Škofija Murska Sobota
Škofija Murska Sobota

SPLETNE POVEZAVE ŽUPNIJ

MISEL DNEVA

"Vprašanje naše molitve je osnovno vprašanje. Od tega je odvisna vera in nevera." B. sl. Alojzij Kozar

Božja beseda


Vir: www.hozana.si

ANKETA

Pod katerim geslom obhajamo 100-letnico združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom?
  Prekmurje živi
  V srcu Prekmurja
  Zlati mostovi
  Skupaj čez zlati most
  Odprite vrata Kristusu
  Stopinje do ljudi
rezultati anket

2006  2007  2008  2009  2010  2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  
januar  februar  marec  april  maj  junij  
julij  avgust  september  oktober  november  december  

Škof msgr. dr. Peter Štumpf je postal častni občan občine Beltinci

torek, 17.08.2010


V torek, 17. avgusta praznuje občina Beltinci svoj občinski praznik. To je dan, ko se je leta 1919 Prekmurje združilo z matičnim narodom.
Sedaj je ta praznik tudi državni.
Tako je občina Beltinci pripravila zvečer ob 19. uri proslavo v Domu kulture v Beltincih.
Na proslavi je bil za častnega občana imenovan murskosoboški škof ordinarij msgr. dr. Peter Štumpf, rojak iz Beltinec.
Plaketo Občine Beltinci je prejela  Župnija  Beltinci  ob 250. letnici obstoja.
Sprejem in čestitke s praktično nagrado sta prejeli tudi doktorica znanosti dr. Mirjana KÜZMA iz Gančan in zlata maturantka Gimnazije Frana Miklošiča Ljutomer, Sanja Rous iz Beltinec.
Med proslavo je bil tudi pester kulturni program. Nastopili so: Soboški harmonikarski orkester, ki ga vodi Matej Zavec, folklorna skupina Kulturnega društva Marko iz Beltinec, ki jo vodi Primož Sraka, in dramska skupina Veseli vandrovci, ki delujejo v okviru Kulturnega društva iz Lipe.

Besedilo, zvok in foto: Roman Markrab

Galerija fotografij >>>

Napoved >>>

Obrazložitev >>>

Nagovor: škof msgr. dr. Peter Štumpf >>>

Besedilo, ki ga je pripravila občina Beltinci:

Občinski svet Občine Beltinci je na svoji 38. redni seji, ki je bila 15. julija 2010 sprejel sklep, da se podeli naziv ČASTNEGA OBČANA OBČINE BELTINCI za leto 2010 ob občinskem prazniku 17. avgustu  msrg. dr. Petru Štumpfu, škofu ordinariju.

Naziv smo gospodu msrg.dr. Petru Štumpfu, škofu ordinariju – našemu rojaku podelili na osrednji slovesnosti, ki bo v torek, 17. avgusta 2010 v kulturnem domu Beltinci.
Obrazložitev:

Življenjska pot msgr. dr. Petra Štumpfa, našega rojaka, škofa, doktorja znanosti in letošnjega nagrajenca, se je začela 28. junija 1962 v Murski Soboti. Po končani osnovni šoli v Beltincih, je obiskoval od leta 1977 Srednjo versko šolo Želimlje. Leta 1983 je maturiral na Gimnaziji Poljane v Ljubljani. Na redovno življenje v salezijanski družbi se je pripravljal v Želimljah, kjer je opravil noviciat in 9. avgusta 1980 izpovedal prve redovne zaobljube.
Po odsluženem vojaškem roku v Zagrebu leta 1983 in vzgojni praksi na Srednji verski šoli Želimlje,  se je leta 1984 vpisal na Teološko fakulteto v Ljubljani. Po dveh letih študija filozofije je nadaljeval študij teologije na Teološki fakulteti Salezijanske papeške univerze v Torinu v Italiji in tam leta 1989 diplomiral iz mariologije. Dne 29. junija 1990 ga je mariborski škof msgr. dr. Franc Kramberger v Mariboru posvetil v duhovnika.
Po posvečenju je bil imenovan za kaplana v župniji Rakovnik v Ljubljani ter kasneje za kaplana v župniji Sevnica. V tem času je pri prof. dr. Francetu Oražmu leta 1994 magistriral  iz moralne teologije s tezo Mladostniki in zakrament sprave.  V času župnikovanja v Mariboru in kasneje v Veržeju je nadaljeval doktorski študij in pod mentorstvom prof. dr. Vinka Potočnika in somentorstvom prof. dr. Bogdana Kolarja leta 2002 na Teološki fakulteti Univerze v Ljubljani promoviral z disertacijo Jožef Klekl st. kot publicist v prizadevanju za ohranitev katoliške vere v Slovenski krajini (Prekmurje).
Od leta 2003 je bil župnik župnije Marije Pomočnice na Rakovniku v Ljubljani. Sočasno ga je tedanji ljubljanski nadškof metropolit msgr. dr. Franc Rode imenoval tudi za dekana dekanije Ljubljana-Vič/Rakovnik. Papež Benedikt XVI. ga je  meseca maja 2006 imenoval za mariborskega pomožnega škofa. Meseca novembra 2009 je bil imenovan za novega murskosoboškega škofa ordinarija.
Msgr. dr. Peter Štumpf je poznavalec prekmurske zgodovine, še posebej družbenih in cerkvenih razmer na prelomu iz 19. v 20. stoletje. Posveča se pastorali družin, študentov in zakonskih skupin. Kot predavatelj je sodeloval na raznih tečajih za vzgojo župnijskih sodelavcev ter imel stanovska predavanja na ljudskih misijonih in drugih pastoralnih srečanjih. S poljudnoznanstvenimi članki in pogovori sodeluje v nekaterih osrednjih slovenskih cerkvenih medijih.
vir: http://www. rkc.si
Naj zaključim predstavitev z mislijo Alfreda Nobela ki pravi:«Življenje se mi ne zdi prazno breme. Imam ga za plemenit dar, drag kamen, ki nam ga je dal Bog, da ga izbrusimo, dokler nam njegov lesk ne poplača prizadevanj!«
Poslanstvo, ki ga opravlja gospod msgr.dr. Peter Štumpf kot naš škof, rojak, doktor znanosti, je že izklesan biser neprecenljive vrednosti, ki odseva božjo milost in modrost v celotni naši škofiji.
Občinski svet Občine Beltinci je prav tako  na  svoji 36. redni seji, ki je bila 22.06.2010 sprejel sklep, da se podeli plaketa Občine Beltinci ŽUPNIJI BELTINCI  ob 250. letnici obstoja.

