Škofija Murska Sobota
Škofija Murska Sobota

SPLETNE POVEZAVE ŽUPNIJ

MISEL DNEVA

"Kristjani ostanimo močni. Glave gor!"B. sl. Danijel Halas

Božja beseda


Vir: www.hozana.si

ANKETA

Pod katerim geslom obhajamo 100-letnico združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom?
  Prekmurje živi
  V srcu Prekmurja
  Zlati mostovi
  Skupaj čez zlati most
  Odprite vrata Kristusu
  Stopinje do ljudi
rezultati anket

2006  2007  2008  2009  2010  2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  
januar  februar  marec  april  maj  junij  
julij  avgust  september  oktober  november  december  

Velika Polana - Molitveni dan za duhovne poklice

sobota, 11.09.2010


Danes, 11. septembra 2010, v Cerkvi na Slovenskem poteka molitveni dan za duhovne poklice pod geslom Nosite bremena drug drugemu (Gal 6,2). Duhovniki in verniki naše škofije smo se k molitvi za duhovne poklice zbrali v župnijski cerkvi Srca Jezusovega v Veliki Polani. Ob 9.30 uri se je najprej začelo srečanje za ministrante, na katerem so med drugim bili deležni pričevanja odvisnikov, ki se zdravijo v komuni za zdravljenje odvisnosti na Kobilju in so povedali nekaj o svojem življenju. O tem, kako si zasvojen človek uničuje življenje, predvsem pa, kako težka je pot iz zasvojenosti, da lahko potem zopet normalno zaživi. Ker je tudi to del našega vsakdana, še posebej v tem letu, poskušajmo biti razumevajoči do vseh in si med seboj pomagajmo, kakor nas spodbuja geslo leta dobrodelnosti.
Ob 10. uri smo se zbrali k molitveni uri za duhovne poklice, ki jo je vodil voditelj odbora za duhovne poklice g. Srečko Fras skupaj s predstavniki redovnikov in vernikov iz posameznih župnij. Tako smo ob izpostavljenem Najsvetejšem prosili za solidarnost do vseh ljudi, za gorečo ljubezen med kristjani, za duhovnike, da bi znali naša bremena ponesti k Bogu, za nove duhovne poklice in za to, da bi zmogli nositi bremena drug drugemu ter tako izpolnili Kristusovo postavo. Po zapetih litanijah Matere Božje, ki so jih vodili zbrani duhovniki, smo prejeli še blagoslov z Najsvetejšim.
Sledil je osrednji del srečanja, sveta maša, ki jo je ob somaševanju duhovnikov soboške škofije vodil  generalni vikar in kancler msgr. Franc Režonja. Z branjem beril, prošenj ter uvodov so sodelovali predstavniki vernikov posameznih župnij. Pri sveti maši smo še posebej prosili za nove duhovne poklice, za svetost in stanovitnost poklicanih. Obenem smo se Bogu zahvalili za vse poklicane v duhovništvo in za Bogu posvečeno življenje. Na to, kako pomembna je molitev za duhovnike, redovnike, redovnice, bogoslovce in kako nujna je v današnjem času molitev za nove duhovne poklice, je v pridigi posebej poudaril generalni vikar msgr. Franc Režonja. Spomnil je tudi na lik mučenca duhovnika Danijela Halasa, zvestega pričevalca vere do smrti. Tudi on je nosil bremena. Nosil je bremena mladih, odraslih, mater, očetov... Nosil je bremena ječe v budimpeštanskem zaporu, nosil je bremena težkih preizkušenj, ko so mu grozili s smrtjo, nosil je težko breme mučeniške smrti. Vsem nam je svetel zgled vere in ljubezni do drugega. Celotno pridigo si lahko preberete v priponki.
Generalni vikar je vsem navzočim prenesel pozdrave škofa Petra Štumpfa in posredoval spodbudne besede, ki so nam jih ob dnevu duhovnih poklicev poslale sestre klarise.
Pri darovanju smo Bogu v zahvalo položili svoje darove. Predstavnik ministrantov je prinesel prtiček in vrček, predstavnik duhovnikov je na oltar položil kelih in pateno, predstavnik bralcev je prinesel knjigo z berili, predstavnica redovnikov in redovnic je pred Boga položila brevir – molitveno knjigo, zastopniki družin pa lonček z napisom: Nosite bremena drug drugega, član škofijske Karitas pa je daroval svečo z znakom Karitas.
Po obhajilu smo prisluhnili mislim o evharistiji in jih ob prijetni glasbi premišljevali v svojem srcu.
Ob koncu srečanja se je generalni vikar msgr. Franc Režonja v imenu škofije zahvalil za sodelovanje voditelju Pastoralne službe dr. Francu Zorcu, voditelju odbora za duhovne poklice g. Srečku Frasu, domačemu župniku in ravnatelju škofijske Karitas g. Simonu Slani, vsem zbranim duhovnikom, bralcem, domačim pevcev župnijskega zbora, organistu ter vsem, ki so kakorkoli sodelovali pri današnjem srečanju, predvsem pa vsem vernikom, ki so si vzeli čas in se molitve za duhovne poklice udeležili.
Vsi, ki smo se zbrali k molitvi za duhovne poklice, smo po končanem srečanju v spomin prejeli podobico z molitvijo za duhovne poklice in poseben lonček napisom gesla leta krščanske dobrodelnosti in solidarnosti: Nosite bremena drug drugemu. Sledilo je druženje ob pogostitvi, ki ga je pripravila lendavska dekanija.

Klavdija Dominko


Homilija
Škofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska Sobota

Napovednik


 torek, 01.01.2019 - torek, 31.12.2019

Dom duhovnosti Kančevci - program

v letu 2019 več ...


 torek, 01.01.2019 - sreda, 01.01.2020

Duhovna oskrba v soboški bolnišnici

Bolnišnični kaplan  je na voljo v nujnih primerih na tel. št. 070 79 79 67 več ...


 sobota, 09.03.2019 - ponedeljek, 09.12.2019

PRIPRAVA na zakon

Priprava na zakon v Škofiji Murska Sobota več ...


 sobota, 17.08.2019

Slovesno čez zlati most

Sv. maša ob 100-letnici združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom - Beltinci, 17. avgust 2019 več ...


 sobota, 17.08.2019

Beltinci - neposredni prenos svete maše

ob 100-letnici združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom več ...


 nedelja, 22.09.2019

Gornja Bistrica: Praznovanje Slomškve nedelje

Za vso mariborsko metropolijo. več ...


 sobota, 19.10.2019

Krašić - Slovensko hrvaško srečanje

v rojstni župniji bl. Alojzija Stepinca več ...

Celotni seznam napovedi