2006  2007  2008  2009  2010  2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  
januar  februar  marec  april  maj  junij  
julij  avgust  september  oktober  november  december  

Velika Polana - študijsko srečanje članov ŽPS

sobota, 13.11.2010


V soboto, 13. novembra, je v prostorih Doma Danijel Halasa v Veliki Polani potekalo študijsko srečanje članov Župnijskih pastoralnih svetov ter sodelavcev Župnijskih karitas  murskosoboške škofije. Srečanje se je odvijalo pod geslom »Nosite bremena drug drugemu« (Gal 6, 2), v okviru katerega je predavatelj dr. Vinko Potočnik slušateljem približal pojem ubogih in uboščine. Povzel je besede misijonarja p. Opeke, ki pravi, da so ubogi najkrajša pot, ki nas vodi k Bogu. Njihove potrebe nas nagovarjajo h krščanski ljubezni, saj je vsak človek, še posebej kristjan poklican h karitativnemu delu. Zato moramo uboge med nami najprej znati opaziti, jih sprejeti medse in jim pomagati. 
V nadaljevanju je dr. Vinko Potočnik spregovoril o tem, da imata danes revščina in uboštvo več obrazov. Poleg oblike telesne ali materialne revščine, za katero menimo, da jo najbolj poznamo, so še duševna revščina, duhovna in medčloveška. Vse to je podkrepil s številkami, ko nas je seznanil s tem, da je na svetu več kot milijarda ljudi, ki so podhranjeni, da pri nas v Sloveniji vsak osmi prebivalec živi pod pragom revščine, da imamo 100.000 brezposelnih ter, da ob teh živijo mnogi z zelo nizko plačo. Prav tako narašča vedno več izkoriščanih tujih delavcev. Med nami je mnogo odvisnih od alkohola, cigaret ter zasvojenih s prepovedanimi drogami, z internetom, z igrami, veliko je depresivnih prebivalcev. Ob tem je naštel najbolj ogrožene skupine ubogih. To so: starejši, otroci, ženske, kronični bolniki, invalidi, brezdomci, begunci, brezposelni in ljudje z nizko izobrazbo. Zato je prav, da se proti revščini in izključenosti borimo z dobrodelnostjo in solidarnostjo, ki temeljita na veri v Boga. Bog, Kristus sam, je uresničitelj dobrodelnosti, največji in najvišji Vzor. Uči nas lačne nasičevati, žejne napajati, nage oblačiti, popotnike sprejemati, bolne obiskovati …
V drugem delu srečanja smo pod vodstvom Alenke Petek, ki deluje na Škofijski karitas v Ljubljani, izvedli delavnico na temo Karitas, kjer smo na osnovi primerov iz vsakdanjega življenja odgovarjali na ta konkretna vprašanja.
Pred sklepom seminarja je generalni tajnik Škofijske karitas g. Jožef Kociper pozdravil vse udeležence, še posebej škofa ordinarija msgr. dr. Petra Štumpfa, ki je nato spregovoril o treh pomembnih prednostnih nalogah v letu dobrodelnosti: o izrednih delivcih sv. obhajila, o odpuščanju in zastonjski ljubezni ter o problemu alkoholizma pri nas.
Srečanje smo sklenili s spodbudo, da se po Jezusovem zgledu naučimo biti čuteči do ubogih, da jih najprej opazimo, vidimo, razumemo, vzljubimo in jim nato po svojih zmožnostih pomagamo.

Besedilo: Štefka Bohar
Foto: Mateja Vernik
Besedilo: Štefka Bohar Foto: Mateja Vernik

Škofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska Sobota

Napovednik


 torek, 08.12.2020 - sreda, 08.12.2021

Leto svetega Jožefa

Papež z apostolskim pismom Patris corde napovedal Leto svetega Jožefa več ...

Celotni seznam napovedi