Škofija Murska Sobota
Škofija Murska Sobota

SPLETNE POVEZAVE ŽUPNIJ

MISEL DNEVA

"Trpljenje je zdravilno, nas napravi boljše: sočutnejše, prizanesljivejše, razumevajoče, odpornejše (kakor hrast v viharju)." B. sl. Alojzij Kozar

Božja beseda


Vir: www.hozana.si

ANKETA

Katere po vrsti so Stopinje 2021 ?
  30
  40
  48
  50
  53
  60
  77
rezultati anket

2006  2007  2008  2009  2010  2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  
januar  februar  marec  april  maj  junij  
julij  avgust  september  oktober  november  december  

Murska Sobota - škofovo pismo duhovnikom

petek, 19.06.2009


Dragi brat v Kristusovem duhovništvu!

Z veseljem se ob prazniku Srca Jezusovega pridružujem svetemu očetu Benediktu XVI. ob odprtju leta duhovništva. Ob tem se veselim in hvalim Gospoda tudi zate in tvoj neprecenljivi dar duhovništva. Da, prav ti si kot duhovnik neprecenljivi Božji dar vsem ljudem, še posebej pa škofu in tistim, s katerimi živiš vsak dan občestvo Cerkve! Tvoja neprecenljivost je na poseben način nastala po zakramentalnem posvečenju, »ki se uresniči po polaganju rok in posvetilni molitvi, ki jo izgovarja škof«; po njej je tudi v tebi nastala »posebna ontološka povezava«, ki te »združuje s Kristusom, Najvišjim Duhovnikom in Dobrim Pastirjem« (Direktorij za službo in življenje duhovnikov, CD 56, št.2).
Ob pričetku tudi našega leta duhovništva se ti želim iskreno zahvaliti, da si duhovnik in da živiš ta veliki in čudoviti Božji dar sredi duhovniškega zbora murskosoboške škofije! V tem letu si želim, še bolj kot do sedaj, tudi s teboj odkrivati lepoto in pomembnost duhovništva prav vsakega duhovnika. S pomočjo milosti si želim še globlje spoznati naravo in identiteto tega skrivnostnega daru, ki nas povezuje v eno duhovniško bratstvo, in vse to deliti s teboj. Skupaj z brati duhovniki sva bila »rojena« v Jezusovi molitvi pri zadnji večerji, ko je postavil sveto evharistijo. Tako je identiteta vsakega duhovnika neločljivo povezana z identiteto svete evharistije, ki je intimna Božja skrivnost neločljive edinosti Božje in človeške narave v učlovečeni Besedi. Čutiš, dragi brat, globino najinega neusahljivega izvira!? Vabim te, da se v tem letu še posebej vsaj pol ure na dan srečava v Gospodovi navzočnosti v Svetem Rešnjem telesu in v kontemplaciji zreva v ta najin skupni Izvir! Prepričan sem, da se lahko samo iz tega »biti z Gospodom« rodi na novo poživljena identiteta tudi mojega in tvojega duhovništva. Da se lahko samo tam na novo poživi in napolni z novo močjo misijonska zagnanost, ki lahko izhaja le iz Božje navzočnosti.
Papež nas želi ob 150 letnici smrti arškega župnika sv. Janeza Marije Vianneja s tem letom ponovno vzpodbuditi, da bi z vsem srcem težili k duhovni popolnosti, od katere je odvisna rodovitnost naše duhovniške službe. V tem letu si želim, da bi po papeževi želji, tudi naša škofija in naša župnijska občestva postala spet bolj občutljiva za lepoto in pomembnost duhovništva, še posebej da bi to začutili mladi. Tudi z izbiro gesla tega leta »Kristusova zvestoba, duhovnikova zvestoba«, je papež želel poudariti posebno zakramentalno poistovetenje med Kristusom in nami duhovniki. Poudarek je seveda na prvobitnosti Božje zvestobe in ljubezni, saj smo lahko mi zvesti in ljubimo samo zato, ker nas je On prvi ljubil in nam ostaja zvest vedno in povsod. Nedvomno smo tudi danes duhovniki poklicani sredi svojih župnijskih skupnosti nadaljevati navzočnost Kristusa, edinega in najvišjega Pastirja, s tem, da živimo njegov stil življenja, vključno s celibatom, in postanejo tako zakramentalna prosojnost Kristusa. Zato te tudi ob tej priliki vabim, da svojo župnijsko skupnost po Kristusovem vzoru ljubiš na popoln in izključujoč način, tako kot Kristus–Ženin ljubi Cerkev–Nevesto. Človeško gledano je to skoraj nemogoče, a z milostjo zakramenta mašniškega posvečenja je mogoče.
