Škofija Murska Sobota
Škofija Murska Sobota

SPLETNE POVEZAVE ŽUPNIJ

MISEL DNEVA

"Trpljenje je zdravilno, nas napravi boljše: sočutnejše, prizanesljivejše, razumevajoče, odpornejše (kakor hrast v viharju)." B. sl. Alojzij Kozar

Božja beseda


Vir: www.hozana.si

ANKETA

Katere po vrsti so Stopinje 2021 ?
  30
  40
  48
  50
  53
  60
  77
rezultati anket

2006  2007  2008  2009  2010  2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  
januar  februar  marec  april  maj  junij  
julij  avgust  september  oktober  november  december  

Kančevci - 39. katehetski simpozij, drugi dan

petek, 20.02.2009


V petek, 20. februarja, je bil drugi dan ponovitve katehetskega simpozija v Kančevcih. Dan smo začeli s sveto mašo, ki jo je vodil br. Primož Kovač OFMCap.
V dopoldanskem delu je bil z nami predavatelj mag. Bogdan Vidmar, mag. šolske pedagogike, duhovnik in svetovalni delavec na Škofijski gimnaziji v Vipavi.
Spregovoril je o medosebnih odnosih, ki so kljub izredno velikim tehničnim možnostim povezovanja med ljudmi še vedno šibki. V teoretičnem delu smo spoznavali psihološke, teološke in katehetske vidike komunikacije.
V drugem delu predavanja smo odkrivali praktične vidike delovanja. Sposobnost za medčloveške odnose je bistvena razsežnost človeške zrelosti. Kateheza ni le vsebina vere, urejenost učbenikov in zvezkov za verouk. Odvisna je tudi od odnosa med katehetom in mladimi oziroma odraslimi, ki jim katehet želi prinesti veselo oznanilo. Predavatelj je poudaril pomembnost poslušanja. Običajno se bolj kot za poslušanje trudimo za to, da povemo svoje mnenje, sodbe in razlage. Poslušati je veliko težje kot govoriti, ker je potrebno premagati sebičnost in v sebi pripraviti prostor za druge. Večji del naših odnosov je odvisen prav od tega, kako poslušamo. Celovita komunikacija poteka na besedni in nebesedni ravni. Človek sporoča, sprejema ali odklanja s celotnim bitjem.
Predavatelj je poudaril, da morajo kateheti poznati teorijo komunikacije in se za dobro komunikacijo tudi praktično usposabljati. Tega se uči vse življenje.
Po kosilu smo se spet zbrali v predavalnici. Gostje so nam predstavili primere dobrih praks evangelizacije. Najprej nam je Jernej Kastelec iz skupnosti Emanuel predstavil program ABRAM – šolo za evangelizacijo. Pripovedoval je, kako se mladi, večinoma, študentje vključujejo v program in kako program poteka.
Nato sta Srečko Fras in Dominika Vrhnjak predstavila gibanje Marijino delo in kako poteka evangelizacija znotraj gibanja. Ogledali smo si tudi dva kratka filma o Chiari Lubich. Katehistinja Dominika je pričevala o tem, kako živi evangeljsko vrednoto edinosti in ljubezni z učenci pri verouku. 
Zelo zanimivo predstavitev dela z mladimi v župniji nam je pripravil Jože Šömen, župnik v Slivnici pri Mariboru. Kot misijonar v Afriki se je naučil, kako mlade zainteresirati za delo v župniji, da se počutijo koristni in prevzemajo določene naloge. Sam osebno jih nagovarja, jim zaupa, a tudi ves čas spremlja. Posebej je poudaril načrtovanje pastoralnega dela na začetku pastoralnega dela  in evalvacijo – ovrednotenje opravljenih nalog ob koncu leta, ki poteka izven župnije. Iz njegove pripovedi smo začutili, kako je z njimi povezan, se z njimi druži in jih spremlja tudi izven župnijskih prostorov. Nudi jim bogato duhovno hrano, ki mladim pomaga biti evangelizatorji v župniji. 
Ob koncu popoldneva sta spregovorila zakonca Vilma in Dani Siter, ki sta pobudnika Društva družina in življenje in sta svoje življenje posvetila evangelizaciji družin. Predstavila sta program evangelizacije družin. Njuno predstavitev je spremljalo osebno pričevanje, ki je vse udeležence močno nagovorilo. Poudarila sta, kako jima poglobljeno branje in meditacija Božje besede pomaga živeti in premagovati vse preizkušnje in ovire na zakonski poti. .
Po večerji smo imeli okroglo mizi. Najprej je skavtinja Nina predstavila katehezo pri skavtih. Nato je Marija Horvat, ravnateljica OŠ Črenšovci predstavila vzgojni načrt šole in kako se vsi delavci skupaj s starši trudijo za bolj humano šolo. Roman Zadravec iz zakonske skupine je spregovoril o življenju po krščanskih vrednotah tako v družini kot na delovnem mestu. P. dr. Gabrijel Recek OFMCap pa je spregovoril o poslanstvu redovnika.
Hvaležni za vsebinsko bogat dan smo se zbrali v kapeli in zmolili še večernice.

Besedilo: dr. Marija Sraka, Roman Markrab

Foto: Roman Markrab

Galerija fotografij >>>

Škofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska Sobota

Napovednik


 torek, 08.12.2020 - sreda, 08.12.2021

Leto svetega Jožefa

Papež z apostolskim pismom Patris corde napovedal Leto svetega Jožefa več ...

Celotni seznam napovedi