Škofija Murska Sobota
Škofija Murska Sobota

SPLETNE POVEZAVE ŽUPNIJ

MISEL DNEVA

"Življenje po veri nas vodi k notranji svobodi, k notranji samostojnosti, da bi znali vse presojati z lastno glavo, da bi bili OSEBNOST." B. sl. Alojzij Kozar

Božja beseda


Vir: www.hozana.si

ANKETA

Katere po vrsti bodo Stopinje 2021 ?
  30
  40
  48
  50
  53
  60
  77
rezultati anket

januar  februar  marec  april  maj  junij  
julij  avgust  september  oktober  november  december  

FILIP NERI

26.05.

Rodil se je julija 1515 v sončni Toskani, v Firencah. Zelo je ljubil naravo, bogata firenška kultura pa je v njem gojila ljubezen do umetnosti. Po značaju je bil odprt, prisrčen in ljubezniv, pa tudi šaljiv. Ko mu je bilo 18 let, ga je bogati stric povabil v San Germano, to je mestece med Rimom in Neapljem. Tam je ostal eno leto, vendar to ni bilo zanj. Vleklo ga je v samoto, vendar je šel v Rim, kjer je bil nekaj časa domači učitelj, ob tem pa je tudi študiral.

Nenadoma je v sebi začutil klic in temu klicu se je posvetil kot laični apostol. Obiskoval je skrajno zanemarjene bolnike, jim skušal streči in jih razvedriti. Hodil je po rimskih ulicah in iskal stike z ljudmi. Ljudje so radi poslušali njegove šale.  Leta 1551 (star je bil 36 let) se je na ukaz spovednika dal posvetiti v duhovnika. Živel je v največji skromnosti. Vodil je preproste  ljudi, imenitnike, berače in kardinale. Mikalo ga je iti v misijone, vendar mu je spovednik dejal, naj ostane v Rimu. Postal je apostol Rima. Otroci so ga imeli zelo radi. Z mladino je hodil v naravo in jim skušal približati to božjo lepoto in ljubezen.  Skušal jih je pametno zaposliti in jih navajal k temu, da so obiskovali starčke, bolnike in reveže.


Njegovo zgodovinsko delo je ustanovitev kongregacije oratorijancev, bratovščine duhovnikov, ki so se ob njem zbirali k pogovorom o duhovnih zadevah. Imel je tudi mistične darove: bral je v dušah ljudi kakor v odprti knjigi. Že dva meseca po njegovi smrti leta 1595 se je začel proces za razglasitev za svetnika, ki je bil končan leta 1622.

V Rimu, kjer so mu pravili 'Pippo Buono - Filip Dobri' obhajajo njegov god kot ljudski praznik.

Škofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska Sobota

Napovednik


 torek, 08.12.2020 - sreda, 08.12.2021

Leto svetega Jožefa

Papež z apostolskim pismom Patris corde napovedal Leto svetega Jožefa več ...


 petek, 19.03.2021 - sobota, 26.06.2021

Začetek Leta družine

Papež Frančišek napovedal začetek Leta družine Amoris Laetite več ...


 nedelja, 02.05.2021 - sobota, 08.05.2021

Prvi Mladinski festival

V nedeljo 2. maja ob 17. uri začenjamo 1. Mladinski festival v Murski Soboti več ...


 petek, 07.05.2021 - sobota, 15.05.2021

Priprava na zakon

preko Zooma več ...

Celotni seznam napovedi