Škofija Murska Sobota
Škofija Murska Sobota

SPLETNE POVEZAVE ŽUPNIJ

MISEL DNEVA

"V družini si določite, kdaj in koliko boste molili. Od tistega pa nikoli ne odstopite." B. sl. Alojzij Kozar

Božja beseda


Vir: www.hozana.si

ANKETA

Pod katerim geslom obhajamo 100-letnico združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom?
  Prekmurje živi
  V srcu Prekmurja
  Zlati mostovi
  Skupaj čez zlati most
  Odprite vrata Kristusu
  Stopinje do ljudi
rezultati anket

2006  2007  2008  2009  2010  2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  
januar  februar  marec  april  maj  junij  
julij  avgust  september  oktober  november  december  

Murska Sobota - Praznik sv. Metoda

sobota, 04.07.2009


V soboto, 4. julija 2009, na predvečer praznika slovanskih apostolov sv. Cirila in Metoda smo v stolnici v Murski Soboti slovesno praznovali škofijskega zavetnika sv. Metoda. Ob tej priložnosti smo obhajali dan duhovniških jubilejev, kamor so vedno povabljeni vsi duhovniki jubilanti. Letos imamo v naši škofiji dva jubilanta, železomašnika upokojenega župnika in častnega konzistorialnega svetovalca iz Bogojine Jožefa Gutmana, ter srebrnomašnika župnika v Odrancih in dekana lendavske dekanije Lojzeta Kozarja.
Slovesnost svete maše je vodil škof msgr. dr. Marjan Turnšek. Ob škofu so sodarovali sv. daritev mariborski pomožni škof dr. Jožef Smej, generalni vikar msgr. Franc Režonja ter drugi duhovniki iz naše škofije, med njimi voditelj pastoralne službe dr. Karel Bedernjak in stolni župnik Ivan Krajnc. S petjem so slavili Boga pevci stolnega zbora pod vodstvom maestra Marjana Potočnika.
V začetku svete maše je stolni župnik Ivan Krajnc pozdravil vse navzoče še posebej srebrnomašnika Lojzeta Kozarja in mu ob njegovem jubileju 25-letnici maštništva izrekel čestitke.
V homiliji je mariborski pomožni škof dr. Jožef Smej spregovoril o liku sv. Metoda, ki je bil »zapažen« v Božjih očeh. Bog se je ozrl nanj, da bi po njem slovanskim narodom in tudi našim prednikom podelil milost vere in krščanske omike.
Pri tej slovesnosti so sodelovali tudi verniki iz župnije Odranci, kjer deluje letošnji jubilant srebrnomašnik Lojze Kozar. Po prošnjah, ki so jih izrekli, so na oltar prinesli še darove. Prinesli so sliko sv. Cirila in Metoda ter knjige, ki govorijo o teh velikih slovanskih apostolih, Bogu v zahvalo za vse, kar sta storila za slovanske narode, predvsem sv. Metod, zavetnik naše škofije. Prinesli so še literaturo o Halasu, ki je delo srebrnomašnika Lojzeta Kozarja, ki si z vso gorečnostjo prizadeva, da bi Božjega služabnika Danijela Halasa čim prej častili na oltarju, ter zbornik Stopinje in glasilo Poti k Bogu. Tako so se Bogu zahvalili za vse, kar kot pisatelj, pesnik in urednik s pisano besedo stori za ljudi, ko bogati njihova srca in jih vodi na pot svetosti. Prinesli so še hostije in kelih z vinom ter se tako Bogu zahvalili za službo mašnika, ki jo zvesto opravlja.
Pred blagoslovom je stolni župnik Ivan Krajnc srebrnomašniku izrekel iskrene čestitke in zahvalo za tako odličen zgled duhovnika.
V imenu vernikov Župnije Odranci je srebrnomašniku čestitke izrekel član ŽPS Stanko Skledar. Odranski verniki so ob tej priložnosti stolno cerkev obogatili z  maketo domače župnijske cerkve Svete Trojice in tudi na ta način srebrnomašniku izrekli zahvalo za vse, kar kot dober dušni pastir stori za domačo župnijo. 
Ob koncu je letošnjim jubilantom v imenu škofije izrekel čestitke škof msgr. dr. Marjan Turnšek. Najprej železomašniku Jožefu Gutmanu, ki ga je ob tej priložnosti obiskal in mu osebno čestital, saj se slovesnosti zaradi bolezni in starosti ni mogel udeležiti. Potem je čestital letošnjemu jubilantu mariborskemu pomožnemu škofu dr. Jožefu Smeju, ki bo letos obhajal diamantni jubilej, to je 65 let mašništva. Iskrene čestitke je škof izrekel tudi  srebrnomašniku Lojzetu Kozarju ter se mu zahvalil za vse, kar stori za župnijo, dekanijo in škofijo, v okviru katere so mu zaupane mnoge naloge, ki jih z veliko zavzetostjo in veseljem opravlja. Je član zbora svetovalcev, urednik Založbe Stopinje, urednik škofijske spletne strani in notar v procesu beatifikacije Božjega služabnika Danijela Halasa. Bogu hvala za ves njegov trud, njegovo delo, ki ga že 25 let opravlja v službi Bogu in vsem nam.
Po končani slovesnosti so se zbrani ustavili še pred cerkvijo, kjer se je nadaljevalo prijetno druženje.

Besedilo: Klavdija Dominko
Foto: Miran Skledar

Škofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska Sobota

Napovednik


 torek, 01.01.2019 - torek, 31.12.2019

Dom duhovnosti Kančevci - program

v letu 2019 več ...


 torek, 01.01.2019 - sreda, 01.01.2020

Duhovna oskrba v soboški bolnišnici

Bolnišnični kaplan  je na voljo v nujnih primerih na tel. št. 070 79 79 67 več ...


 sobota, 09.03.2019 - ponedeljek, 09.12.2019

PRIPRAVA na zakon

Priprava na zakon v Škofiji Murska Sobota več ...


 sreda, 19.06.2019

Sveta maša za domovino

Sv. maša za domovino ob državnem prazniku dneva državnosti več ...


 sobota, 22.06.2019

Vseslovenski shod

Vseslovenski shod posvečenih Jezusovemu in Marijinemu Srcu več ...


 nedelja, 23.06.2019

10. Kozarjev pohod

Ob 20. obletnici smrti Božjega služabnika Alojzija Kozarja in 100-letnici združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom več ...


 torek, 25.06.2019

Halasov shod

V Črensovcih več ...


 sreda, 26.06.2019

Maribor: Moj poletni dan

Namenjen je učencem, ki v tem šolskem letu zaključujejo 7. ali 8. razred osnovne šole. več ...


 petek, 28.06.2019 - sobota, 29.06.2019

Celonočno bdenje za nove duhovne poklice

Vabljeni, da se povežemo v molitvi za letošnje slovenske novomašnike in nove duhovne poklice. več ...


 sobota, 17.08.2019

Slovesno čez zlati most

Sv. maša ob 100-letnici združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom - Beltinci, 17. avgust 2019 več ...

Celotni seznam napovedi