Škofija Murska Sobota
Škofija Murska Sobota

SPLETNE POVEZAVE ŽUPNIJ

MISEL DNEVA

"Nihče naj ne dela dobro pod pritiskom, nihče naj se ne varuje zla samo iz strahu pred kaznijo, ampak vse iz ljubezni do Boga." B. sl. Alojzij Kozar

Božja beseda


Vir: www.hozana.si

ANKETA

Kje je potekal znanstveni posvet ob 100-letnici združitve?
  v Murski Soboti
  v Črensovcih
  v Ljutomeru
  v Beltincih
  v Veržeju
  v Kančevcih
  v Lendavi
rezultati anket

2006  2007  2008  2009  2010  2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  
januar  februar  marec  april  maj  junij  
julij  avgust  september  oktober  november  december  

Nagovori pri sveti maši

četrtek, 07.04.2011

Dr. Peter Štumpf, soboški škof - Uvodni pozdrav kardinalu Francu Rodetu!
Ko je na današnji dan, 7. aprila 2006, sveti oče Benedikt XVI. ustanovil soboško škofijo, smo Prekmurci in Prleki doživeli uresničenje sanj mnogih rodov. Samostojna cerkvena pokrajina je zadišala po časih, ko sta sveta brata Metod in Ciril od Blatnega jezera prihajala tudi sem, k Spodnjim Panoncem ob Muri, v domačem jeziku oznanjat evangeljsko blagovest.
Prvi škof Marjan, ki danes opravičuje svojo odsotnost zaradi obveznosti, je novi škofiji dal dušo in sposobnost za pozitivne pobude. Mnogi ste mu podarili srce kot zemljo za oranje in sejanje Božje besede, ki že zori v prijeten duhovni dar dobremu Bogu. Iz Bruslja mi je dopoldne poslal tole voščilo: »Dragi škof Peter, ob 5. obletnici ustanovitve nove škofije,  tebi, vsem duhovnikom, redovnikom, redovnicam in vernim laikom, čestitam in želim obilje blagoslova še naprej.«
Spoštovani bratje in sestre!
 Pozdrav v Gospodu Jezusu vam, ki ste prišli, da bi se pri tej sveti maši Bogu in Materi Božji zahvalili za našo, soboško škofijo! Vi ste smisel škofije. Vaša neomajna zvestoba Bogu in Cerkvi pomeni edino upanje, ki je še preostalo v tem svetu. Veselimo se tudi vas, spoštovani soboški gospod župan, da sta skupaj z gospo ženo danes med nami.
Spoštovani gospod generalni vikar in sobratje duhovniki!
Pozdrav v Gospodu Jezusu vam, ki ste posvečeni in maziljeni, da gradite našo škofijo v zgradbo nebeškega Jeruzalema. Skupaj nosimo bremena drug drugega, da bodo ljudje še bolj vzljubili Cerkev, ki je mati vseh.
Spoštovane redovnice in redovniki!
Pozdrav v Gospodu Jezusu vam, ki ste služabnice in služabniki čistosti, pokorščine in uboštva. Za nas ste vi znamenje prihodnjih dobrin v nebesih.
S tega mesta pozdravljam tudi vas, dragi bratje in sestre v Porabju. V teh dneh bijete težki boj za narodni obstoj. Niste se utrudili, čeprav s strahom zrete prihodnost. Tudi od te daritve svete maše naj vas krepi Kristusova kri.
Mnogo let pred ustanovitvijo škofije, pa je v Murski Soboti, kot župnik in dekan, z molitvijo, askezo, učenjem, pisanjem, predvsem pa pričevanjem krščanske dobrote, ljudem nakazoval vrednost Cerkve, v kateri Kristus zrcali svoj obraz, patriarh med slovenski škofi, dr. Jožef Smej. Gospod škof rojak, veseli smo, da ste danes med nami.
Nadvse častita Eminenca, gospod kardinal dr. Franc Rode!
Zelo dobro poznate misel, kulturo in posebne izraze vere Prekmurcev in Prlekov. Zato ste vedno radi prišli med nas; tako ob romarskih slovesnostih v Turnišču, ob priliki obiskov nekaterih župnij, še posebej 17. avgusta 2006 v Beltince, ko smo prvikrat praznovali kot državni praznik Dan priključitve Prekmurja k matični Sloveniji.
V zakladnico narodovega duha, vere in kulture ste prispevali dragocen delež, ki ga ni mogoče zatajiti, in je sestavni del zgodovine slovenskega naroda.
Samo duševne reve podcenjujejo in pozabljajo to, kar ste s svojimi napori in žrtvami tlakovali v duha tiste zdrave sedanjosti, iz katere zanosno in pokončno živimo!
Med nami ste ustvarili veličastni pomnik pastirja, ki mu čas, ne Cerkvi sovražni ideologi, ne politiki, ne kdor koli ni spodnesel tal, ne omajal duha.
Danes ste našo škofijo počastili s svojim prihodom. Nismo se še vam zahvalili za jasno in naklonjeno besedo pri svetem očetu v korist njene ustanovitve. To bi zdaj radi storili.
Prosim vas, da pri tej sveti maši soboški škofiji okrepite vezi z vesoljno Cerkvijo, da bo v teh težkih in zmedenih časih lahko stala in obstala.


