Škofija Murska Sobota
Škofija Murska Sobota

SPLETNE POVEZAVE ŽUPNIJ

MISEL DNEVA

"Če se ne izgubi niti en atom telesa v nič, kako bi se moglo izničiti vse to, kar je duhovnega." B. sl. Alojzij Kozar

Božja beseda


Vir: www.hozana.si

ANKETA

Katere po vrsti so Stopinje 2022?
  30
  40
  48
  50
  51
  52
  60
rezultati anket

2006  2007  2008  2009  2010  2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  
januar  februar  marec  april  maj  junij  
julij  avgust  september  oktober  november  december  

Boreča, Sv. Ana – srečanje članov Misijonske molitvene zveze

nedelja, 27.07.2008


V nedeljo, 27. julija, ko smo obhajali Krištofovo nedeljo in v Boreči tudi proščenje ob prazniku sv. Ane, so se ob 15. uri zbrali člani Misijonske molitvene zveze.
Najprej je vse prisotne pozdravil župnik Dejan Horvat, ki upravlja župniji Markovce in Gornje Petrovce, kamor spada tudi cerkev v Boreči.
Med gosti je pozdravil s. Mileno Zadravec, HMP, ki živi in dela v Jeruzalemu, v Sveti deželi. S. Milena je povedala nekaj iz življenja in dela, ki ga opravlja.
Sledil je rožni venec pred Najsvetejšim in nato pete litanije Matere Božje. Medtem se je pridružil tudi p. Hugo Delčnjak, OFM, ki živi in dela v Francoski Gvajani in je navzočim povedal nekaj o svojem delu.
Prisotni so bili še naslednji duhovniki: voditelj pastoralne službe na škofiji dr. Karel Bedernjak, Vili Kovač, župnik na Hotizi in Anton Horvat, SDB, župnik v Dokležovju.
Na koncu je domači župnik blagoslovil avtomobile pred cerkvijo, verniki pa so prispevali svoj dar za misijone.

Besedilo, zvok in foto: Roman Markrab

Galerija fotografij >>>

Pričevanje: s. Milena Zadravec, HMP >>>

Pričevanje: p. Hugo Delčnjak, OFM >>>Besedilo o delu s. Milene Zadravec, HMP:

Dober dan vam želim (slovensko, hebrejsko – boker tov, arabsko –sabah el heijr, italijansko – buon giorno, angleško – good morning), vsem skupaj prav lep pozdrav in vse dobro, vsem prinašam mir Svete dežele, (slovensko, hebrejsko,(šalom) arabsko (salam), italijansko  (pace), angleško, peace), kjer pa pravega miru ni bilo od Kristusovega rojstva do danes; če pa bi ta v krščanskem in civilizacijskem smislu zares prišel, ga sploh ne bi sprejeli, saj ti ljudje sploh ne vedo, kaj je mir. Zgodilo se je že, da je kakšen otrok prišel v malo šolo s pištolo v roki. To sem doživljala tako v Beirutu v Libanonu kot v Jeruzalemu v Izraelu.

Ker smo v petek, 25. julija, praznovali god apostola sv. Jakoba starejšega, Jezusovega bratranca, vam prinašam pozdrave iz cerkve v Jeruzalemu, njemu posvečene. Ker v Jeruzalemu občasno obiščem dvorano Zadnje večerje, se spotoma ustavim tudi v armenski cerkvi sv. Jakoba, kjer je tudi sedež armenskega patriarha. Po izročilu naj bi v tej cerkvi bila tudi glava apostola Jakoba, ki ga je Herod Agripa dal v Jeruzalemu vtakniti v ječo, zatem bičati in končno obglaviti z mečem. Ker smo včeraj, 26. julija, praznovali god sv. Ane, vam prinašam tudi pozdrave iz cerkve, ki je njej posvečena; njo rada obiskujem in v njej molim za svojo mamo Ano, vse Ane, Anice, Ančke, vse slovenske matere, žene in dekleta. Naj vam zaupam, da se Slovenije v molitvi spominjam, kadar koli obiščem bodisi Božji grob, Kalvarijo, Betlehem, Nazaret in druge svete kraje. V to molitev še naprej vključujem vas vse, tukaj zbrane.

Naša skupnost sester družbe Hčera Marije Pomočnice živi v hiši, ki je zunaj obzidja starega mestnega jedra, to je na meji med judovskim in muslimanskim delom Jeruzalema; v desetih minutah lahko pridem na kraj Svetega groba Jezusa, našega odrešenika, dobre pol ure pridem do Oljske gore, Getzemani, kakšnih 35 minut do dvorane Zadnje večerje, zraven katere je hebrejski zid žalovanja, samo 15 minut hoje je do najbolj pravoverne judovske četrti: Mea Šarim. Neposredni sosedje naše hiše so Hebrejci, zatem sinagoga, 5 jašivot, kar pomeni 5 hebrejskih izobraževalnih središč za študij Svetega pisma, in še dva hebrejska otroška vrtca, ločena za deklice in dečke.

