nagovoru je spomnil na besede papeža Janeza Pavla II., ki je med svojim prvim obiskom v Sloveniji spomnil na vrednote slovenske kulture, ki je povezana s krščanstvom. »Škofija v Murski Soboti je kot nova mladika na starodavnem drevesu kot Cerkev v zvestobi Jezusu Kristusu. Naj bo središče milosti in svetosti, kraj vere in upanja, vir radosti in veselja.«
Prošnje sta v imenu vernikov izrekla predstavnika ljutomerske dekanije. Dekan ljutomerske dekanije g. Andrej Zrim je z besedami zahvale spremljal prinašanje darov. Predstavnik ljutomerske župnije je prinesel košaro kruha, sira in mesnih izdelkov. Predstavnik župnije Gornja Radgona je prinesel košaro vinskih pridelkov. V zahvalo za velike može naše škofije, ki so gradili kulturo, je predstavnica župnije Odranci kardinalu izročila knjige.
Uvod v Očenaš je izrekel murskosoboški dekan g. Ivan Kranjec. V pozdrav miru pa je uvedel lendavski dekan g. Lojze Kozar. Po sklepni prošnji se je generalni vikar msgr. Franc Režonja zahvalil Bogu za prvega soboškega škofa msgr. dr. Marjana Turnška in njegovega naslednika, sedanjega škofa ordinarija msgr. dr. Petra Štumpfa, za vse duhovnike, redovnike, redovnice in vernike naše škofije. Zahvalil se je papežu Benediktu XVI. za ustanovitev škofije, kardinalu dr. Francu Rodetu za daritev svete maše, domačemu škofu msgr. dr. Petru Štumpfu, škofu rojaku msgr. dr. Jožefu Smeju, vsem prisotnim duhovnikom in zbranim vernikom ter vsem, ki so pripravili to slovesnost, še posebej ljutomerski dekaniji z dekanom g. Andrejem Zrimom.
Pred blagoslovom je kardinal dr. Franc Rode izrekel zahvalo škofu ordinariju, škofu Smeju, duhovnikom, bogoslovcev, vsem vernikom škofije in v spomin na slovesnost stolnemu župniku izročil svečo z njegovim škofovskim grbom in geslom: »Stati inu obstati.« »Kar ustanovi katoliška Cerkev, ostane stoletja, je večno,« je navzoče spodbudil kardinal in zaželel, da bi kot škofija postajali vedno bolj živa Cerkev.

Besedilo in foto: Klavdija Dominko


NAGOVORI IN BESEDILA

FOTOGRAFIJE

POZDRAV - STOLNI ŽUPNIK (video posnetek)

POZDRAV - ŠKOF ORDINARIJ (video posnetek)

HOMILIJA - KARDINAL DR. RODE (video posnetek) 

ZAHVALA - GENERALNI VIKAR (video posnetek)

ZAHVALA - KARDINAL DR. RODE (video posnetek)   

5. OBLETNICA USTANOVITVE ŠKOFIJE (video posnetek) 

Škofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska Sobota

Napovednik


 torek, 01.01.2019 - torek, 31.12.2019

Dom duhovnosti Kančevci - program

v letu 2019 več ...


 torek, 01.01.2019 - sreda, 01.01.2020

Duhovna oskrba v soboški bolnišnici

Bolnišnični kaplan  je na voljo v nujnih primerih na tel. št. 070 79 79 67 več ...


 sobota, 09.03.2019 - ponedeljek, 09.12.2019

PRIPRAVA na zakon

Priprava na zakon v Škofiji Murska Sobota več ...


 sreda, 11.09.2019 - torek, 11.08.2020

Dogodki za družine

v pastoralnem letu 2019-20 več ...


 ponedeljek, 21.10.2019

Halasov shod

V Veliki Polani več ...


 petek, 25.10.2019

Maša za mlade

v petek, 25. 10. v soboški stolnici več ...


 sobota, 26.10.2019

Škofijsko romanje ministrantov

v škofijo Novo mesto več ...


 sobota, 26.10.2019 - sreda, 30.10.2019

Romanje mladih po poti papeža sv. Janeza Pavla II.

Metropolijsko romanje mladih več ...


 torek, 29.10.2019

Prva Kozarjeva ura

Molitvena ura za beatifikacijo B. sl. Alojzija Kozarja, za katerega poteka škofijski postopek za kanonizacijo več ...


 sobota, 09.11.2019

Zahvalno romanje

Škofijsko romanje za župnijske gospodinje, pomočnice, pomočnike in druge sodelavce več ...

Celotni seznam napovedi