Škofija Murska Sobota
Škofija Murska Sobota

SPLETNE POVEZAVE ŽUPNIJ

MISEL DNEVA

"Če bi se kdaj poglobil v to, kakšna vrednota je Bog, kakšna brezmejna ljubezen in dobrohotnost, ti srce ne bi dalo, da bi se odvrnil od njega." B. sl. Alojzij Kozar

Božja beseda


Vir: www.hozana.si

ANKETA

Katere po vrsti so Stopinje 2022?
  30
  40
  48
  50
  51
  52
  60
rezultati anket

2006  2007  2008  2009  2010  2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  
januar  februar  marec  april  maj  junij  
julij  avgust  september  oktober  november  december  

Pogreb župnika Ivana Camplina

sreda, 20.02.2008


V blagoslovljeno zemljo pokopališča v Martinju je bilo položeno dozorelo zrno. V torek, kmalu po polnoči, je upokojeni župnik, častni kanonik Ivan Camplin za vedno zaspal. Naslednji dan, v sredo, 20. februarja 2008, je zvon v zvoniku kapele Srca Jezusovega in Srca Marijinega v Martinju povabil k pogrebni slovesnosti. Častni kanonik Ivan Camplin je dokončal tek svojega zemeljskega življenja in njegovo telo je čakalo, da ga kot dozorelo zrno položijo v zemljo.
Sveto mašo pri vežici na pokopališču v Martinju je ob 15. uri vodil soboški škof dr. Marjan Turnšek. Ob njem sta bila mariborska pomožna škofa dr. Jožef Smej in dr. Peter Štumpf ter 70 duhovnikov. Velika množica domačih vernikov, vernikov od drugod in številnih ljudi, ki so župnika Ivana Camplina poznali in cenili, je pozorno sledila bogoslužju in nato prisluhnila govornikom, ki so orisali lik pokojnega župnika. Pri pogrebni maši in pri pogrebnem obredu je pel stolni zbor iz Murske Sobote pod vodstvom maestra Marjana Potočnika.
Škof dr. Marjan Turnšek je v uvodu v sveto mašo poudaril, da je častni kanonik Ivan Camplin dozoreval in dozorel za večnost. Zdaj je kot zrno, ki čaka, da položeno v zemljo, vzklije v novo življenje. Hvaležni smo Bogu za to zrno.
V homiliji je škof dr. Jožef Smej, Camplinov rojak iz Bogojine, spregovoril o vstajenju. Saj je ob pogrebu naša pozornost usmerjena v ta cilj našega življenja. O tem je Ivan Camplin kmalu po mašniškem posvečenju pripravljal tudi disertacijo, ki pa je iz različnih razlogov ni dokončal. Škof Smej je v nekaj besed zajel tudi Camplinovo življenjsko pot, ki se je od Bogojine preko mnogih postaj vila vse do Martinja.
Po sveti maši se je od pokojnega častnega kanonika Ivana Camplina poslovilo več govornikov. V imenu soboške dekanije je spregovoril dekan Martin Vöröš. Omenil je Camplinovo dolgoletno delo v soboški dekaniji, njegovo zvesto služenje in veselje. Rad je bil v duhovniški družbi, rad je imel Cerkev. Dekan se mu je zahvalil za zgled duhovniškega pričevanja.
Župan Občine Gornji Petrovci Franc Šlihthuber je obudil spomin na srečevanja z župnikom Camplinom. V njem je odkrival duhovno bogatega človeka, prijetnega sogovornika in kulturno zavzetega človeka. Zato ga je Občina Gornji Petrovci leta 2001 imenovala za častnega občana.
V imenu vasi Martinje, kjer je župnik Ivan Camplin preživel skoraj trideset let, in v imenu vernikov nedelske župnije je spregovoril Ciril Kozar. Omenil je Camplinove vrline, njegovo zavzetost za bogoslužje, za sveto mašo. V župnijo Gornji Petrovci je prišel v letih, ko nekateri že odhajajo v pokoj, on pa je takrat komaj začel opravljati nadure, kot je v šali večkrat dejal. Med drugim je Ciril Kozar povedal: »Ko sva se od koder koli vračala, je župnik Camplin s pogledom na kapelo zmeraj izrekel: 'Lübi Jezuš, pri tebi je itak najlepše.' Prepričan sem, da je sedaj župnik Ivan Camplin ob srečanju s svojim Odrešenikom široko razprostrl roke in rekel: 'Lübi Jezuš, pa je res pri tebi najlepše.'«
Predstavnik župnije Dobrovnik, kjer je Camplin deloval nad trideset let, se mu je zahvalil za gradnjo cerkve, kapel, predvsem pa za gradnjo žive cerkve v srcih vernikov. V imenu rojstne župnije Bogojina je župnik Stanislav Zver je nanizal misli o bogatem življenju Ivana Camplina, kar je vzpodbuda za vse nas, da nadaljujemo njegovo delo. Prisrčne besede zahvale je izrekel še Ferenc Merkli, župnik na Gornjem Seniku. V imenu porabskih vernikov se je zahvalil župniku Camplinu za njegovo požrtvovalno delo, ko je kar nekaj let ob nedeljah in praznikih prihajal maševat na Gornji Senik in tako pomagal ohranjati ne le vero, temveč tudi slovenski jezik in kulturo. Od pokojnega se je v imenu salezijanske družbe poslovil Tone Ciglar. Župnik Camplin je kot dijak bival v Martinišču, ki so ga v Soboti vodili duhovniki salezijanci. Z njimi je Camplin ostal povezan vse življenje.
Škof dr. Marjan Turnšek, predstavnik domače župnije in domači župnik Dejan Horvat so se zahvalili tudi gospodinji Fridi, šoferju Toniju in drugim, ki so skrbeli za župnika Ivana Camplina in mu pomagali.
Telo upokojenega župnika, častnega kanonika, železomašnika Ivana Camplina počiva v blagoslovljeni zemlji 122 let starega pokopališča v Martinju. Počiva ob glavnem križu, kjer že čaka vstajenja duhovnik Lovrenc Salaj. Njegova duša pa uživa mir pri Njem, ki mu je kot duhovnik služil nekaj več kot 72 let.
Martinje je obubožano za legendarnega župnika. Med ljudmi več ne bo duhovnika. A vendar Ivan Camplin ostaja v Martinju, ostaja s svojimi ljudmi. Dozorelo seme bo v tej blagoslovljeni zemlji gotovo vzklilo in obrodilo sad. Za Martinje, za župnijo Gornji Petrovci, za soboško škofijo, za Cerkev na Slovenskem, za Slovence doma in v Porabju.

