Škofija Murska Sobota
Škofija Murska Sobota

SPLETNE POVEZAVE ŽUPNIJ

MISEL DNEVA

"V družini si določite, kdaj in koliko boste molili. Od tistega pa nikoli ne odstopite." B. sl. Alojzij Kozar

Božja beseda


Vir: www.hozana.si

ANKETA

Katere po vrsti bodo Stopinje 2021 ?
  30
  40
  48
  50
  53
  60
  77
rezultati anket

januar  februar  marec  april  maj  junij  
julij  avgust  september  oktober  november  december  

MARJETA (RITA) KASIJSKA

22.05.

Bila je otrok sončne italijanske pokrajine Umbrije, kjer se je rodila ok. leta 1381 in že zgodaj je sklenila, da se ne bo poročila zaradi Kristusovega trpljenja. Na željo priletnih staršev pa je le naposled privolila v možitev.

Poročila se je z možem, ki je bil znan po nagli jezi in surovosti in z njim je preživela 18 let v zakonu, ki je bil prva leta vse prej kot srečen; s svojo blagostjo in potrpljenjem pa je ublažila možev značaj. Rodila sta se jima dvojčka- sinova. Preden sta otroka odrasla, so jima umorili očeta. Marjeta je morilcem odpustila, otroka pa ne, ki sta se zaklela, da bosta maščevala očetovo smrt. Oba sinova sta kmalu drug za drugim umrla in Marjeta je pri 34-tih letih ostala sama.

Skušala je vstopiti v samostan avguštink, kjer so jo odslovili, da ne sprejemajo vdov. Kar nekajkrat je poskušala, nato so se ji v sanjah (po besedah življenjepiscev) prikazali svetniki Janez Krstnik v spremstvu Avguština in Nikolaja Tolenstinskega. Ti so jo ponoči skozi zaklenjena vrata pripeljali v samostan. Ko je zjutraj nunam povedala, kako je prišla v samostan, so končno ustregli njeni prošnji. V samostanu je postala bolniška negovalka (to je bila kar 44 let), dokler ni sama hudo zbolela.

Znanka iz domačih krajev jo je obiskala, ko je ležala na bolniški postelji in jo je vprašala, kaj si želi. Odgovorila ji je, naj ji prinese cvetočo vrtnico in prgišče fig z domačega vrta. Žena se je nasmehnila, saj je bil mesec januar, toda ko je prišla domov, je našla na vrtu cvetočo vrtnico in figo z nekaj sadeži: utrgala je in ji nesla.

Umrla je 22. maja 1457. Papež Urban VIII. jo je leta 1627 razglasil za blaženo, med svetnice pa jo šele leta 1900 prištel Leon XIII. Marjeto Kasijsko častijo kot zavetnico bolniških negovalk, upodabljajo jo klečečo pred Križanim.

Škofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska Sobota

Napovednik


 torek, 08.12.2020 - sreda, 08.12.2021

Leto svetega Jožefa

Papež z apostolskim pismom Patris corde napovedal Leto svetega Jožefa več ...


 petek, 19.03.2021 - sobota, 26.06.2021

Začetek Leta družine

Papež Frančišek napovedal začetek Leta družine Amoris Laetite več ...


 nedelja, 02.05.2021 - sobota, 08.05.2021

Prvi Mladinski festival

V nedeljo 2. maja ob 17. uri začenjamo 1. Mladinski festival v Murski Soboti več ...


 petek, 07.05.2021 - sobota, 15.05.2021

Priprava na zakon

preko Zooma več ...

Celotni seznam napovedi