Škofija Murska Sobota
Škofija Murska Sobota

SPLETNE POVEZAVE ŽUPNIJ

MISEL DNEVA

"Trpljenje je zdravilno, nas napravi boljše: sočutnejše, prizanesljivejše, razumevajoče, odpornejše (kakor hrast v viharju)." B. sl. Alojzij Kozar

Božja beseda


Vir: www.hozana.si

ANKETA

Katere po vrsti so Stopinje 2021 ?
  30
  40
  48
  50
  53
  60
  77
rezultati anket

2006  2007  2008  2009  2010  2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  
januar  februar  marec  april  maj  junij  
julij  avgust  september  oktober  november  december  

Murska Sobota - mašniško posvečenje

ponedeljek, 29.06.2009


Stolnica v Murski Soboti je na praznik apostolov Petra in Pavla, 29. junija 2009, sprejela množico vernikov, ki so bili priče slavnostnega dogodka. Škof msgr. dr. Marjan Turnšek je v duhovnika posvetil diakona Gregorja Šemrla iz župnije Gornja Radgona in Luko Rajfa iz  župnije Razkrižje.
Ob škofu so sodarovali sv. daritev generalni vikar msgr. Franc Režonja, čez trideset duhovnikov, med njimi voditelj pastoralne službe dr. Karel Bedernjak, ravnatelj malega semenišča mag. Franc Zorec, stolni župnik Ivan Krajnc, župnika iz rojstnih župnij obeh novomašnikov Franc Hozjan in Marjan Rola. S petjem so slavili Boga pevci stolnega zbora pod vodstvom maestra Marjana Potočnika.
V nagovoru je škof spomnil na leto apostola Pavla, ki se izteka in letu duhovništva, ki se začenja. Pokazal je tudi na svetli lik arškega župnika. Ordinandoma je položil na srce »pastoralno metodo« sv. Janeza Vianneya. "Ko je prvič stopil v Ars, je stopil pred tabernakelj, prej kot v župnišče, in se ponudil Jezusu, da bi vse življenje trpel za spreobrnjenje župljanov. S tem se je, ne le z zakramentom, ampak tudi s svojo voljo, povsem priličil svojemu Gospodu. Ljudi je učil moliti predvsem s svojim vzgledom molitve pred tabernakljem. Ker bosta posvečena v letu priprav na slovenski evharistični kongres, si to še posebej zapišita v dušo. Vianneyeva srčna duhovniška pot je vodila: od oltarja do spovednice. Vsa ostala pastorala se dogaja vmes. Naj bo ta pot tudi vajina! In naj ostane ali spet postane tudi naša, dragi duhovniki! Kristus računa na nas. Po Pavlovem in Vianneyevem vzgledu se pustimo osvojiti Kristusu in bomo tudi mi današnjemu svetu glasniki upanja, sprave in miru."
Obred posvetitve se je začel s klicanjem pripravnikov, ko sta oba odgovorila: "Tukaj sem!" Po škofovem nagovoru se je nadaljeval vsebinsko bogat in pomenljiv obred. Oba pripravnika za duhovništvo sta pokleknila pred škofa, položila roke v škofove roke in izrekla obljubo spoštovanja in pokorščine ordinariju. Po litanijah vseh svetnikov je sledilo osrednje dejanje posvetitve, to je polaganje rok. Škof je na glavo kandidata položil roke in to dejanje so za njim ponovili vsi navzoči duhovniki. Škof in domača župnika so novima duhovnikoma pomagali obleči duhovniška oblačila. Škof je vsakemu novemu duhovniku izročil pateno s hostijami in kelih z naročilom, da umevata, kar delata, da verujeta, kar obhajata in živita po skrivnosti Gospodovega križa.
Novomašnika sta se pridružila škofu ob oltarju in prvič obhajala najsvetejšo daritev.
Ob koncu sv. maše je škof staršem izročil rožni venec in ikono v zahvalo in kot znamenje, da še naprej molijo za svoja sinova.
V imenu obeh novomašnikov se je škofu, domačim in vsem dobrotnikom zahvalil novomašnik Gregor Šemrl. Vse zbrano občestvo pa je svojo zahvalo zlilo v zahvalno pesem. Novomašnika sta zbranim podelila svoj prvi novomašni blagoslov, sprejela prve čestitke od predstavnikov domačih župnij in prisluhnila pesmi Novomašnik, bod' pozdravljen.
Po sveti maši se je pred cerkvijo nadaljevalo prijetno druženje, ko je marsikdo novomašnikoma stisnil roko in jima zaželel obilo božjega blagoslova pri njunem poslanstvu.

Luka Rajf in Gregor Šemrl sta dva od letošnjih trinajstih slovenskih novomašnikov. Gregor Šemrl bo daroval svojo novomašno daritev v nedeljo, 5. julija v Gornji Radgoni, Luka Rajf pa 12. julija na Razkrižju.

Besedilo: lk
Foto: T. Berke

Škofov nagovor

Škofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska Sobota

Napovednik


 torek, 08.12.2020 - sreda, 08.12.2021

Leto svetega Jožefa

Papež z apostolskim pismom Patris corde napovedal Leto svetega Jožefa več ...

Celotni seznam napovedi