Škofija Murska Sobota
Škofija Murska Sobota

SPLETNE POVEZAVE ŽUPNIJ

MISEL DNEVA

"Trpljenje je zdravilno, nas napravi boljše: sočutnejše, prizanesljivejše, razumevajoče, odpornejše (kakor hrast v viharju)." B. sl. Alojzij Kozar

Božja beseda


Vir: www.hozana.si

ANKETA

Katere po vrsti so Stopinje 2021 ?
  30
  40
  48
  50
  53
  60
  77
rezultati anket

2006  2007  2008  2009  2010  2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  
januar  februar  marec  april  maj  junij  
julij  avgust  september  oktober  november  december  

Kančevci - 39. katehetski simpozij, tretji dan

sobota, 21.02.2009


V soboto, 21. 02. 2009, smo se zjutraj zbrali v kapeli Doma duhovnosti ob evharistični mizi. Somaševanje je vodil murskosoboški škof msgr. dr. Marjan Turnšek.
Današnje dopoldne smo razmišljali ob predavanju škofa Turnška o »cepiču« krščanstva. Predavatelj je poudaril, da je velika večina ljudi našega časa izven krščanske tradicije, saj ponekod že dve generacije od svojih staršev nista prejeli krščanske tradicije. Logična posledica tega je, da pri njih ne moremo računati na temelje krščanstva, ker jij ni, ampak je potrebno na novo vcepiti »cepič« krščanstva. Ta cepič mora biti del živega organizma, da bo lahko zaživel in da bo rodil sadove. Pastoralni delavci smo tisti, ki smo poklicani pristopiti k ljudem in jim prinesti Kristusa, da bodo začutili, da je Kristus živi Bog in da je del tudi njihovega življenja. Ta cepič pa bo živ samo v primeru, če bo oznanjevalec v živem odnosu s Kristusom. Vse to se dogaja v Cerkvi kot skupnosti, ki je v tem svetu, vendar ni od tega sveta. To je nova evangelizacija, ki je nova v osebnem odnosu in pristopu k ljudem. Kdor je namreč Kristusa zares srečal, ne more, da o tem ne bi govoril naprej. Da pa bomo lahko evangelij uspešno posredovali, moramo vstopiti v svet otrok in staršev, in tako ugotoviti, kako se da v tem svetu oznaniti evangelij. Osnovni okvir tega posredovanja je krščansko obarvan smisel življenja.
Podoba o človeku kot osebi raste iz ljubečega odnosa, zato je prva vsebina »evangelizacijske kateheze« ljubeče srečanje oseb. Kakor se Kristus v svoji ljubezni želi razodeti slehernemu človeku, tako je dolžnost slehernega kristjana, da z isto ljubeznijo pristopa do sočloveka. Kristusova ljubezen, ki v nas rodi sadove, je namreč lahko v naših medosebnih odnosih sad ljubezni tudi za druge ljudi.
Pomembno je, da ljudje začutijo, da je Bog v prvi vrsti usmiljeni Oče. V cerkveni skupnosti tako vsak kristjan s pomočjo zakramentov v polnosti živi osebni odnos z Bogom. Ta odnos se nadaljuje v naših medosebnih odnosih. Če bomo te odnose v polnosti živeli, potem bo tudi oznanilo padlo na plodna tla in obrodilo bogate sadove.
Po kosilu je dr. Petra Javrh v predavanju Ko se katehet sreča z odraslimi spregovorila o delu z odraslimi. Močno je poudarila, na kaj vse mora biti katehet pri delu z odraslimi pozoren in kakšne priložnosti ali pasti se lahko pojavijo.

Popoldne se nam je pridružil tudi mag. Franc Zorec, tajnik Slovenskega katehetskega urada.
Po predavanju je sledila kratka debata in nato smo z molitvijo, zahvalno pesmijo  in zahvalami sodelavcem sklenili ponovitev katehetskega simpozija v Kančevcih.

Obogateni z mnogimi novimi spoznanji, pa tudi izzivi, ki so nas vrgli iz ustaljenih tirnic pastorale, smo se vrnili na svoje domove v upanju, da nam bo drugo spet omogočeno tako kvalitetno izobraževanje.Besedilo: dr. Marija Sraka, Roman Markrab

Zvok in foto: Roman Markrab

Galerija fotografij >>>

Pridiga: škof msgr. dr. Marjan Turnšek >>>


Škofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska Sobota

Napovednik


 torek, 08.12.2020 - sreda, 08.12.2021

Leto svetega Jožefa

Papež z apostolskim pismom Patris corde napovedal Leto svetega Jožefa več ...

Celotni seznam napovedi