Škofija Murska Sobota
Škofija Murska Sobota

SPLETNE POVEZAVE ŽUPNIJ

MISEL DNEVA

"Če bi se kdaj poglobil v to, kakšna vrednota je Bog, kakšna brezmejna ljubezen in dobrohotnost, ti srce ne bi dalo, da bi se odvrnil od njega." B. sl. Alojzij Kozar

Božja beseda


Vir: www.hozana.si

ANKETA

Pod katerim geslom obhajamo 100-letnico združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom?
  Prekmurje živi
  V srcu Prekmurja
  Zlati mostovi
  Skupaj čez zlati most
  Odprite vrata Kristusu
  Stopinje do ljudi
rezultati anket

2006  2007  2008  2009  2010  2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  
januar  februar  marec  april  maj  junij  
julij  avgust  september  oktober  november  december  

Murska Sobota - obletnica posvetitve stolnice

nedelja, 26.07.2009


Sedanja stolna cerkev sv. Nikolaja v Murski Soboti je bila zgrajena na temelju stare cerkve in posvečena 26. julija 1912. Obletnica posvetitve je bila razlog praznovanja, saj je stolna cerkev mati vseh župnijskih cerkva v škofiji. Sveto mašo je ob somaševanju duhovnikov vodil škof msgr. dr. Marjan Turnšek. V homiliji je spregovoril o pomenu stolne cerkve, škofovega sedeža, ki naj bi bil kamnit, kar pomeni trdnost. Škof je prvi učitelj vere in zagotavlja, da se oznanja prava katoliška vera. Na pročelju cerkve sv. Janeza v Lateranu, ki je papeževa stolnica, piše, da je ta cerkev »mati in glava vseh cerkva«. Brez povezanosti s papežem ni Cerkve. Tudi župnija ali župnijska skupina brez povezanosti s škofom ne more obstajati. Stolnica je znamenje, je mati in glava vseh župnijskih cerkva v škofiji.
Škof je spomnil tudi na težke razmere, v katerih živijo delavci Mure in drugih podjetij, ki so doživeli podobno usodo ali jih kaj takega čaka. Edini pravi kapital je človek. Lastniki premoženja in politiki bi morali videti najprej človeka in šele potem profit, dobiček. Papež vedno znova poudarja pravičnost, ki je temelj urejenega življenja. Vsak človek ima pravico do dela in do pravične plače. To je tudi pogoj človekovega dostojanstva.
Zbrani verniki so sodelovali s petjem in molitvijo in tako skupaj izrekli zahvalo Bogu za dar škofije in za vse darove, ki jih prejemamo.


Iz škofove homilije:

Stolnica je za škofijo mati in glava vseh župnijskih cerkva po vzoru rimske bazilike sv. Janeza v Leteranu, ki je papeževa stolnica. Na pročelju te bazilike je napisano: »Mati in glava vseh cerkva«. Je mati in glava vseh stolnic na svetu. In kakor ta mati in glava pomeni povezanost vseh stolnic sveta s papeževo stolnico, tako naša stolnica pomeni povezanost z vsemi župnijskimi cerkvami, z vsemi 36 župnijskimi cerkvami naše škofije. Ta prostor, ki je z ustanovitvijo škofije dobil novo razsežnost, so pred 97 leti postavili naši predniki in ga zaznamovali, posvetili...
Kar pomeni papeževa stolnica za vesoljno Cerkev, to pomeni stolnica za krajevno cerkev, za škofijo. Kakor ni vesoljne Cerkve brez povezanost s papežem, tako ni krajevne  Cerkve brez povezanosti s škofom...
Prej je Božjo navzočnost v tej cerkvi predstavljal tabernakelj, pa oltar, prižnica... S tem, ko je bil ta prostor razglašen za stolnico, je dobil še škofov sedež ali katedro, zato se vsaka stolnica imenuje tudi katedra, kar pomeni stol. Zato naj bi bil škofov sedež kamnit, kar pomeni trdnost Kristusovega nauka, ki ga oznanja Cerkev. To je prvo poslanstvo škofa, da v svoji škofiji zagotavlja učenje pravega katoliškega nauka. Zato ima tudi naš sedež vsaj noge kamnite. Bel kamen pomeni trdnost nauka. Vsak škof je prisegel pred Bogom in papežem, da bo poskrbel, da se v njegovi škofiji oznanja pravi nauk. Zato brez škofa ni mogoče biti Cerkev, ne župnija ne skupina v župniji, kakor brez povezanosti s papežem ni mogoče biti Cerkev. To nam predstavlja ta prostor, ki so ga pred 97 leti posvetili.
Stolnica govori, da je Bog med nami, da je živ. Vsak, ki stopi v stolnico, ga lahko prepozna...
Govori delavkam in delavcem Mure, ki živijo v negotovosti, ki ne vedo, kaj jih v prihodnjih dneh čaka. Bogataš Zahej je bil sposoben, ko je srečal Kristusa, dati polovico premoženja ubogim in krivico štirikratno poravnati. Ali ni to klic v naš čas, klic tistim, ki so si na krivičen način pridobili premoženje? Papež oznanja, da je resnični in pravi kapital človek. Zato Cerkev kliče vse lastnike kapitala, menedžerje, politike, da se zavedo, da je pravi kapital človek, in da mora kapital služiti človeku. Papež v novi okrožnici Ljubezen v resnici kliče vsemu svetu, tudi našim oblastnikom in lastnikom kapitala, da naj se zavzemajo najprej za človeka, da je človek pred profitom in dobičkom. To kliče tudi naša stolnica vedno znova in znova. Pravičnost in skupno dobro, to sta skupna kriterija vsakega gospodarja. Pravičnost in skupno dobro. Ljubezen, ki daje iz svojega, torej več, kot je po pravičnosti. Ki daje vsakemu to, kar je njegovega. Zato Cerkev, in to smo mi vsi, pozivamo vse odgovorne, da naj delavcem najprej dajo to, kar je njihovega, to je pravičnost, in če imajo ljubezen, jim bodo dali še več. Naj bo to letošnje sporočilo praznika posvetitve stolnice, še posebej delavkam in delavcem Mure. Delo in pravična plača sta podlaga tudi za človekovo dostojanstvo. Naj bo to sporočilo tudi za vse odgovorne, lastnike kapitala, menedžerje in politike, ki so odgovorni, da bodo delavci dobili plačilo.


 

Škofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska Sobota

Napovednik


 torek, 01.01.2019 - torek, 31.12.2019

Dom duhovnosti Kančevci - program

v letu 2019 več ...


 torek, 01.01.2019 - sreda, 01.01.2020

Duhovna oskrba v soboški bolnišnici

Bolnišnični kaplan  je na voljo v nujnih primerih na tel. št. 070 79 79 67 več ...


 sobota, 09.03.2019 - ponedeljek, 09.12.2019

PRIPRAVA na zakon

Priprava na zakon v Škofiji Murska Sobota več ...


 ponedeljek, 29.07.2019

Prva Kozarjeva ura

Molitvena ura za beatifikacijo B. sl. Alojzija Kozarja, za katerega poteka škofijski postopek za kanonizacijo več ...


 ponedeljek, 29.07.2019

Romanje župnijskih gospodinj

na Roglo več ...


 sobota, 17.08.2019

Slovesno čez zlati most

Sv. maša ob 100-letnici združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom - Beltinci, 17. avgust 2019 več ...


 nedelja, 22.09.2019

Gornja Bistrica: Praznovanje Slomškve nedelje

Za vso mariborsko metropolijo. več ...


 sobota, 19.10.2019

Krašić - Slovensko hrvaško srečanje

v rojstni župniji bl. Alojzija Stepinca več ...

Celotni seznam napovedi