Škofija Murska Sobota

SPLETNE POVEZAVE ŽUPNIJ

MISEL DNEVA

"Kakor človek več Božje besede ne posluša, začne vera pešati." B. sl. Danijel Halas

Božja beseda


Vir: www.hozana.si

ANKETA

Kje je potekal znanstveni posvet ob 100-letnici združitve?
  v Murski Soboti
  v Črensovcih
  v Ljutomeru
  v Beltincih
  v Veržeju
  v Kančevcih
  v Lendavi
rezultati anket

2006  2007  2008  2009  2010  2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  
januar  februar  marec  april  maj  junij  
julij  avgust  september  oktober  november  december  

Turnišče - praznik Marijinega vnebovzetja

sreda, 15.08.2012


Praznični dnevi se v Turnišču vrstijo že od 11. avgusta, ko smo obhajali god sv. Klare in naslednji dan sklep Klarinega leta ter blagoslov klavzure klariškega samostana Marije Matere Cerkve.
Osrednje praznovanje praznika Marijinega vnebovzetja pa se je začelo v torek popoldne s srečanjem mladine in nadaljevalo s srečanjem zakoncev. Polnočno sveto mašo v nabito polni cerkvi je ob somaševanju več duhovnikov vodil p. Pepi Lebreht. K tej sv. maši je prišlo več romarskih procesij iz župnij vse od Kobilja do Murske Sobote. Romarje je ves čas sprejemal domači župnik Robert Brest, ki je skrbel za organizacijo in potek praznovanja. Bedenje v cerkvi se je nadaljevalo vse do jutra, ko so se vrstile svete maše ob petih, šestih, sedmih in osmih, ki jo je v madžarskem jeziku daroval lendavski župnijski upravitelj Martin Dolamič. Osrednjo slovesnost je ob 10. uri vodil soboški škof dr. Peter Štumpf. V začetku maše so škofa pozdravili predstavniki turniške župnije in mu podarili mitro, posebej izdelano in pripravljeno zanj. V pridigi je škof spregovoril o Mariji, ki je varuhinja vere. Povedal je: ?Marija je podoba Cerkve, ki je sveta, vendar ji grozi zmaj, hudobni duh, ki jemlje Cerkvi nebeški sijaj in ga meče v minljivost tega sveta. To Cerkvi povzroča porodne bolečine, ki pomenijo očiščevanje, spokornost in preganjanja, sredi katerih je edina rešitev Jezus Kristus. Zmaj hoče uničiti Jezusa in ga pregnati iz Cerkve in iz tega sveta. Zmaj dobro ve, da je Jezus premagal smrt in pekel, saj je vstal od mrtvih.? Nato je spomnil na papeža Benedikta, ki je opozoril na nevarnost, ki grozi Cerkvi od znotraj, to je nepokorščina. Škof je ob tem spomnil na Božjega služabnika Danijela Halasa, ki je zgled pokorščine. ?V Cerkvi imamo nešteto velikih mož in žena, ki so nam znamenje popolne podarjenosti Kristusu. Naš Božji služabnik Danijel Halas je umrl zaradi pokorščine Cerkvi. Do konca je ostal zvest svojim duhovniškim obljubam in daroval življenje sredi dela za Cerkev. Ubili so ga zato, ker je ljubil Cerkev in ljudi znal obdržati v Cerkvi. Ni pustil, da bi se zaradi ideoloških vplivov kakor koli oddaljili od Cerkve. Zavedal se je, da ga bo to stalo življenja. Slutil je svojo smrt. In vseeno je ostal na svojem mestu, znotraj Cerkve. Postal je mučenec za Cerkev.? Škof je pridigo sklenil z izrazom veselja, da so med nami sestre klarise, ki molijo in se darujejo za Cerkev, za vse nas.
Ob koncu svete maše je škof blagoslovil cvetje, ki so ga verniki prinesli v znamenje, da je Marija najlepši cvet Božjega stvarstva, ker je povsem izpolnila Božjo voljo.
Ob enih je škof skupaj z duhovniki vodil pete litanije Matere Božje, nato je še maševal v samostanu klaris.
Ob prazniku Marije Vnebovzete je v Turnišče k Mariji pod logom prišlo veliko vernikov, mnogi od njih so opravili sveto spoved, gotovo pa je vsak vsaj v srcu izrekel zahvalo nebeški materi in prošnjo, da njega in njegove bližnje spremlja s svojo priprošnjo pri Bogu.

FOTOGRAFIJE

PRIDIGA

 

Škofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska Sobota

Napovednik


 sreda, 01.01.2020 - sreda, 09.12.2020

PRIPRAVA na zakon

Priprava na zakon v Škofiji Murska Sobota več ...


 petek, 01.05.2020 - nedelja, 31.05.2020

Šmarnice

Dnevni dostop do šmarnic na spletni strani Slovenskega katehetskega urada več ...


 petek, 01.05.2020 - nedelja, 31.05.2020

Molitev rožnega venca v maju

Papež Frančišek vabi katoličane k molitvi rožnega venca v mesecu maju več ...


 petek, 08.05.2020 - torek, 08.12.2020

Molitveni shodi

ob prvih sobotah več ...


 četrtek, 21.05.2020 - ponedeljek, 21.12.2020

Halasov shod

Vabljeni k molitvi za beatifikacijo b.s. Danijela Halasa. več ...


 petek, 29.05.2020 - torek, 29.12.2020

Prva Kozarjeva ura

Vabljeni k molitvi za beatifikacijo b.s. Alojzija Kozarja. več ...


 sobota, 14.11.2020

MLADINSKI FESTIVAL V SLOVENIJI

DOGODEK JE PRESTAVLJEN ZA NEDOLOČEN ČAS več ...

Celotni seznam napovedi