Škofija Murska Sobota
Škofija Murska Sobota

SPLETNE POVEZAVE ŽUPNIJ

MISEL DNEVA

"Bog je pravičen. Gotovo je, da tisti narodi, ki se borijo proti Bogu, ki preganjajo sveto Cerkev in njene duhovnike, ne bodo dosegli končne zmage." B. sl. Danijel Halas

Božja beseda


Vir: www.hozana.si

ANKETA

Kako je naslov 1. knjige za vse generacije o B.s. Danijelu Halasu?
  Mučenec ob Muri
  Dober in nezlomljiv
  Prekmurski heroj
  Mučenec živi
  Skrivnostni junak
  Polansko zrno
  Poteptani cvet
rezultati anket

2006  2007  2008  2009  2010  2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024  
januar  februar  marec  april  maj  junij  
julij  avgust  september  oktober  november  december  

Turnišče - VELIKA MAŠA

nedelja, 15.08.2010


V nedeljo 15. avgusta, ko praznujemo vnebovzetje Device Marije, je bil zelo pester program tudi v osrednjem škofijskem romarskem središču v cerkvi Marije vnebovzete, oziroma Marije pod Logom v Turnišču.
Med drugim je za veliko vernikov posebej vabljivo in zanimivo, že tradicionalno romanje peš v soboto zvečer k Mariji pod Logom v Turnišče in nato sveta maša ob polnoči, ki jo je letos daroval novomašnik Goran Merica.
Zjutraj so sledile štiri svete maše. Ob 8. uri je bila sveta maša tudi v Madžarskem jeziku.
Osrednji dogodek je bila sveta maša ob 10. uri, ki jo je daroval murskosoboški škof ordinarij msgr. dr. Peter Štumpf.
Ob koncu svete daritve je blagoslovil tudi cvetje in nabožne predmete, ki jih verniki prinesejo s seboj.
Domači župnik Robert Brest se je zahvalil za darovano sveto mašo, ki jo je škof Peter sedaj prvič daroval, kot murskosoboški ordinarij v osrednjem škofijskem romarskem središču. Izročil mu je tudi cerkvene ključe.

Besedilo, zvok in foto. Roman Markrab

Galerija fotografij >>>

Pridiga: škof msgr. dr. Peter Štumpf >>>


Nagovor škofa msgr. dr. Petra Štumpfa
na praznik Marijinega vnebovzetja v Turnišču

Vnebovzetje Device Marije je praznik trdnega upanja in tolažbe za vse, ki se po Marijinih stopinjah, sredi preizkušenj in bridkosti, bližamo smrti, ne za trohnenje v grobu, temveč za nebesa. V Mariji je življenje zmagalo nad smrtjo. Kot nobeno človeško bitje je bila povezana z Začetnikom življenja, z Jezusom. Ker v njej ni bilo najmanjše kali smrti, Bog ni dopustil, da bi njeno telo trohnelo v grobu, ampak jo je takoj dvignil v neminljivo življenje.

Dokler živimo, lahko upamo. Ne glede na starost, smo v nekem smislu vsi otroci. Vedno potrebujemo nekoga, ki nas zna potolažiti, opogumiti in nasmejati. Tako kot zmore to samo mama, ki jokajočega otroka pomiri in ga spravi v dobro voljo. Ne jokajo samo otroci, jokajo tudi odrasli: Pričneš dopust, po dopustu pa ti sporočijo, da nimaš več službe, ker reorganizirajo podjetje – tisti pa, ki ohranijo službo, ne vedo, ali bodo zaradi strahotnih norm in zahtev ohranili živce, zdravje – zelo daleč je do tistih magičnih 65 let, ko bi naj prejemali borno pokojnino; preseneti te lahko bolezen ali nenadno poškodba, ki je trajna in ti povsem spremeni način življenja; nenadoma se v družino priplazi smrt in zaseka rano v srce, ki ne more preboleti izgube ljubljenega člana; prijatelj, s katerim sta si delila kruh, se ti je zahrbtno izneveril in postal nasprotnik; ljubezen med možem in ženo se lahko hitro spremeni samo še v sobivanje, varanje in obup … In tako izgine tudi poslednje upanje.