Plaketa je bila podeljena na osrednji slovesnosti 27. junija 2010.

Obrazložitev:

Letos mineva 250 let odkar je v Beltincih bila ustanovljena samostojna župnija. Takrat je to bil za Beltince izjemen dogodek. Ko se danes oziramo v zgodovino, se nam takratna pričakovanja beltinskih župljanov več kot potrjujejo. Župnija Beltinci je bila ves čas gonilna sila na področju verskega, kulturnega, vzgojno-izobraževalnega in družbenega življenja.
Bila je ustanoviteljica vseh osnovnih šol in jih preko šolskih nadzornikov do druge svetovne vojne tudi vodila. V okviru župnijskega zavoda sv. Cirila in Metoda je septembra 2008 začela z delovanjem Glasbena šola Beltinci. Župnija je skozi čas vedno veliko pozornosti namenjala delu z mladimi.
Ne glede na družbeno ureditev je bila na temelju krščanskih vrednot neposredno dejavna v skrbi za obče dobro. na področju pomoči občanom oz. župljanom veliko prispeva Župnijska karitas. Dom Janka Škrabana poimenovan po karizmatičnem beltinskem župniku je s svojo dejavnostjo prav tako velika pridobitev za lokalno skupnost.
Beltinski župnik Peter Kolar in Marko Žižek sta pripravila temelje za dogajanje ob priključitvi Prekmurja k matični Sloveniji. Župnija kot celota je leta 1918 odigrala pomembno vlogo.
Župnija je slovenskemu narodu dala več duhovnikov in drugih predstavnikov cerkve: Ivan Baša- vodil je gradnjo Plečnikove cerkve v Bogojini, dr. Štefan Štejner je bil dekan teološke fakultete, dr. Ivan Škafar je pomemben zgodovinar, dr. Peter Štumpf-2. murskosoboški škof ordinarij, Miroslav Baša, ki je umrl kot bogoslovec, je bil vidni pesnik, kanonik Ivan Jerič je odigral pomembno vlogo na mirovni konferenci in pomembno vplival na priključitev Prekmurja k matični Sloveniji. Veliko število misionarjev, ji, so ali so še dejavni po celem svetu.

Naj zaključim to predstavitev z mislijo Janeza triindvajsetega, ki pravi:«Cerkev je starodavni studenec, ki daje vodo današnjim rodovom, kot jo je dajala minulim! Za našo župnijo to nedvoumno velja. Dodati pa je potrebno še to, da je naša župnija vrelec trdne krščanske vere, modrosti in ponos tako prejšnjim kot bodočim rodovom.

Na osrednji slovesni prireditvi 17. avgusta 2010 smo sprejeli in čestitali zlati maturatki SANJI ROUS iz Beltinec, ki je svoj izjemen uspeh dosegla na maturi Gimnazije LJUTOMER. Podelili smo ji  praktično nagrado.

Prav tako pa smo sprejeli in čestitali tudi doktorici znanosti, dr. Mirjani KÜZMA iz Gančan, ki je zagovarjala v letu 2010 doktorsko disertacijo pod nazivom: Electorchemically wired cathode titanates for Li-ion batteries. (prevod) Elektrokemijsko ožičeni titanati za litij ionske baterije, mentor prof. dr. Janko Jamnik. Področje raziskovanja: Elektrokemija materialov
Fakultete in inštituti vključeni v njeni doktorski študij: Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo, Kemijski inštitut, Univerza v Uppsali na Švedskem. 

Škofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska Sobota

Napovednik


 torek, 01.01.2019 - torek, 31.12.2019

Dom duhovnosti Kančevci - program

v letu 2019 več ...


 torek, 01.01.2019 - sreda, 01.01.2020

Duhovna oskrba v soboški bolnišnici

Bolnišnični kaplan  je na voljo v nujnih primerih na tel. št. 070 79 79 67 več ...


 sobota, 09.03.2019 - ponedeljek, 09.12.2019

PRIPRAVA na zakon

Priprava na zakon v Škofiji Murska Sobota več ...


 četrtek, 29.08.2019

Prva Kozarjeva ura

Molitvena ura za beatifikacijo B. sl. Alojzija Kozarja, za katerega poteka škofijski postopek za kanonizacijo več ...


 sobota, 21.09.2019

Halasov shod

V Veliki Polani več ...


 nedelja, 22.09.2019

Gornja Bistrica: Praznovanje Slomškve nedelje

Za vso mariborsko metropolijo. več ...


 sreda, 02.10.2019

Pastoralni tečaj 2019

za soboško škofijo bo potekal v Kančevcih več ...


 sobota, 19.10.2019

Krašić - Slovensko hrvaško srečanje

v rojstni župniji bl. Alojzija Stepinca več ...


 sobota, 23.11.2019

Simpozij

Škofija Murska Sobota v letu 2019 obhaja 100-letnico združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom. več ...

Celotni seznam napovedi