Škofija Murska Sobota
Škofija Murska Sobota

SPLETNE POVEZAVE ŽUPNIJ

MISEL DNEVA

"Kdor je bil kdaj hudo lačen - ima sočutje z lačnimi. Bolnik najbolj razume bolnika. Trpini so najbolj velikodušni. Ubogi najbolj radodarni." B. sl. Alojzij Kozar

Božja beseda


Vir: www.hozana.si

ANKETA

Kako je naslov 1. knjige za vse generacije o B.s. Danijelu Halasu?
  Mučenec ob Muri
  Dober in nezlomljiv
  Prekmurski heroj
  Mučenec živi
  Skrivnostni junak
  Polansko zrno
  Poteptani cvet
rezultati anket

2006  2007  2008  2009  2010  2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024  
januar  februar  marec  april  maj  junij  
julij  avgust  september  oktober  november  december  

Škofova pridiga v Turnišču

sobota, 22.09.2007

Turnišče, 22. 9. 2007
ŠKOFIJSKI DAN MOLITVE ZA DUHOVNE POKLICE 2007

Pridiga v MP3 >>>


Dragi duhovniki, bogoslovci in malosemeniščniki, drage redovnice in redovniki, ministranti, katehisti in katehistinje, dragi bratje in sestre v Kristusu!

Škofijski dan skupne molitve za duhovne poklice, ki združuje vse slovenske škofije v isti goreči prošnji, da naj Gospodar žetve pošlje novih delavcev na njive, ki so zrele za žetev, je pravzaprav uresničevanje jasne besede našega Gospoda Jezusa Kristusa, da naj zanje prosimo. Vsako leto postaja tudi v Cerkvi na Slovenskem število duhovnikov, redovnikov in redovnic kakor tudi bogoslovcev in kandidatov za posvečeno življenje vedno manjše. Lansko leto je naša škofija imela osem bogoslovcev, letos jih bo za enkrat imela le šest. Zato smo danes tukaj, da po Mariji, ki je na poseben način tudi Mati vseh duhovnih poklicev, goreče izprosimo milost zadostnega števila takih, ki bodo na Božji klic odgovorili z velikodušnim: »Tukaj sem!« Vsak klic, ki prihaja od Boga, je posebna Božja Beseda in v letu Svetega pisma ne bi bilo prav, da bi to Božjo besedo preslišali. Naj naša molitev učinkovito pomaga vsem, ki jih Bog kliče, da bodo to Besedo slišali in jo uresničili.
V ušesih nam še odmeva Lukova pripoved Jezusove prilike o sejalcu, ki je šel sejat. Množica je verjetno še dolgo nosila v spominu sliko o semenu, ki iz sejalčeve roke pada na pot, na skalo, med trnje in v dobro zemljo. Jezus sam razloži, da je to seme Božja beseda. Med temi semeni Božje besede jih je nekaj tudi takšnih, ki kličejo posameznike k svobodni odločitvi za takšno ali drugačno služenje v duhovnih poklicih. Podoba dobrega semena razodeva, da ima le-to v sebi od Boga dano moč rasti, življenja, ki ne izhaja iz zemlje, a zemljo potrebuje kot okolje, da lahko obrodi sad. Sejalec seje seme v pričakovanju kruha, ki bo iz njega nekoč nastal. Prilika torej govori o Božji besedi in našem poslušanju le-te. Dober poslušalec je dobra zemlja, vse ostalo pa je slaba zemlja ali celo povsem nerodovitna. Ideal poslušanja Božje besede je gotovo Jezus sam, ki preprosti je učlovečena Očetova beseda. Tudi človek pravzaprav postaja beseda, ki jo posluša in sprejme. Kdor torej posluša Božjo besedo, ki mu jo Kristus osebno namenja, tudi postaja to, kar sliši in z velikodušnostjo sprejme. In Božja beseda za človeka ne more biti slaba, ampak pravzaprav najboljša možnost njegovega življenja, saj mu Bog ne more želeti kaj slabega, ampak samo zanj najboljše, najbolj osrečujoče in izpolnjujoče. Tudi če kliče v duhovni poklic, je to za tistega človeka prav gotovo najboljša možnost njegovega življenja. Res, da Bog vanjo ne prisili, ga pa mirno in potrpežljivo vabi, če le poklicani ali njegova okolica ne onemogočijo slišanja te besede.
Seme Božje besede je samo po sebi neverjetno rodovitno. V dobri zemlji obrodi kot pravi Jezus stoteren sad. Če se pri normalni žetvi pojmuje 7-kratna donosnost za srednjo žetev, 10-kratna za dobro in 15-kratna za odlično, potem je 100-kratna pravzaprav neverjetna, naravnost čudežna. A prav to nam Božja beseda zagotavlja: kdor velikodušno sprejme Božji načrt za svoje življenje, bo obrodil prav čudežen sad tako lastne polnosti kot uresničenja sreče in dobrega tudi za druge.
In današnji dan nas želi spomniti, da moramo biti pri odkrivanju duhovnega poklica v mladih vsi udeleženi. Papež Benedik XVI. nas v poslanici za 44. svetovni dan molitve za duhovne poklice spominja na izredno pomembno vlogo župnijskega občestva in manjših občestev v njem pri odločanju mladih za duhovniški ali redovniški poklic: »Kdor živi v enodušnem, soodgovornem in skrbnem cerkvenem občestvu, se gotovo lažje nauči prepoznavati Gospodov klic.« Dragi župniki in zastopniki posameznih župnij sprejmimo to izzivalno papeževo besedo in poživimo občestveno življenje po župnijah, naj bo to nenehen izziv vsem ŽPS, da bo tako nastajala v klicanih ugodna zemlja za sprejem, vzkalitev in rast semena Božje beseda klica.
V letu družine pa je prav, da se tudi družine, zlasti starši, zavedo svoje velike in pomembne vloge pri odkrivanju in prvi vzgoji klica v duhovni poklic. Tudi družinam je v pomanjkanju duhovnikov pred kratkim zaklical papež Benedikt XVI. v posinodalni apostolski vzpodbudi »Evharistija zakrament ljubezni«: »V to, tako razvejano pastoralno delo (za duhovne poklice), je vključeno tudi prizadevanje za oblikovanje družin, ki so pogosto brezbrižne, če ne celo nasprotne možnosti duhovnega poklica. Družine naj se velikodušno odprejo življenju kot daru ter vzgajajo otroke v pripravljenosti za izpolnitev Božje volje. Na kratko – treba je imeti pogum predstaviti predvsem mladim radikalnost hoje za Kristusom in pokazati njeno privlačnost« (točka 25).
Dragi starši, vi želite srečo in veselje svojim otrokom, in krščanska vzgoja je vaše sodelovanje pri sreči vaših otrok. Vzgoja ni »pranje možganov«, ampak spremljanje mlade svobode, da bi, če hoče, prišla do svoje izpolnitve v ljubezni. Vzgoja je potrpežljivo in dolgotrajno delo, ki pripravlja v otroku prostor in sposobnost, da sprejme dar polnega življenja, ki prihaja od Boga. Za kakšnega vašega otroka, dragi starši, je to lahko tudi duhovniški ali redovniški poklic. In če zares želite temu otroku srečo in pravo veselje v življenju, mu morate pomagati na ta klic z veseljem odgovoriti in ga izpolniti. Kot prijetne glasbe ne slišimo, če je hrup okoli nas prevelik, tako je potrebno tudi očiščenje srca, da se lahko razpoložimo za to božje veselje. Zato mora vzgoja vsebovati takšna očiščevanja, danes kar nujna: očiščevanje čustev, ki začno prehitro odnos med fantom in dekletom dojemati kot sredstvo za lastno zadovoljitev; očiščenje od lenobnosti v brezdelju, od zapravljanja časa in čudovitih priložnosti za služenje in žrtvovanje ter zapravljanja denarja; pri tem pa mladim pomagati krepiti voljo, brez katere ni zadovoljivega in zadovoljnega življenja; mladi so danes še kako potrebni očiščenja od strahov pred prihodnostjo, da bi lahko vstopili v vesele odločitve in se opredelili za podaritev v dokončni odločitvi. Dokončna življenjska odločitev, dragi mladi, ni grožnja življenju, ampak so to negotove, začasne in odmikajoče odločitve, ki mladega človeka nemočno »parkirajo« v življenju in najpogosteje na »parkirišču« življenja tudi pustijo.
Bratje in sestre, danes smo tu, da bi z močjo molitve pripomogli k takšni «zemlji«, da bodo semena Jezusove Besede klica, ki bodo padla vanjo, mogla obroditi sad, ki ga Bog želi! Amen!

Škofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska Sobota

Napovednik


 četrtek, 07.09.2023 - ponedeljek, 01.07.2024

Katehetska olimpijada 2023/24

o Božjem služabniku Alojziju Kozarju ob 25-letnici smrti več ...


 nedelja, 04.02.2024 - nedelja, 22.09.2024

Priprava na zakon 2024

V letu 2024 več ...


 sobota, 15.06.2024

Zahvalna sv. maša mladih

Zahvalna sv. maša mladih soboške škofije več ...


 sobota, 22.06.2024 - sobota, 20.07.2024

Grad - Molitveni shod

Molitveni shod po Medžugorski duhovnosti več ...


 torek, 25.06.2024

Obletnica rojstva in krsta B.s. Danijela Halasa

na krstni dan, 25. junija v Črensovcih več ...


 torek, 25.06.2024 - sobota, 21.12.2024

Halasovi shodi 2024

Halasovi romarski shodi v letu 2024 več ...


 sreda, 26.06.2024 - sobota, 29.06.2024

Molitev za nove duhovne poklice

pred praznikom ap. sv. Petra in Pavla več ...


 četrtek, 27.06.2024

Katehetska olimpijada - izlet

po Kozarjevi poti več ...


 sobota, 29.06.2024

Prva Kozarjeva ura

v Odrancih več ...


 torek, 30.07.2024 - torek, 06.08.2024

35. Mladifest

v Medžugorju od 30.7. do 6.8.2024 več ...

Celotni seznam napovedi