Življenje postane samo še mora in breme. Pred tem se ne moremo obraniti ne verni niti neverni, ne mladi niti starejši. Kot da je življenje spleteno iz mnogih zank in v eno se boš prej ali slej ujel in samo lahko še čakaš kot nemočna žrtev, da se te kdo usmili ali pa pusti propasti. To je neusmiljen boj za preživetje!

Slovenski škofje smo določili, da bo novo veroučno in pastoralno leto po naših župnijah in škofijah posvečeno krščanski dobrodelnosti in solidarnosti. Pri tem nismo mislili samo na poživitev karitativne dejavnosti med nami, ampak da bi znali nositi bremena drug drugemu (prim. Gal 6,2).

Nemogoče je nositi bremena drug drugemu, če si med seboj nismo usmiljeni. Usmiljenja med nami je zelo malo! Spori so povsod, v družinah, med sosedi, politiki, tudi v Cerkvi! To slednje med ljudmi še posebej zbuja pohujšanje, žalost in bolečino. Zdi se, da narodna sprava ni mogoča, ne zaradi političnih ali ideoloških razhajanj, temveč zaradi pomanjkanja usmiljenja med nami. Deliti kruh brez usmiljenja je sicer možno, vendar je to dejanje, ki samo pomirja vest, nima pa moči sprave in spreobrnjenja. Je samo zunanje organizacijsko opravilo, ki pomeni manifestacijo in promocijo! Tudi delitev nizkih plač delavcem z nekaj mesečno zamudo, to ni usmiljenje, to je poniževanje!

Usmiljenje zahteva resnico o bližnjem. »Resnica, vas bo osvobodila«, zagotavlja Jezus (prim, Jn 8,32). Ko iščem resnico o drugem, jo moram iskati tudi o sebi. To je pošteno! Resnica opravičuje pri meni in bližnjem vse, kar je dobro! Za to, kar pa je slabo, zahteva odpuščanje, spravo in popravek ter poboljšanje. Resnica mi daje spoznanje, da nisem samo jaz tisti, ki nosim bremena drugim, ampak tudi drugi nosijo moja bremena!

Marija je šla k ostareli teti Elizabeti prav zaradi tega spoznanja. Z njo je hotela deliti bremena starosti in nenavadne, čudežne nosečnosti, ko je pod srcem nosila Janeza Krstnika. Tudi Marija je potrebovala modrost in življenjske izkušnje tete Elizabete. Bila je namreč noseča in je na to pot služenja pod srcem nosila Jezusa, ta sveti, nezasluženi dar – Božjega otroka, ki pa ga ni hranila samo zase, temveč ga je hotela podariti tudi Elizabeti.

Dojenčka Jezus in Janez Krstnik sta bila skrita v materinem telesu. Nosečnost je mogoče opaziti, otroka pa ne. Samo matere poznate bremena nosečnosti. Največkrat jih nihče ne prepozna, včasih celo možje ne. Vendar pa to niso samo bremena telesa, ampak tudi duše: Se bo otrok rodil zdrav? Bo mož sprejel tega otroka? Kaj neki bo iz njega? Kakšna prihodnost ga čaka? Tudi Marija k teti Elizabeti ni nosila samo Jezusa pod srcem, ampak v srcu tudi svoje skrbi: Ji mož Jožef verjame, da je noseča od Svetega Duha? Kako bo z njegovim rojstvom na poti v Betlehem? Kaj ga čaka v življenju? Je že slutila križ, zabit v Kalvarijo?