In zakaj papež začenja to leto prav na praznik Srca Jezusovega? Zakramentalno delovati v osebi Jezusa Kristusa pomeni skrivnostni vstop v Presveto Srce Jezusovo. »Srce« je organ molitve, organ kontemplacije, duhovni organ zrenja Svete Trojice, organ duhovnega čutenja. V njem je sedež duhovnih čutov, ki dokazujejo, da smo ljudje ustvarjeni po Božji podobi. S pomočjo srca spoznavamo duhovni pomen sebe in drugih in sveta ter zgodovine. Jezusovo Presveto Srce je zaradi enkratne čistosti najpopolnejše srce, najpopolnejši organ zrenja Boga. Kristus je prišel kot človek med nas prav zato, da bi ljudje lahko v njegovem Srcu odkrivali občutljivost za Božje stvari, si pridobivali verski čut in tako nezmotljivo odkrivali duhovni pomen stvari. Duhovnik pa si poklican in z zakramentom mašniškega posvečenja skrivnostno usposobljen, da se združuješ z Gospodom in tako postajaš orodje odrešenja, ki priteka iz Jezusovega prebodenega Srca.
O, sveta služba! O, neizmerni dar Božje ljubezni! Tako bi morali vzklikati z vsem stvarstvom ob tej nezasluženi veličini, ki jo razodeva dar duhovništva. Jezus si je izbral duhovnike, »da bi bili z njim« (Mr 3, 14), kar seveda ne pomeni le telesne bližine, ampak predvsem najglobljo človeško možno povezanost, ki bi jo lahko imenovali tudi združitev src. Najbolj resnično osebno edinost, ki edina omogoča čutenje z drugim v njegovem najglobljem in resničnem jedru. Pri Jezusu Kristusu seveda to pomeni edinost z njegovim osebnostnim jedrom, ki je Logos (Beseda). V svoji duhovniški zakramentalni edinosti z Njim si ti »vrata" k Jezusovemu Srcu, k njegovim skrivnostim. Tvoje poslanstvo je v tem, da postaneš čisti pretvornik Jezusovega zrenja Očeta in dojemanja duhovnega pomena stvari in dogodkov iz njegovega Srca v srca vernikov. Vsega tega ne zmoreš v svoji moči, ampak le v moči zakramenta svetega reda.
Na tak način si zelo očitno vpet med svetost in grešnost. Med grešnost, ki te priklepa k pritlehnim stvarem, in svetostjo, ki je tista sila, ki je edina sposobna spremeniti svet. Vpet med Jezusovo Presveto Srce in srce sveta še bolj kot drugi doživljaš neizprosen boj med lučjo in temo, med dobrim in zlim. V zakramentih že doživljaš zmago Luči in Dobrega, a v svojem telesu še s Pavlom doživljaš »trn Satanov«, ki te bije. Kot takšen si pomemben »katalizator« v zgodovini, si nadaljevanje »znamenja, ki se mu bo nasprotovalo«. Tudi ti si pridružen Kristusovemu Srcu in po njem upodobljen. V Njem je tvoj življenjski prostor in tam prepoznavaj resničnost slovenske sedanjosti. Iz tega najbolj pristnega organa zrenja Svete Trojice moraš izrekati v slovenski prostor resnico: o nas samih, o naši preteklosti in naši prihodnosti, o slovenskem grehu in očiščevanju, o naši spravi in o prerojenju slovenskega naroda. Resnico odrešenja za slovenski narod. Res, potrebujemo arhitektov in zdravnikov, ekonomistov in politikov, kmetov in kemikov, umetnikov in pedagogov, zgodovinarjev in arheologov (duhovnik jih ne more nadomestiti) ... a tebe, duhovnika, ne more nadomestiti nihče. Voditi do duhovne vizije slovenske prihodnosti, kot jo je mogoče uzreti v Jezusovem Presvetem Srcu, in do celostnega razbiranja duhovnega pomena naše daljne in bližnje preteklosti, ni mogoče brez duhovnika, ki je zakramentalno in osebnostno povezan z Jezusovim človeško-božjim uvidom slovenskega »danes«.

Dragi brat v duhovništvu, želim ti duhovno bogato leto duhovništva in ti želim, da bi se v njem poživila tvoja duhovniška identiteta in bi te Gospod obdaril z vedno novo duhovniško gorečnostjo pri tvojem duhovniškem poslanstvu Bogu v slavo in v zveličanje ljudi!


V Murski Soboti na praznik Srca Jezusovega, 19. junij 2009


Marjan Turnšek
murskosoboški škof 


 

Škofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska Sobota

Napovednik


 torek, 08.12.2020 - sreda, 08.12.2021

Leto svetega Jožefa

Papež z apostolskim pismom Patris corde napovedal Leto svetega Jožefa več ...

Celotni seznam napovedi