2006  2007  2008  2009  2010  2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  
januar  februar  marec  april  maj  junij  
julij  avgust  september  oktober  november  december  

Veržej - Center DUO

četrtek, 31.05.2007


V Veržeju je v okviru Zavoda MARIANUM  začel delovati Center DUO

Slovenija je v četrtek, 31. maja dobila 1. rokodelski center, ki nosi pomenljivo ime: CENTER DOMAČE IN UMETNOSTNE OBRTI ali krajše Center DUO.
Na novinarski konferenci je najprej mag. Jožef Krnc, direktor Zavoda Marianum predstavil umeščenost nove organizacijske enote Center DUO, ki dopolnjuje že obstoječo dejavnost Zavoda in Pensiona Mavrica. Nato je vodja Centra DUO Veržej, Janez Krnc predstavil nastanek in program novega Centra in med drugim dejal: »Vsi radi govorimo, da izhajamo iz dediščine preteklih rodov in da moramo biti ponos na ustvarjalnost rokodelcev, ki so še med nami. Poudarjamo, da gre za našo identiteto in prepoznavnost. V učnih delavnicah bomo s praktičnimi izkušnjami omogočili pridobivanje nacionalnih poklicnih kvalifikacij.« Predvideva se vzpostavitev 6 delavnic, kot so pletarska, lončarska, steklarska, lesarska, kovaška in druge. 
Višji predstojnik salezijancev dr. Alojzij Slavko Snoj je povedal, da se z odpiranjem centra DUO dopolnjujejo stoletne sanje, zlasti dveh velikih domačinov: posestnika in dobrotnika Antona Puščenjaka in dr. Franca Kovačiča, ki sta želela in veliko žrtvovala, da bi se v Veržeju oblikovala ponudba vzgoje in izobraževanja, zlasti za kmečko-delavsko mladino.
Center DUO, Center za izobraževanje, trženje, promocijo, informacije ter druženje in  združevanje je začel uradno delovanje  z današnjo otvoritvijo ob 11. uri s priložnostno prireditvijo na stičišču Salezijanskega zavoda, osnovne šole in vrtca Veržej ter župnijsko cerkvijo. Prve obnovljene prostore prodajno razstavnega  prostora je blagoslovil in predal uporabi škof ordinarij msgr. dr. Marjan Turnšek. Poleg uglednih gostov krajevne in državne oblasti, slavnostnega govornika in študijskega mentorja dr. Janeza Bogataja, so bili navzoči tudi učenci OŠ Veržej, katerih smo bili še posebej veseli, saj Center DUO postaja zanimivo učno področje in za marsikoga tudi vir zaslužka za bodočnost. Dr. Bogataj je izrazil posebno veselje ob tem prvem, zares celovitem centru domače in umetnostne obrti v Sloveniji in pohvalil vse, ki verjamejo v ta projekt, ki ga smelo začenjajo in ga tudi podpirajo. Osnovni namen centra je, da sami sebi dokažemo ustvarjalnost in nato oz. zato postanemo zanimivi tudi v širšem evropskem prostoru. Nakazal je 3 obvezne dejavnosti ali poti, ki naj jih zasledujemo: domačo dediščino je potrebno ne le zabeležiti, da se ne pozabi, ampak jo prenesti na nove rodove; ob tem moramo iskati nove ustvarjalne možnosti in to dediščino nadgraditi; končno moramo graditi iz novih idej. Vnašanje duhovnih vrednot kontinuitete, istovetnosti in alternative pomeni zagotavljati kakovost življenja.
Center DUO, ki je pri strokovni  in zainteresirani javnosti naletel na zelo pozitiven odmev, ima jasno zarisano razvojno pot, ki je ob prednostni poti izobraževanja v celoti vezana na ohranjanje in oživljanje slovenske kulturne dediščine, zlasti Prlekije, Prekmurja in Podravja. S svojim delovanjem želi pozitivno vplivati na turizem, podjetništvo, zaposlovanje in izobraževanje ter spodbuditi nastanek podobnih centrov tudi v drugih delih Slovenije in nenazadnje tudi k temu, da bi se končno oblikoval tudi Slovenski center DUO, ki je šele v nastajanju.
s. Damjana Tramte

Škofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska Sobota

Napovednik


 sobota, 01.01.2022 - sobota, 31.12.2022

Maševanje in spovedovanje škofa dr. Petra Štumpfa

v stolni cerkvi sv. Nikolaja v Murski Soboti več ...


 sobota, 01.01.2022 - sobota, 31.12.2022

Dom duhovnosti v Kančevcih

Programi v letu 2022 več ...


 nedelja, 16.01.2022 - nedelja, 25.09.2022

Murska Sobota: Priprava na zakon v letu 2022

v Murski Soboti več ...


 sobota, 29.01.2022

Srečanje za mlade #DelimUpanje

Dogodek bo potekal v online obliki ... več ...


 sobota, 29.01.2022 - ponedeljek, 01.08.2022

Dogodki za mladino

ŠOM pripravlja dogajanja za mlade več ...


 nedelja, 30.01.2022

Srečanje zakonskih skupin

preko zooma več ...

Celotni seznam napovedi