Škofija Murska Sobota
Škofija Murska Sobota

SPLETNE POVEZAVE ŽUPNIJ

MISEL DNEVA

"Življenje po veri nas vodi k notranji svobodi, k notranji samostojnosti, da bi znali vse presojati z lastno glavo, da bi bili OSEBNOST." B. sl. Alojzij Kozar

Božja beseda


Vir: www.hozana.si

ANKETA

Katere po vrsti bodo Stopinje 2021 ?
  30
  40
  48
  50
  53
  60
  77
rezultati anket

januar  februar  marec  april  maj  junij  
julij  avgust  september  oktober  november  december  

AVGUŠTIN CANTERBURYSKI

27.05.

Leta 500 je nastopil čas papeža Gregorja Velikega in ta je nekega dne na rimski tržnici videl angleškega sužnja. Tako je poslal leta v Anglijo meniha Avguština, predstojnika benediktinskega samostana na griču Celiju v Rimu.

Leta 596 se je tako Avguštin odpravil proti Angliji skupaj s 40 spremljevalci. Že na poti čez francosko ozemlje je bil opat Avguštin posvečen v škofa, da je v zboru misijonarjev imel veljavnejšo besedo. Prispeli  so na otku Thanet pred vzhodno obalo Kenta in zaprosil je za sprejem pri kralju Ethelbertu, ki jih je sprejel na gozdni jasi tega otoka. Avguštinov govor je naredil vtis na kralja in dovolil jim je med podložniki oznanjati novo vero. Avguštin se je s svojimi menihi naselil v Canterburyju. Ljudem so se priljubili in kmalu se jih je mnogo spreobrnilo. Zgodaj poleti se je dal krstiti sam kralj, o božiču pa je prejelo krst še nad 10.000 spreobrnjencev.


Iz Rima je kmalu dobil še nove sodelavce, ki so Avguštinu prinesli nadškofovski palij. Starih templjev niso podirali, uničili so le podobe malikov, nadškof Avguštin je templje blagoslovil in jih spremenil v krščanska svetišča. Papež Gregor Veliki je dal Avguštinu oblast čez vso Anglijo. Avguštin je kmalu spoznal, da brez sodelovanja domače duhovščine ne bo imel pravega uspeha pri spreobračanju otočanov, zato je ustanovil šolo, v katero so se v nekaj letih in desetletjih vzgojili domači duhovniki in škofje. Seveda ni v svojem času spreobrnil celotne Anglije, za to je bilo potrebnih še nadaljnih sto let trdega dela. Postavil pa je temelje Cerkvi na Angleškem in to nalogo je več kot odlično izpolnil, zato ga tudi imenujeo 'apostol Anglije'.

Škofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska Sobota

Napovednik


 torek, 08.12.2020 - sreda, 08.12.2021

Leto svetega Jožefa

Papež z apostolskim pismom Patris corde napovedal Leto svetega Jožefa več ...


 petek, 19.03.2021 - sobota, 26.06.2021

Začetek Leta družine

Papež Frančišek napovedal začetek Leta družine Amoris Laetite več ...


 nedelja, 02.05.2021 - sobota, 08.05.2021

Prvi Mladinski festival

V nedeljo 2. maja ob 17. uri začenjamo 1. Mladinski festival v Murski Soboti več ...


 petek, 07.05.2021 - sobota, 15.05.2021

Priprava na zakon

preko Zooma več ...

Celotni seznam napovedi