Škofija Murska Sobota
Škofija Murska Sobota

SPLETNE POVEZAVE ŽUPNIJ

MISEL DNEVA

"Vprašanje naše molitve je osnovno vprašanje. Od tega je odvisna vera in nevera." B. sl. Alojzij Kozar

Božja beseda


Vir: www.hozana.si

ANKETA

Pod katerim geslom obhajamo 100-letnico združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom?
  Prekmurje živi
  V srcu Prekmurja
  Zlati mostovi
  Skupaj čez zlati most
  Odprite vrata Kristusu
  Stopinje do ljudi
rezultati anket

2006  2007  2008  2009  2010  2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  
januar  februar  marec  april  maj  junij  
julij  avgust  september  oktober  november  december  

Gorenji Senik - Blagoslov Küharjeve hiše

sobota, 11.09.2010


Župnišče na Gorenjem Seniku v Porabju je bilo zgrajeno pred dobrimi dvesto leti. V njem je bivalo več duhovnikov, med temi sta najbolj znana Jožef Košič in Janoš Kühar. Po Küharjevi smrti leta 1987 je bila stavba nekaj časa prazna in medtem so verniki, tudi s pomočjo iz Slovenije, zgradili novo župnišče. Staro župnišče je župnija prodala in je prišlo v privatne roke. Na srečo je novi lastnik cenil starine, cenil delo duhovnikov, predvsem župnika Janoša Küharja, zato je ohranil vso opremo in druge dragocenosti. Pred nekaj leti se je zaradi starosti odločil, da hišo proda. Čeprav je bilo več kupcev, jo je prodal Državni slovenski samoupravi, ki si je zelo želela, da bi stavba spet prešla v last Slovencev v Porabju. Tako so v starem župnišču rekonstruirali župnijski urad, spalnico, jedilnico in nekaj drugih prostorov. V eni sobi so uredili razstavo, kjer so prikazani dokumenti in predmeti iz porabskih župnij. Staro župnišče so po župniku Janošu Küharju poimenovali Küharjeva spominska hiša.
Obnovljeno in urejeno Küharjevo spominsko hišo je v soboto, 11. septembra 2010, blagoslovil murskosoboški škof msgr. dr. Peter Štumpf. Skupaj s štirimi duhovniki je najprej pristopil k oltarju v župnijski cerkvi sv. Janeza Krstnika in daroval sv. mašo, pri kateri so se zbrali domači verniki, Slovenci iz raznih krajev Madžarske ter gostje.  Pel je domači pevski zbor sv. Cecilije. V homiliji je škof spomnil na župnika Janoša Küharja, ki je bil stražar vere v Porabju. Nato je spregovoril o pomenu starega župnišča, Küharjeve spominske hiše. Poudaril je, da je to hiša preteklosti in hiša prihodnosti. Župniki, ki so živeli v tem župnišču, so prepojili zidove s svojo molitvijo, žrtvijo, delom, s svojo svetostjo. To najbolj velja za Janoša Küharja. Küharjeva hiša je pa tudi hiša prihodnosti. Škof je navedel besede msgr. Lojzeta Kozarja, ki je ob smrti Janoša Küharja zapisal: »Ti pa, fara seniška, ne joči za njim, saj je šel v svoj mir, pač pa po njegovih besedah in zgledu ostani slovenska in ohrani svojo lepo slovensko porabsko govorico.«  Škof je poudaril, da bi morala vsaka slovenska hiša v Porabju biti hiša prihodnosti, zato je povabil mlade rodove, da ohranjajo krščanske vrednote in slovensko kulturo. Porabskim vernikom želi pomagati tudi Škofija Murska Sobota. Po dogovoru z sombotelskim škofom dr. Andrasem Veresem in seniškim župnikom Tiborjem Tothom bo drugo nedeljo v mesecu slovenska sv. maša v Števanovcih, četrto nedeljo pa na Gorenjem Seniku, za kar bo skrbel župnik Dejan Horvat.
V začetku sv. maše je škofa pozdravil prejšnji gorenjeseniški župnik Ferenc Merkli, po maši pa se mu je zahvalil predsednik Državne slovenske samouprave Martin Ropoš. Küharjevo spominsko hišo je predstavila Marija Kozar, ki je sodelovala pri urejanju hiše in pripravila razstavo.
Po maši je sledil program pred starim župniščem, kjer so zbrane nagovorili različni govorniki, med njimi tudi minister za Slovence po svetu dr. Boštjan Žekš. Po škofovem blagoslovu Küharjeve spominske hiše in slavnostnem odprtju, so si obiskovalci ogledali hišo, spominske sobe in etnološko razstavo v sosednji zgradbi.
V priročni knjižici ob odprtju Küharjeve spominske hiše je avtorica razstave Marija Kozar zapisala: »S predstavitvijo življenja in dela župnika Janoša Küharja ter ostalih porabskih slovenskih župnikov, njihovega prizadevanja za negovanje in ohranjanje slovenskega maternega jezika bi radi prispevali h krepitvi narodne zavesti porabskih Slovencev. Spodbujali bi jih k ohranjanju in razvijanju slovenske narodne skupnosti v Porabju in povsod na Madžarskem, kjer živijo. Spominska hiša bo tudi prizorišče medsebojnega sodelovanja med matico in manjšino.«
Z blagoslovitvijo in odprtjem Küharjeve spominske hiše se krepi upanje, da bo slovenska beseda na Gorenjem Seniku in v Porabju še živela in tudi preživela.


Škofova pridiga
Škofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska Sobota

Napovednik


 torek, 01.01.2019 - torek, 31.12.2019

Dom duhovnosti Kančevci - program

v letu 2019 več ...


 torek, 01.01.2019 - sreda, 01.01.2020

Duhovna oskrba v soboški bolnišnici

Bolnišnični kaplan  je na voljo v nujnih primerih na tel. št. 070 79 79 67 več ...


 sobota, 09.03.2019 - ponedeljek, 09.12.2019

PRIPRAVA na zakon

Priprava na zakon v Škofiji Murska Sobota več ...


 četrtek, 29.08.2019

Prva Kozarjeva ura

Molitvena ura za beatifikacijo B. sl. Alojzija Kozarja, za katerega poteka škofijski postopek za kanonizacijo več ...


 sobota, 21.09.2019

Halasov shod

V Veliki Polani več ...


 nedelja, 22.09.2019

Gornja Bistrica: Praznovanje Slomškve nedelje

Za vso mariborsko metropolijo. več ...


 sreda, 02.10.2019

Pastoralni tečaj 2019

za soboško škofijo bo potekal v Kančevcih več ...


 sobota, 19.10.2019

Krašić - Slovensko hrvaško srečanje

v rojstni župniji bl. Alojzija Stepinca več ...


 sobota, 23.11.2019

Simpozij

Škofija Murska Sobota v letu 2019 obhaja 100-letnico združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom. več ...

Celotni seznam napovedi