Škofija Murska Sobota
Škofija Murska Sobota

SPLETNE POVEZAVE ŽUPNIJ

MISEL DNEVA

"Ni lahko verovati, ker bi mi predvsem radi vedeli. Verovati pa ni predvsem nekaj vedeti, ampak imeti Boga." B. sl. Alojzij Kozar

Božja beseda


Vir: www.hozana.si

ANKETA

Kako je naslov 1. knjige za vse generacije o B.s. Danijelu Halasu?
  Mučenec ob Muri
  Dober in nezlomljiv
  Prekmurski heroj
  Mučenec živi
  Skrivnostni junak
  Polansko zrno
  Poteptani cvet
rezultati anket

2006  2007  2008  2009  2010  2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024  
januar  februar  marec  april  maj  junij  
julij  avgust  september  oktober  november  december  

Ljutomer - Dan posvečenega življenja

torek, 02.02.2010


Na praznik Jezusovega darovanja , ali Svečnica, 2. februarja, ko redovniki in redovnice praznujejo dan posvečenega življenja je škof msgr. dr. Peter Štumpf daroval sveto mašo v župnijski cerkvi sv. Janeza Krstnika v Ljutomeru.
Somaševali so: domači duhovniki; župnik Jože Vehovar, Izidor Veleberi, Martin Panič; ter redovniki Anton Hribernik SDB, Anton Horvat SDB, Janez Ivančič SDB, br. Primož Kovač OFM Cap in br. Pashal Prša OFM Cap.
Pri sveti daritvi so bile navzoče tudi redovne sestre iz različnih redovnih skupnosti.
V uvodu sta škofa najprej pozdravila s. Mirjam Belaj SKR in Jože Vehovar.
Po pridigi so se redovniki in redovnice zahvalili Bogu za dar poklicanosti in obnovili redovne zaobljube.
Ob koncu svete daritve se je br. Primož v imenu vseh redovnikov in redovnic zahvalil škofu Petru za sveto mašo in domačemu župniku Jožetu Vehovarju za gostoljubnost in povabilo.
Po sveti maši so si ogledali zimsko kapelo in v njej mozaik, ki ga je pred dvemi leti naredil p. Ivan Rupnik DJ.

Besedilo, zvok in foto: Roman Markrab

Galerija fotografij >>>

Pozdrav: s. Mirjam Belaj SKR >>>

Pozdrav: župnik Jože Vehovar >>>

Pridiga: škof msgr. dr. Peter Štumpf >>>

Zahvala: br. Primož Kovač OFM Cap >>>


Pridiga:

Dan posvečenega življenja, Ljutomer; 2.2.2010
Cenjeni redovniki in redovnice.
Starček Simeon je tako željno pričakoval Gospoda, ki je luč v razsvetljenje poganov in v slavo Izraela. Radostno je vzel v roke otročička Jezusa in zapel: »Moje oči so videle  tvojo rešitev, ki si jo pripravil pred obličjem vseh ljudstev« (Lk 2, 30-31).
Luč, ki se razodeva ni samo resnična svetloba, temveč je celo oseba. Otrok, ki ga je Marija prinesla v tempelj – prav ta otrok je Sin živega Boga. On je luč narodov, ki omogoča tudi nam, da ga lahko vidimo z očmi vere, z njim vstopimo v občestvo in ga prejmemo v srce. Zato se v nas prebujajo še posebej globoka čustva, jasno spoznanje, predvsem pa veselje, da nas je Bog kot redovnike in redovnice povabil na pot popolnosti, ki je končni smisel našega življenja. V tem smislu lažje razumemo besede starčka Simeona: »Gospodar, zdaj odpuščaš svojega služabnika po svoji besedi v miru« (Lk 2, 29).
Kristus, ki je Luč od Luči, razsvetljuje svojo Cerkev, da bi vsi, ki hodijo v temi in prenašajo bremena mesa in krvi,  bili rešeni smrtonosne oblasti hudega duha.
»Takó naj vaša luč sveti pred ljudmi, da bodo videli vaša dobra dela in slavili vašega Očeta, ki je v nebesih« (Mt 5,16).
Katera bi naj bila naša dobra dela, da bi ljudje lahko slavili Očeta v nebesih, dragi bratje redovniki in sestre redovnice?
Redovniki in redovnice smo po Jezusu Kristusu popolnoma posvečeni Očetu. To hkrati pomeni dar in dolžnost.  - Dar, da smo v moči evangeljskih svetov pristna Jezusova ikona, ki v nas oživi in po nas deluje. Jezus od nas zahteva, da ga v vsem čimbolj posnemamo.
Gospod nam nalaga dolžnost, da najprej stopimo pred samega sebe. V srcu slehernega izmed nas so še namreč vedno skriti kotički, ki jih mora njegova luč razsvetliti. Vse kar  je v mislih, čustvih, obnašanju in gestah idealno,  mora postati realno. Naša notranja luč naj zasije tudi v življenju in dejanjih. Brez te skladnosti ne moremo biti prepričljivi pred svetom.  Ni dovolj da se pojavljamo med ljudmi kot posvečene osebe, ampak to moramo biti. Ponižna in zaupna molitev nam je v pomoč, zato nenehno vzklikamo z besedami psalmista: » Dvigni, GOSPOD, nad nami svetlobo svojega obličja« (Ps 4, 7).  Bogu posvečeno življenje pomeni svojevrstno osebno duhovno avanturo. Srce vsakega izmed nas se namreč nenehno srečuje z Božjim srcem. Ob tem srečanju postajamo živo znamenje bivanja in delovanja Jezusa Kristusa med ljudmi. V povsem konkretni redovni skupnosti, kateri pripadamo, nam Gospod po svoji obilni milosti omogoča, da v duhu preroka Izaija lahko »vstanemo, zasijemo, kajti prišla je Gospodova luč in njegovo veličastvo je vzšlo nad nami« (prim. Iz 60, 1). Sobratje in sestre v skupnosti si moramo pomagati, se podpirati, opogumljati, da bi se lahko postavili pred Gospoda, kot sveto ljudstvo. To je askeza, ki pomeni vzpon. Vedno pa je možen tudi osebni padec v greh, ki vpliva na sobrate ali sestre v skupnosti.
Nek srednjeveški tekst opozarja: »Še tako majhen oblaček na grešni redovnici lahko zasenči luč Cerkve.« Toda sveti Bazilij spodbuja: »Moč svetega Duha v posamezniku, v redovni skupnosti prehaja na vse člane.«
Sam Gospod Jezus pravi o sebi: »Jaz sem luč sveta. Kdor hodi za menoj, ne bo hodil v temi, temveč bo imel luč življenja« (Jn 8, 12). Ta luč razsvetljuje vse stvarstvo, naš razum, tudi vero in globine naše osebe.
Zato svoje učence in seveda tudi nas Jezus opozori: »Vi ste luč sveta. Mesto, ki stoji na gori, se ne more skriti« (Mt 5,14). Kristjani smo živa sveča, ki od Kristusa prejme luč jo daje drugim; smo namreč otroci luči.
Tudi laični svet naj opazi, da smo zaljubljeni, da ne rečem celo ljubosumni na svoje redovniško življenje. To je za čas, ki ga doživljamo, prerokba, ki zelo prepričljivo razlaga evangelij. Pristno redovniško življenje na izjemen način dokazuje ljubezen do tega sveta. 
Prav iz redovniških vrst prihajajo pobude za duhovnost, molitvene skupine in gibanja, za kulturo življenja, za vzgojo otrok in mladih, za pripravo na zakon, za strežbo bolnim in ostarelim. Tudi mnoge terapevtske oblike za osvobajanje od zasužnjenosti od mamil, alkohola, za zdravljenje osebnih in zakonskih kriz, izvajajo redovne skupnosti. Redovniki in redovnice z molitvijo in delom direktno obsojate neevangeljski in nehumani življenjski stil mnogih ljudi. To je najboljša kritika, ki pa trka na vest fantov in deklet. Pri mnogih je to vznemirjenje tako močno, da v tem spoznajo Božji klic za redovniško življenje.
Vsi čutite bolečino zaradi pomanjkanja redovniških poklicev po vaših skupnostih. To je bolečina vse Cerkve, ki postaja vedno močnejša.
Upam si trditi, da prav zaradi tega ta problem postaja del Božjega načrta.
Bog lahko dovoli, da so v življenju Cerkve nekoliko daljša obdobja sterilnosti v redovnih poklicih. Vendar pa nas to ne odvezuje od odgovornosti za napore. Vedno namreč obstaja možnost, da z veselim, navdušenim in  zvestim načinom življenja po evangeljskih svetih mlade fante in dekleta lahko nagovorimo. Najbrž bi mi vsi pritrdili, da so vaši kandidati in kandidatke za redovništvo prav zaradi tega potrkali na vrata vaših skupnosti.
Pri vas namreč iščejo »blagor« za svoje življenje. Vaše skupnosti namreč že sijejo luč večne blaženosti na obraze teh mladih. Zato bi radi iz dneva v dan, v vsem svojem življenju, bili deležni tega blagra. 
Dragi sobratje in sestre!
Blagor vam, ki ste sprejeli Kristusa, ki je luč v temi, zakaj postali ste sinovi in hčere luči in dneva.
Blagor vam, ki se vsak dan hranite s Kristusom pri premišljevanju Božje besede in Kruhom življenja, tako kot prerok Izaija boste na duši in telesu očiščeni z žerjavico z oltarja  (prim. Iz 6,6).
Blagor vam, ki z razumom okušate to neizrekljivo Luč, da lahko živite pošteno, kakor se podnevi spodobi (prim. Rim 13,13) in vam čas mineva v veselju.
Blagor vam, ki ste nenehno v Kristusovi luči, saj ste njegovi bratje in sestre ter dediči večnih dobrin.
Blagor vam, ki ste luč prižgali v svojem srcu, da bi lahko prišli pred Ženina in skupaj z njim stopili na svatbo (prim Mt 9,15).
Blagor vsem, ki bodo na vaših oblačilih, bratje in sestre  zrli Kristusov sijaj. V njihovi potrtosti bodo potolaženi, ker so postali božji otroci in dediči Vstajenja. Dragi bratje in sestre!
Obnovili bomo sedaj redovne zaobljube in v sebi okrepili Luč evangeljskih svetov.


Škofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska Sobota

Napovednik


 četrtek, 07.09.2023 - ponedeljek, 01.07.2024

Katehetska olimpijada 2023/24

o Božjem služabniku Alojziju Kozarju ob 25-letnici smrti več ...


 nedelja, 04.02.2024 - nedelja, 22.09.2024

Priprava na zakon 2024

V letu 2024 več ...


 nedelja, 18.02.2024 - nedelja, 24.03.2024

Križev pot na Hotizi

vsako nedeljo v postu ob 16. uri več ...


 sreda, 21.02.2024 - sobota, 21.12.2024

Halasovi shodi 2024

Halasovi romarski shodi v letu 2024 več ...


 četrtek, 22.02.2024 - petek, 03.05.2024

Trimesečni program za žalujoče

V Radencih od 22. februarja do 3. maja 2024 več ...


 sobota, 24.02.2024 - sobota, 31.08.2024

Grad - Molitveni shod

Molitveni shod po Medžugorski duhovnosti več ...


 sobota, 09.03.2024 - sobota, 11.05.2024

Lendava - Maša in molitev

Maša in molitev za ozdravljenje notranjih ran več ...


 sobota, 09.03.2024 - sobota, 16.03.2024

Priprava na zakon - v Lendavi

za Dekanijo Lendava v Lendavi več ...


 sobota, 09.03.2024

Plenum Škofijske karitas

V soboto, 9. marca 2023 v Veržeju več ...


 sobota, 16.03.2024

Romarski shod Danijela Halasa

v Kotu pri Lendavi, kjer je njegovo mrtvo telo naplavila Mura več ...

Celotni seznam napovedi