Škofija Murska Sobota
Škofija Murska Sobota

SPLETNE POVEZAVE ŽUPNIJ

MISEL DNEVA

"Življenje po veri nas vodi k notranji svobodi, k notranji samostojnosti, da bi znali vse presojati z lastno glavo, da bi bili OSEBNOST." B. sl. Alojzij Kozar

Božja beseda


Vir: www.hozana.si

ANKETA

Katere po vrsti bodo Stopinje 2021 ?
  30
  40
  48
  50
  53
  60
  77
rezultati anket

januar  februar  marec  april  maj  junij  
julij  avgust  september  oktober  november  december  

JANEZ BOSKO (Don Bosko)

31.01.


Barvno okno v radenski cerkvi

Ustanovitelj reda salezijancev
(1815 – 1888)

Janez Bosko se je rodil 16. avgusta 1815 v revni hiši v vasici Becchi, nedaleč od Torina v Italiji. Oče je umrl, ko je bil Janez star komaj dve leti in pol. Mati Marjeta je ostala sama s tremi sinovi, jih vzgajala v krščanski veri in trdo delala za preživetje. Star devet let, je Janez začel hoditi v župnijsko šolo. Da je šolanje lahko pozneje nadaljeval je, si je služil kruh z raznimi deli, saj so doma živeli v revščini. Po končani gimnaziji se je odločil za študij bogoslovja in bil leta 1841 posvečen v duhovnika. Nato se je tri leta izpopolnjeval na pastoralnem inštitutu v Torinu in se posvetil izključno vzgoji mladine. Veliko je obiskoval torinske zapore, kjer so bili zaprti tudi mnogi mladi, ki so se preživljali z različnimi tatvinami. Don Bosko se je zanje zavzel in začel ustanavljati domove, imenovane oratoriji. Prvi oratorij sv. Frančiška Saleškega je ustanovil leta 1846. V oratorijih je mladim nudil toplino doma, jim pomagal, da so se izučili poklica ter jih versko vzgajal. Leta 1859 je ustanovil moško redovno družbo, ki je dobila ime salezijanci, po sv. Frančišku Saleškem (17. st.; goduje 24. januarja). Pozneje, leta 1872, je še skupaj s sv. Marijo Mazzarello ustanovil žensko vejo salezijanske družbe, ki se imenuje Hčere Marije Pomočnice. Odprl je še mnogo svojih vzgojnih zavodov v Franciji in Španiji. Veliko salezijanskih misionarjev je tudi poslal v Južno Ameriko. Umrl je 31. januarja 1888 v Torinu, star 72 let.
Na njegovem nagrobnem spomeniku je napis: Pater orfanorum – oče sirot. Ker je tudi sam živel brez očeta, je razumel zapuščeno mladino in se ves predal skrbi za njih. Bil je oče otrokom, ki niso imeli očeta in matere. Velja za apostola mladine, za odličnega pedagoga 19. stoletja in pionirja misijonskega gibanja. V svojem življenju je prejel mnoge dokaze Božje milosti; na njegovo priprošnjo so se zgodili tudi mnogi čudeži.
Don Boskovo vzgojno delo salezijanci nadaljujejo še danes. V Slovenijo so prišli leta 1901 in na Rakovniku v Ljubljani postavili cerkev Marije Pomočnice, ki je danes priljubljeno božjepotno svetišče ter kraj bogatega duhovnega dogajanja.

Janeza Boska največkrat upodabljajo v duhovniškem oblačilu, pogostokrat je okrog njega skupina mladih fantov.

Don Bosko je zavetnik mladine, dušnih pastirjev za mladino, katoliških založb.

Danes godujejo tisti, ki so si med mnogimi svetniki z imenom Janez za svojega zavetnika izbrali Janeza Boska: Janez, Janko, Janže, Jani, Ivan, Ivo, Ivka, Ivanka, Vanek, Žan, Žana, Anže.

Škofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska Sobota

Napovednik


 torek, 08.12.2020 - sreda, 08.12.2021

Leto svetega Jožefa

Papež z apostolskim pismom Patris corde napovedal Leto svetega Jožefa več ...


 petek, 19.03.2021 - sobota, 26.06.2021

Začetek Leta družine

Papež Frančišek napovedal začetek Leta družine Amoris Laetite več ...


 nedelja, 02.05.2021 - sobota, 08.05.2021

Prvi Mladinski festival

V nedeljo 2. maja ob 17. uri začenjamo 1. Mladinski festival v Murski Soboti več ...


 petek, 07.05.2021 - sobota, 15.05.2021

Priprava na zakon

preko Zooma več ...

Celotni seznam napovedi