Škofija Murska Sobota
Škofija Murska Sobota

SPLETNE POVEZAVE ŽUPNIJ

MISEL DNEVA

"Verovati v Boga, kakor ga poznamo v Stari zavezi in verovati v Jezusa Kristusa, pomeni verovati, da je vsak človek poklican k večnemu življenju." B. sl. Alojzij Kozar

Božja beseda


Vir: www.hozana.si

ANKETA

Katere po vrsti bodo Stopinje 2021 ?
  30
  40
  48
  50
  53
  60
  77
rezultati anket

2006  2007  2008  2009  2010  2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  
januar  februar  marec  april  maj  junij  
julij  avgust  september  oktober  november  december  

Beltinci - odprtje razstave Božjo voljo spolnjevati

sreda, 10.02.2010


V sredo, 10. februarja 2010 je bila v prostorih Doma Janka Škrabana otvoritev razstave o življenju in delu dr. Alojzija Šuštarja, rajnega ljubljanskega nadškofa in metropolita in njegovega sodobnika, beltinskega rojaka, dr. Štefana Šteinerja. Razstava nosi naslov Božjo voljo spolnjevati.
V Domu se je ob otvoritvi zbralo veliko domačinov. Samemu pomenu obeh velikih mož za Slovenijo, še posebej za Prekmurje, je pokazala udeležba predstavnikov verskega in družbeno političnega življenja. Otvoritve razstave so se udeležili dr. France M. Dolinar - vodja Nadškofijskega arhiva Ljubljana, murskosoboški škof ordinarij msgr. dr. Peter Štumpf, g. Marjan Zupančič - predsednik  KD Trebnje in namestnik direktorja Arhiva Republike Slovenije, beltinski župan g. Milan Kerman in veliko število občinskih svetnikov in svetnic.
V začetku je dr. France M. Dolinar predstavil pričujočo razstavo, ki je razdeljena na štiri sklope in predstavlja življenjsko pot dr. Alojzija Šuštarja. Naslov razstave je njegovo škofovsko geslo za katero je pričeval skozi vse svoje življenje. Prvi sklop nosi naslov «Zgodnja življenjska pot«. V tem delu so predstavljeni dokumenti od njegovega krstnega lista, ki je bil izdan ob vpisu na papeško univerzo Gregoriano; njegove novo mašne podobice, na katerih je vidno novo mašno geslo: » Glej, prihajam, da izvršim, o Bog, Tvojo voljo« (Heb 10, 9)ter njegovega bivanja in delovanja v Švici. Drugi sklop razstave nosi naslov »Ljubljanski nadškof in metropolit« v katerem so še posebej zabeleženi dokumenti iz obdobja njegovega vodenja ljubljanske nadškofije in metropolije od 23. februarja 1980 do 7. aprila 1997, ko ga je nasledil sedanji kardinal msgr. dr. Franc Rode. Tretji sklop nosi naslov »Nadškof Alojzij in Prekmurje« v katerem je še posebej poudarjen njegov odnos do tega dela tedanje ljubljanske metropolije. Predstavljen je dokument s katerim je posredoval pri svetem sedežu za Razkrižje in Štrigovo. V naših krajih je imel  tudi dobre prijatelje. Prvi je bil prav gotovo njegov sodobnik moralni teolog dr. Štefan Šteiner, ki izhaja prav iz Beltincev. V času škofovske službe pa je postal njegov dober prijatelj dr. Jožef Smej. Četrti, zadnji  del razstave nosi naslov »Odpoved nadškofiji in slovo«. Tukaj pa so predstavljena zadnja leta njegovega življenja, ko se je umaknil v prostore Škofovih zavod v Šentvid nad Ljubljano.
Nato nam je spregovoril g. Marjan Zupančič – predsednik KD Trebnje in namestnik direktorja Arhiva Republike Slovenija. Nadškof Alojzij Šuštar je namreč bil rojen v vasi Grmada nad Trebnjem in Kulturno društvo iz Trebnjega je pripravilo gradiva in postavilo pričujočo razstavo.
Ob koncu pa je spregovoril murskosoboški škof msgr. dr. Peter Štumpf, katerega rojstna hiša je v neposredni bližini rojstne hiše dr. Štefana Šteinerja. Škof Štumpf je v svojem govoru obujal spomine na oba velika moža dr. Štefana Šteinerja in tudi dr. Alojzija Šuštarja. Z dr. Šteinerjem se osebno nista srečala se je pa spomnil, da ko je bil še on ministrant, kako jih je Janko Škraban, takratni župnik v Beltincih opozarjal, da prihaja domov pomembna osebnost. Z nadškofom Šuštarjem je imel izkušnje kot župnik na Igu. Ob koncu je z namenom, da bi bolje spoznali dr. Štefana Šteinerja  prebral tri pesmi iz njegove pesniške zbirke, ki jo je izdala Teološka fakulteta. Dr. Šteiner je bil namreč nekaj let dekan te fakultete.
Ves program sta z glasbenimi točkami popestrila profesorja  Glasbene šole Beltinci mag. Jure Rogina in prof. Berislav Budak.
Otvoritev je povezoval g. Benjamin Horvat.
Po otvoritvi je sledilo  druženje in agape, ki so ga odlično  pripravile kuharice kuhinje v Domu Janka Škrabana.

Besedilo in foto: Marjan Pučko

Škofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska Sobota

Napovednik


 nedelja, 02.08.2020 - nedelja, 06.12.2020

PRIPRAVA na zakon

Priprava na zakon v Škofiji Murska Sobota po epidemiji več ...


 torek, 24.11.2020 - četrtek, 24.12.2020

Sv. maša na Exodus Tv

Vsak dan ob 12. uri mašuje škof dr. Peter Štumpf. več ...


 nedelja, 29.11.2020 - torek, 29.12.2020

Prva Kozarjeva ura

Vabljeni k molitvi za beatifikacijo b.s. Alojzija Kozarja. več ...


 nedelja, 29.11.2020 - četrtek, 24.12.2020

Advent

Čas duhovne in bogoslužne priprave na božič začenjamo s praznovanjem prve adventne nedelje. več ...


 sobota, 05.12.2020

Seminar za mladinske voditelje in pastoralne delavce

V soboto, 5. decembra 2020, bo od 8.45 do 12.00 več ...


 ponedeljek, 21.12.2020

Halasov shod

Vabljeni k molitvi za beatifikacijo b.s. Danijela Halasa. več ...

Celotni seznam napovedi