Škofija Murska Sobota
Škofija Murska Sobota

SPLETNE POVEZAVE ŽUPNIJ

MISEL DNEVA

"Življenje po veri nas vodi k notranji svobodi, k notranji samostojnosti, da bi znali vse presojati z lastno glavo, da bi bili OSEBNOST." B. sl. Alojzij Kozar

Božja beseda


Vir: www.hozana.si

ANKETA

Katere po vrsti bodo Stopinje 2021 ?
  30
  40
  48
  50
  53
  60
  77
rezultati anket

januar  februar  marec  april  maj  junij  
julij  avgust  september  oktober  november  december  

GREGOR VIII.

25.05.

Ta mož se je rodil okoli leta 1032 v skromnih razmerah v mestecu Soana v Toskani. Verjetno je bil judovskega rodu, toda starši so bili že odločni kristjani in so mu dali ime Hildebrand. Izredno nadarjenega dečka so rimski sorodniki izšolali in mu odprli pot v cerkveno službo. Nekaj časa je bil tudi pri benediktincih, da se je utrdil v askezi. Papež Gregor VI., daljni sorodnik, ga je poklical v svojo službo.

Hildebrand je bil med najsposobnejšimi in najzvestejšimi sodelavci kar petih papežev. Po njegovi zaslugi je papež Nikolaj II. izdal leta 1059 zakon o papeških volitvah, ki določa, da imajo volivno pravico samo kardinali, svetne sile se v volitve ne smejo vmešavati, ljudstvo pa lahko le s pritrjevanjem potrdi odločitev kardinalov.

Po smrti papeža Aleksandra II. se je že med pogrebnimi slovesnostmi sprožila zahteva, da mora biti novi papež Hildebrand. Kardinali so takoj pristali na ljudski predlog in Hildebrand je moral najprej izvolitev sprejeti, čeprav zelo nerad. Živo se je zanimal za splošne zadeve krščanskega sveta, največ moči pa je porabil za boj z nemškim cesarjem Henrikom IV.. Ostro je prepovedal, da bi kak laik umeščal škofe. Papež je na koncu cesarja izobčil in škofje so cesarju odrekli pokorščino. Henrik IV. je šel kot spokornik v Italijo in na gradu Canossa pozimi leta 1077 dobil odvezo, vendar je potem spet začel delati po starem. Papež ga je znova izobčil, toda kazen tokrat ni bila učinkovita.

Cesar je šel z vojsko nad Rim in bi mesto tudi osvojil, če ga ne bi pregnali Normani, ki so prišli papežu na pomoč. Normanska vojska je plenila po mestu in zaradi tega se je papež Rimljanom zelo zameril. Pred Rimljani se je umaknil v Salerno, kjer je v izgnanstvu umrl maja 1085. Za svetnika ga je razglasil papež Pavel V. leta 1606.

Škofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska Sobota

Napovednik


 torek, 08.12.2020 - sreda, 08.12.2021

Leto svetega Jožefa

Papež z apostolskim pismom Patris corde napovedal Leto svetega Jožefa več ...


 petek, 19.03.2021 - sobota, 26.06.2021

Začetek Leta družine

Papež Frančišek napovedal začetek Leta družine Amoris Laetite več ...


 nedelja, 02.05.2021 - sobota, 08.05.2021

Prvi Mladinski festival

V nedeljo 2. maja ob 17. uri začenjamo 1. Mladinski festival v Murski Soboti več ...


 petek, 07.05.2021 - sobota, 15.05.2021

Priprava na zakon

preko Zooma več ...

Celotni seznam napovedi