Pot težo skrbi bi se Marija lahko zaprla sama vase, ostala bi doma. Teta Elizabeta je ne bi čisto nič zanimala! V osami nazareškega doma bi se strla. Jožef in Marija sta kot zakonca morala biti zelo usmiljena drug do drugega. Najprej je Marija sprejela Jezusa v življenje, čeprav je njegovo spočetje nadnaravno. Jožef je bil usmiljen do Marije in jo je vseeno sprejel za svojo ženo ter jo ljubil. Drug drugemu sta nosila bremena in si tako podarjala upanje. Jožefova usmiljena ljubezen je Marijo tako okrepila in opogumila, da se je kljub nosečnosti odpravila k teti Elizabeti, da bi ji pomagala nositi njena bremena.

Dragi romarji! Mati Marija je prisotna v našem življenju, ne zato, ker bi ji mi to dovolili, ampak zato, ker tako hoče njen sin Jezus Kristus. Bog nam jo je podaril, da bi nosila naša bremena. Do nas je neizmerno usmiljena! Kdor jo sprejme, pomeni, da je veren. Kdor je z njo, pomeni, da je zvest. Kdor pa jo ljubi, pa zelo občuti njeno usmiljeno pomoč. Že skoraj dva tisoč let ji Cerkev kliče: »Pozdravljena kraljica, mati usmiljenja, življenje in upanje naše pozdravljena.«

Naše poti se enkrat končajo. Vse mine, skrbi in veselje, revščina in blagostanje. Nekoč se je končala tudi zemeljska pot Matere Marije. Praznik njenega vnebovzetja pa nam razodeva resnico, da ostaja samo Bog. On nikoli ne umrje. Marija je verovala Bogu, zato živi večno v nebesih. Nešteti romarji, ki so v stoletjih prihajal k Mariji pod Logom v Turnišče, živijo pri Bogu, ker so se zaupali Mariji.

Naj nam Marija vnebovzeta danes izprosi milosti trdne vere v naše večno življenje in hkrati okrepi odgovornost, da bomo iz usmiljenja nosili bremena drug drugemu ter si tako podarjali upanje za to življenje na zemlji, in za absolutno prihodnost, ko bodo tudi naša telesa vstala od mrtvih in se v nebesih združila z našo neumrljivo dušo. Amen.

Škofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska Sobota

Napovednik


 četrtek, 07.09.2023 - ponedeljek, 01.07.2024

Katehetska olimpijada 2023/24

o Božjem služabniku Alojziju Kozarju ob 25-letnici smrti več ...


 nedelja, 04.02.2024 - nedelja, 22.09.2024

Priprava na zakon 2024

V letu 2024 več ...


 četrtek, 22.02.2024 - petek, 03.05.2024

Trimesečni program za žalujoče

V Radencih od 22. februarja do 3. maja 2024 več ...


 nedelja, 07.04.2024 - nedelja, 28.04.2024

Obletnica smrti B.s. Alojzija Kozarja

Letos obhajamo 25. obletnico smrti Božjega služabnika Alojzija Kozarja več ...


 nedelja, 14.04.2024 - nedelja, 21.04.2024

Teden molitve za duhovne poklice

od 14. do 21. aprila 2024 več ...


 sobota, 20.04.2024 - nedelja, 21.04.2024

Dekanijski molitveni shodi

za nove duhovne poklice več ...


 nedelja, 21.04.2024 - sobota, 21.12.2024

Halasovi shodi 2024

Halasovi romarski shodi v letu 2024 več ...


 sobota, 27.04.2024 - sobota, 31.08.2024

Grad - Molitveni shod

Molitveni shod po Medžugorski duhovnosti več ...


 sobota, 11.05.2024

Lendava - Maša in molitev

Maša in molitev za ozdravljenje notranjih ran več ...


 nedelja, 12.05.2024

Majniško srečanje cerkvenih pevcev

pri sv. Ani v Boreči več ...

Celotni seznam napovedi