Prinašanje darov - ljutomerski dekan Andrej Zrim

V pokrajino ob Muri so se vrnile štorklje in z njimi se je vrnila pomlad. Na naših poljih se prebuja življenje, da nam bo zemlja spet dala dovolj kruha. Na naših kmetijah še vzredijo nekaj živine, da imamo dovolj mesnih dobrot. Za vso hrano, ki krepi naše telo, smo Bogu hvaležni, zato prinašamo košaro kruha, sira in mesnih dobrot.

Prebudila se je tudi vinska trta. In z njo se prebujajo pride roke, ki skrbijo za trto. Bog nas je v minulem letu blagoslovil tudi z obiljem sladkega grozdja, iz katerega smo pridelali vrhunsko vino, pijačo za zdravje in veselje, če jo uživamo v zmernih količinah. Hvaležni za žlahtno kapljico prinašamo košaro vinskih pridelkov iz naših goric.

Hrano potrebuje tudi naša duša. Za to so poskrbeli mnogi pisatelji, pesniki in drugi kulturniki, ki so nam in širšemu slovenskemu prostoru podarili dragocene knjige. Bogu smo hvaležni za dr. Franca Miklošiča, za dr. Antona Trstenjaka, za Edvarda Kocbeka, za Jožefa Klekla st., za msgr. Lojzeta Kozarja in seveda za našega Božjega služabnika Danijela Halasa. Zato prinašamo pred oltar nekaj njihovih knjig.

Človeku ni dovolj kruh in vino, tudi knjige ne morejo izpolniti vseh njegovih želja po popolnem, večnem, Božjem. Zato prinašamo hostije in vino v kelihu za sveto daritev in se zahvaljujemo, da Bog sam po zakramentu svete evharistije prebiva med nami in nas krepi.


Pozdrav miru - lendavski dekan Lojze Kozar ml.

Msgr. Lojze Kozar je v knjigi Premakljivi svečnik opisal nesrečnega duhovnika Željka, ki šele na kolenih pred Križanim najde pravi mir. Tudi mi pogosto begamo na vse strani in iščemo miru. Jezus, ki nas je zapisal na svoje prebodene dlani, nam edini more dati pravi mir. Zbrani ob njegovem oltarju sprejmimo njegov mir in ga s stiskom roke podarimo drug drugemu.


Zahvala ob 5. obletnici murskosoboške škofije - generalni vikar msgr. Franc Režonja
Ob 5. obletnici soboške škofije se zahvaljujemo Bogu za ta dar in Svetemu Očetu Benediktu XVI., ki je škofijo ustanovil. Bogu smo hvaležni za prvega soboškega škofa msgr. dr. Marjana Turnška in njegovega naslednika, sedanjega škofa ordinarija msgr. dr. Petra Štumpfa, za vse duhovnike naše škofije, redovnike, redovnice, molivce, preizkušene brate in sestre v trpljenju in bolezni ter vse vernike naše škofije.

Za daritev današnje svete maše se iskreno zahvaljujem Vaši Eminenci, kardinal dr. Franc Rode. Odzvali ste našemu vabilu, vodili somaševanje ter nas s svojo jasno in odločno besedo spodbudili za zvestobo Bogu in Cerkvi. Prav tako se zahvaljujem domačemu škofu msgr. dr. Petru Štumpfu, našemu rojaku škofu msgr. dr. Jožefu Smeju, vsem prisotnim duhovnikom, tudi kardinalovemu tajniku msgr. dr. Blažu Jezeršku in vsem zbranim vernikom pri današnji zahvalni sveti maši. Zahvala tudi medijem, še posebej televiziji Exodus za direktni prenos današnje slovesnosti.

Iskreno se zahvaljujem vsem, ki ste pripravili to slovesnost, še posebej vernikom in duhovnikom ljutomerske dekanije na čelu z dekanom Andrejem Zrimom. Lepa hvala vsem sodelujočim pri sveti maši. V imenu ljutomerske dekanije vas vabim, da se po sveti maši zadržite pred stolnico, kjer so nam pripravili okrepčilo.

S svojimi močmi naredimo vse kar moremo, blagoslov pa prihaja od Gospoda. Zato se sedaj Bogu za dar škofije zahvalimo z zahvalno pesmijo.

Škofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska Sobota

Napovednik


 torek, 01.01.2019 - torek, 31.12.2019

Dom duhovnosti Kančevci - program

v letu 2019 več ...


 torek, 01.01.2019 - sreda, 01.01.2020

Duhovna oskrba v soboški bolnišnici

Bolnišnični kaplan  je na voljo v nujnih primerih na tel. št. 070 79 79 67 več ...


 sreda, 11.09.2019 - torek, 11.08.2020

Dogodki za družine

v pastoralnem letu 2019-20 več ...


 sobota, 23.11.2019 - nedelja, 19.04.2020

Romanje kipa Kraljice miru po župnijah

V pripravi na Mladinski festival, ki bo od 15. do 17. maja 2020 več ...


 sreda, 11.12.2019 - ponedeljek, 23.12.2019

Velike spovedi v Dekaniji Lendava

Adventne velike spovedi v Dekaniji Lendava več ...


 sobota, 21.12.2019

Halasov shod

V Veliki Polani več ...


 sobota, 21.12.2019

Adventna duhovna obnova za mlade

po dekanijah več ...


 nedelja, 29.12.2019

Prva Kozarjeva ura

Molitvena ura za beatifikacijo B. sl. Alojzija Kozarja, za katerega poteka škofijski postopek za kanonizacijo več ...


 petek, 15.05.2020 - nedelja, 17.05.2020

Mladinski festival v Sloveniji

v Murski Soboti več ...

Celotni seznam napovedi