Škofija Murska Sobota
Škofija Murska Sobota

SPLETNE POVEZAVE ŽUPNIJ

MISEL DNEVA

"Veselje bo tako popolno, da bomo nesposobni za vsak občutek maščevalnosti ali privoščljivosti. Vsemu temu se polaga temelj tukaj in sedaj. Kakšno življenje, takšna smrt, kakšna smrt, taka večnost." B. sl. Alojzij Kozar

Božja beseda


Vir: www.hozana.si

ANKETA

Katere po vrsti bodo Stopinje 2021 ?
  30
  40
  48
  50
  53
  60
  77
rezultati anket

januar  februar  marec  april  maj  junij  
julij  avgust  september  oktober  november  december  

RUDOLF

17.04.

Na današnji dan se spominjamo blaženega Rudolfa iz švicarskega mesta Bern, ki je umrl mučeniške smrti še kot otrok. Skupina Judov je v neki kamnolom zvabila krščanskega dečka Rudolfa in, da bi se ponorčevali iz Kristusovega trpljenja, so dečka pribili na križ in ga pustili, da je tam izkrvavek. Mestni svet in krajevna duhovščina so ga imeli za mučenca, zato so ga z vsemi častmi pokopali ob oltarju Svetega Križa  v glavni mestni cerkvi.  Preprosto ljudstvo je ta oltar poslej imenovalo 'oltar svetega Rudolfa' zaradi čudežev, ki so se ob grobu dogajali. V Rimskem martirologiju njegovega imena ni.

Zanesljiva pa sta življenjepisa drugih dveh Rudolfov, ki sta bila eden svetnik, drugi pa blaženi. 1. avgusta se Cerkev spominja redovnika iz italijanskega samostana Vallombrosa iz 12. stoletja, 26. junija pa se spominja sv. Rudolfa, ki je bil škof v italijanskem mestu Gubbio v Umbriji in je umrl leta 1064. Na enega od teh treh datumov godujejo naši Rudolfi in Rudiji.

Škofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska Sobota

Napovednik


 torek, 08.12.2020 - sreda, 08.12.2021

Leto svetega Jožefa

Papež z apostolskim pismom Patris corde napovedal Leto svetega Jožefa več ...


 petek, 19.03.2021 - sobota, 26.06.2021

Začetek Leta družine

Papež Frančišek napovedal začetek Leta družine Amoris Laetite več ...

Celotni seznam napovedi