Škofija Murska Sobota
Škofija Murska Sobota

SPLETNE POVEZAVE ŽUPNIJ

MISEL DNEVA

"Molitev je razgovor z Bogom. Če s kom govoriš, moraš vedeti, kaj hočeš povedati." B. sl. Alojzij Kozar

Božja beseda


Vir: www.hozana.si

ANKETA

Katere po vrsti bodo Stopinje 2021 ?
  30
  40
  48
  50
  53
  60
  77
rezultati anket

januar  februar  marec  april  maj  junij  
julij  avgust  september  oktober  november  december  

SV. BENEDIKT ANIANSKI

12.02.

Sv. Benedikt Anianski se je rodil v Franciji okrog leta 750. Pri krstu je dobil ime Witiza. Njegov oče je pri frankovskem kralju Pipinu in Karlu Velikem opravljal odgovorne vojaške službe. Tudi Witizu se je obetala velika prihodnost. Bil je bistre glave, ljubitelj knjig, vojaško spreten in sposoben za voditelja. Razmišljal je, da bi po očetovem zgledu, začel vojaško kariero. Nato je doživel duhovni pretres.
Njegov brat je padel v reko Ticiano in Witiza je planil za njim ter ga le s težavo rešil. Njegov pogled na življenje se je po tem dogodku popolnoma spremenil. Odločil se je, da raje stopi v službo nebeškega kralja. Še tri leta je ostal na dvoru ter se v tem času poglobil v molitev in post, vzljubil je molk. Ko se je srečal s pobožnim menihom, je svojo odločitev uresničil in leta 774 vstopil med benediktince samostana Saint-Seine blizu Dijona v Franciji. Tu je dobil meniško ime Benedikt in se začel poglabljati v redovna pravila sv. Benedikta ter si prizadeval do popolnosti uresničevati meniški ideal.
Okoli leta 787 je ob rečici Aniani blizu Rima zgradil samostan, po katerem je dobil vzdevek Anianski. Pravila sv. Benedikta je obogatil s svojimi izkušnjami in jih prilagodil novim nalogam meništva. Pridružili so se mu številni novinci ter tudi starejši menihi in kmalu je naraščalo tudi število novih samostanov, za katere si je prizadeval, da so ostajali med seboj povezani kot ena družina z matično hišo samostana v Aniani. To je bila v razvoju zahodnega meništva velika novost, saj so do tedaj samostani živeli neodvisno drug od drugega. Bendikt je bil skromen, a podjeten. Obiskoval je samostane in sprejemal vse, kar se je dobro odneslo ter se izogibal napak, ki jih je drugod odkril. Bil je izredno delaven, nenehno je uresničeval svoje načrte in se ves vdan Bogu navduševal nad duhovno srečo sobratov. Vračal se je v svet, preučeval državne razmere in duhovno stisko preprostega ljudstva, veliko je pridigal in pisal.
Napredek benediktinskega reda je opazil tudi cesar Karel Veliki in Benedikta Anianskega poklical k sebi na dvor, da bi se tudi frankovska država v verskem pogledu enotno razvijala. Benedikt mu je rad pomagal, a se ni dal vpreči v državni aparat. Uvedel je mnogo reform: pri vseh mašah naj se redno pridiga, vpeljal je novosti v liturgičnem gibanju v vseh krščanskih deželah, reformiral je samostane, kjer je disciplina popustila itn. Nov cesar Ludovik Pobožni je Benedikta postavil za svojega svetovalca. Na cesarjevo željo je ustanovil samostan Inden blizu Aachna, ki je postal najvišja šola za vse menihe v frankovski državi. Vsi benediktinski samostani v državi so dobili enotno vodstvo in novo živost, ki je temeljila na evangelijskem nauku.
Sv. Benedikt Anianski je umrl 11. februarja 821 v samostanu Inden, kasneje bolj znanem kot Kornelimünster.

Sv. Benedikta Anianskega upodabljajo kot opata. Pogostokrat je prikazan, kako ga sprejema cesar Karel Veliki.

Danes godujejo vsi z imenom: Benedikt, Beno.

Škofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska Sobota

Napovednik


 torek, 08.12.2020 - sreda, 08.12.2021

Leto svetega Jožefa

Papež z apostolskim pismom Patris corde napovedal Leto svetega Jožefa več ...


 petek, 19.03.2021 - sobota, 26.06.2021

Začetek Leta družine

Papež Frančišek napovedal začetek Leta družine Amoris Laetite več ...


 nedelja, 06.06.2021 - nedelja, 27.06.2021

Priprava na zakon

Priprava na zakon v juniju 2021 v škofiji Murska Sobota preko zooma več ...


 petek, 25.06.2021

Obletnica

Obletnica rojstva in krsta Božjega služabnika Danijela Halasa. več ...


 sobota, 26.06.2021 - torek, 29.06.2021

Celonočna molitev

za nove duhovne poklice več ...


 nedelja, 01.08.2021 - petek, 06.08.2021

Romanje mladih na Mladinski festival v Medžugorje

Od 1. do 6. avgusta 2021 več ...

Celotni seznam napovedi