V letu 2007 je naša skupnost sester praznovala stoletnico prihoda v Jeruzalem, kjer smo še danes. Ni videti, da bi nas kdo pregnal. Koliko vojn, nemirov, prelivanja krvi, opustošenja, preseljevanj je bilo v tem časovnem razponu! Vsemu navkljub pa je uspešno delovala šola, ki jo je obiskovalo nad 300 otrok, kristjank različnih obredov, otrok iz družin različnih veroizpovedi, iz revnih in najbolj revnih družin – krščanskih, muslimanskih in judovskih. Na šoli je bilo popolno sožitje otrok s prepoznavnimi znamenji: menorah, polmesec in križ.

Kaj in kdo se zateka pod našo streho: 120 otrok, ki izhajajo iz palestinskih arabskih družin, po veroizpovedi so muslimani, judje in kristjani. Nekateri med njimi so zelo zelo  revni. Le peščica otrok izhaja iz krščanskih družin, teh je vedno manj, ne vidijo prihodnosti, zato zapuščajo deželo. Arabsko muslimanske družine zelo spoštujejo krščansko vzgojo, katoliške šole, redovne sestre, ki so simbol nesebične ljubezni do njihovih otrok.

Že sedem let sem v naši šoli odgovorna za programsko usmeritev, ki je vzgoja k strpnosti, ter izobraževanje po načelih, kot jih določa izraelska oz. palestinska vlada. Moj vsakodnevni program dela je tako pester, da mi zmanjkuje časa za počitek, zato sem dostikrat do onemoglosti utrujena: pogovori z družinami naših otrok, nenehna budnost nad otroci, dogovarjanje z učiteljicami in vzgojiteljicami, urejanje raznih dokumentov pri oblasteh (cenijo nas, spoštujejo, blagrujejo, hkrati pa tudi nagajajo), ob petkih, sobotah in nedeljah oratorij, ki vselej zahteva novih načinov, kako pritegniti otroke za življenjske drže strpnosti, odpuščanja, ustvarjanju miru.

Naša hiša sprejema tudi romarje iz najrazličnejših delov sveta, veliko jih prihaja iz Slovenije in se pri nas le bežno ustavijo, sprejema tudi ljudi, željne večdnevne duhovne obnove, na razne svetopisemske tečaje prihajajo k nam sestre družbe Hčera pomočnice iz vsega sveta. V poletnih mescih se pri nas nastani veliko skupin mladih, predvsem iz evropskih dežel; njihov namen je spoznavati svete kraje Jezusovega zemeljskega bivanja.

To so le drobni kamenčki iz velikega mozaika dela naših sester Hčera Marije Pomočnice v nemirnem Izraelu, čeprav drobni, dajo slutiti neko dogajanje, zaznamovano s Kristusovim odrešilnim križem. Naj ob sklepu tega skromnega razmišljanja v tem vašem lepem svetišču Marije Pomočnice v arabskem jeziku zmolil Zdravo Marijo: za vaše otroke, za otroke, s katerimi sem delila veselje na štirih državnih šolah v Rimu, kjer sem deset let poučevala katekizem, za moje drage otroke v Libanonu, srčno sem jih imela rada, za moje sedanje deklice in fantke, s katerimi delim usodo že več kot sedem let, za vse vaše in njihove družine. Bog vas ohranjaj v dobrem in plemenitem, Marija naj vas spremlja na vseh vaših potih! Zdrava Marija …


 

Škofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska Sobota

Napovednik


 nedelja, 01.01.2023 - ponedeljek, 01.01.2024

Dom duhovnosti v Kančevcih

Program v letu 2023 več ...


 petek, 10.03.2023 - ponedeljek, 10.04.2023

Vrtec Lavra - vpis otrok

do 10. aprila 2023 več ...


 sobota, 25.03.2023 - ponedeljek, 03.04.2023

Velike spovedi v Dekaniji Lendava

pred veliko nočjo 2023 več ...


 sobota, 25.03.2023 - ponedeljek, 03.04.2023

Velike spovedi v Dekaniji Murska Sobota

pred veliko nočjo 2023 več ...


 sreda, 29.03.2023

Teološki simpozij 2023

V sredo, 29. marca od 9. do 12.15 ure - preko zooma več ...


 nedelja, 02.04.2023 - četrtek, 21.12.2023

Halasovi shodi 2023

Romarski shodi več ...


 nedelja, 02.04.2023

Križev pot na Hotizi 2023

v postnem času več ...


 sobota, 22.04.2023

7. Škofijski ministrantski nogometni turnir

v Genterovcih več ...


 sobota, 29.04.2023 - sobota, 26.08.2023

Dogodki za mlade 2022-23

ŠOM MS pripravlja dogajanje za mlade več ...


 ponedeljek, 01.05.2023 - torek, 11.07.2023

Delavnice molitve in življenja

Več na https://dmz.si/ več ...

Celotni seznam napovedi