Besedilo: Lojze Kozar

Zvok in foto: Roman Markrab

Galerija fotografij >>>

Uvod škof  dr. Marjan Turnšek >>>

Pridiga škof dr. Jože Smej >>>

Govor dekan Martin Vöröš >>>

Govor župan Franc Šlihthuber >>>

Govor Ciril Kozar >>>

Govor Tone Ciglar >>>

Govor predstavnika Dobrovnika (Madžarsko) >>>

Govor predstavnika Dobrovnika (Slovensko) >>>

Govor dr. Stanko Zver >>>

Govor Ferenc Merkli >>>

Škofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska Sobota

Napovednik


 sobota, 01.01.2022 - sobota, 31.12.2022

Maševanje in spovedovanje škofa dr. Petra Štumpfa

v stolni cerkvi sv. Nikolaja v Murski Soboti več ...


 sobota, 01.01.2022 - sobota, 31.12.2022

Dom duhovnosti v Kančevcih

Programi v letu 2022 več ...


 nedelja, 16.01.2022 - nedelja, 25.09.2022

Murska Sobota: Priprava na zakon v letu 2022

v Murski Soboti več ...


 torek, 18.01.2022 - torek, 25.01.2022

Teden molitve za edinost kristjanov 2022

Od 18. do 25. januarja 2022. več ...


 nedelja, 23.01.2022

Nedelja Božje besede

V nedeljo, 23. januarja 2022 več ...


 sobota, 29.01.2022 - ponedeljek, 01.08.2022

Dogodki za mladino

ŠOM pripravlja dogajanja za mlade več ...


 nedelja, 30.01.2022

Srečanje zakonskih skupin

v Kančevcih več ...

Celotni seznam napovedi