Škofija Murska Sobota
Škofija Murska Sobota

SPLETNE POVEZAVE ŽUPNIJ

MISEL DNEVA

"Resnico o Jezusu je potrebno sprejeti, ne jo odkriti s svojo pametjo, ker je ta preslaba. Petru nista meso in kri razodela resnice, ampak nebeški Oče s svojo milostjo." B. sl. Alojzij Kozar

Božja beseda


Vir: www.hozana.si

ANKETA

Katere po vrsti bodo Stopinje 2021 ?
  30
  40
  48
  50
  53
  60
  77
rezultati anket

januar  februar  marec  april  maj  junij  
julij  avgust  september  oktober  november  december  

JOŽEF COTTOLENGO

30.04.

Rodil se je 3.maja 1786 v mestu Bra južno od Torina kot prvi od dvanajstih otrok družine, v kateri je vladalo zmerno blagostanje in bogato versko življenje.
Polovica otrok je umrla že v ranem otroštvu, trije sinovi so pa postali duhovniki ali redovniki.  V šoli sprva ni bil najbolj blesteč, potem pa se je priporočil sv. Tomažu Akvinskemu; nato je uspešno  doštudiral in bil leta 1811 posvečen v duhovnika. Njegova želja je bila, da bi deloval v kakšni podeželski župniji. Vendar je nadaljeval bogoslovne študije na univerzi v Torinu in dosegel naslov doktor teologije, ki ga je daroval Mariji. Torinski nadškof ga je imenoval za kanonika. Bil je odprtega srca in ljudje so mu pravili 'dobri kanonik'. Božji klic k delu, s katerim si je zaslužil svetništvo, je bil na videz nepomemben dogodek - v septembru 1827 se je skozi Torino domov vračala v Francijo družina Gonnet. Ob mladem paru se je stiskalo troje otrok. Cottolengo je prišel k umirajoči ženi in jo previdel. Tedaj ga je kot blisk prešinila misel: takim ubogim ljudem moram pripraviti zavetje. Najprej je najel dve sobi v hiši naproti cerkve in vanju sprejel prve ljudi. Pri tem mu je pomagala mlada vdova, ki je še pridobila nekaj plemenitih deklet, da so stregle bolnikom.

To je bilo prvo jedro družbe vincentink, ki nosijo ime po sv. Vincenciju Pavelskem. Ob njej je zrasla tudi moška veja. Oboji delujejo v Cottolengovi ustanovi, ki je kmalu zrasla v pravo naselje. V njegovem središču je cerkev, kjer je Jožef Cottolengo tudi pokopan. Papež Benedikt XIV. ga je leta 1933 prištel med svetnike. Imenoval ga je 'genija dobrote' in zavetnika vseh, ki si prizadevajo uresničiti ideal ljubezni do bližnjega.

Škofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska Sobota

Napovednik


 torek, 08.12.2020 - sreda, 08.12.2021

Leto svetega Jožefa

Papež z apostolskim pismom Patris corde napovedal Leto svetega Jožefa več ...


 petek, 19.03.2021 - sobota, 26.06.2021

Začetek Leta družine

Papež Frančišek napovedal začetek Leta družine Amoris Laetite več ...


 petek, 07.05.2021 - sobota, 15.05.2021

Priprava na zakon

preko Zooma več ...

Celotni seznam napovedi