2006  2007  2008  2009  2010  2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  
januar  februar  marec  april  maj  junij  
julij  avgust  september  oktober  november  december  

Murska Sobota - Srečanje dveh Cerkva

četrtek, 05.02.2009


Delegacijo Katoliške cerkve je vodil murskosoboški škof msgr. dr. Marjan Turnšek. Z njim so bili vsi trije dekani ter škofijski referent za ekumenizem g. Jože Vinkovič. Delegacijo Evangeličanske cerkve je vodil škof Evangeličanske cerkve mag. Geza Erniša. Navzoči so srečanje začeli s skupno molitvijo Očenaša.
Po uvodni besedi škofa Evangeličanske cerkve in škofa murskosoboške škofije so predstavniki Evangeličanske cerkve predstavili delovanje svoje Cerkve na različnih področjih. Sledil je pogovor o medsebojnem sodelovanju, o položaju v svetu, ki kliče k skupnim naporom v dobro človeka. Navzoči so se strinjali, da je sodelovanju možno in nujno. Sodelovanje na različnih področjih že poteka, potrebno pa ga je okrepiti in poglobiti. Na mnogih področjih lahko skupaj delamo in veliko naredimo. Nekateri stvari nas ločujejo, a to ne pomeni, da smo si nasprotniki.
Izpostavljena so bila tudi nekatera praktična vprašanja, s katerim se ljudje srečujejo v vsakdanjem življenju. To je med drugim vprašanje mešanih družin, vprašanje botrstva, vprašanje obhajanja evharistije. Škof msgr. dr. Marjan Turnšek je povedal, da se človek izraža z obredi in zato so obredi pomembni. Če ostanemo samo na površini, smo neverodostojni, obred ostane prazen. Izpostavil je tudi vprašanje svetovne gospodarske krize, ki ima globlje vzroke. Če ni poštenosti, če ni trdnih moralnih norm, če ne upoštevamo osnovnih vrednot, se ta navidezni svet sesuje. Obe Cerkvi imata pomembno poslanstvo, da opozarjata na te temelje.
Po srečanju predstavnikov obeh Cerkva, ki je bilo prijateljske in deloma tudi delovne narave, je sledila tiskovna konferenca, kjer sta škof Evangeličanske cerkve in škof murskosoboške škofije povzela vsebino pogovora in odgovarjala na novinarska vprašanje.
Ugotovila sta tudi, da so taka srečanja potekala že prej v okviru Pomurskega pastoralnega področja in Evangeličanske cerkve in da želimo s takimi srečanji nadaljevati na različnih ravneh, ko se bodo srečevali posamezni resorji oz. referenti. Strinjala sta se tudi s pobudo, da bi ob 10. obletnici podpisa Deklaracije o opravičenju iz vere pripravili molitveno srečanje predstavnikov obeh Cerkva.

Besedilo in foto: Lojze Kozar


Škofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska Sobota

Napovednik


 torek, 08.12.2020 - sreda, 08.12.2021

Leto svetega Jožefa

Papež z apostolskim pismom Patris corde napovedal Leto svetega Jožefa več ...

Celotni seznam napovedi