Škofija Murska Sobota
Škofija Murska Sobota

SPLETNE POVEZAVE ŽUPNIJ

MISEL DNEVA

"Ali ni čudež, da ta mrtva zemlja hrani vse živo: toliko vrst rastlinstva, živalstva, 6 milijard ljudi. Vsak dan mora zrasti toliko hrane, da se vse to nasiti. Človek se baha, da on ustvarja, v resnici kvečjemu sadi, zaliva, pobira sadeža ? rast pa daje Bog, ki je vse ustvaril. Čudežna pomnožitev kruha v puščavi je pred našimi očmi." B. sl. Alojzij Kozar

Božja beseda


Vir: www.hozana.si

ANKETA

Pod katerim geslom obhajamo 100-letnico združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom?
  Prekmurje živi
  V srcu Prekmurja
  Zlati mostovi
  Skupaj čez zlati most
  Odprite vrata Kristusu
  Stopinje do ljudi
rezultati anket

2006  2007  2008  2009  2010  2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  
januar  februar  marec  april  maj  junij  
julij  avgust  september  oktober  november  december  

Škofija Murska Sobota - Tiskovna konferenca

torek, 05.07.2011


Na praznik zavetnika Škofije Murska Sobota sv. Metoda, v torek, 5. julija 2011 ob 9. uri je v prostorih Škofije Murska Sobota potekala tiskovna konferenca.
Glavni urednik Založbe Stopinje g. Lojze Kozar ml. je predstavil tiskovno dejavnost Škofije Murska Sobota. Spregovoril je o letnem zborniku Stopinje, ki izhaja že vse od leta 1972 ter o škofijskem verskem glasilu Poti k Bogu, ki izhala od leta 1993 štirikrat letno. Ob tem je predstavil nastajanje novega zbornika Stopinje 2012, ki bo izšel v začetku decembra 2011.
Škofija Murska Sobota je v tem času izdala tudi več različnih publikacij, knjižic, ... med katerimi je knjiga z naslovom Prva setev, v kateri so zbrani nagovori prvega murskosoboškega škofa msgr. dr. Marjana Turnška, potem knjiga z naslovom Legendarne poti, ki predstavi zavetnike župnijskih cerkva v škofiji in raznovrstna literatura o Božjem služabniku Danijelu Halasu. Letos je škofija v obliki zloženke izdala pismo škofa ordinarija msgr. dr. Petra Štumpfa birmancem in podobico o zakramentu svete spovedi. Urednik Založbe Stopinje je na tiskovni konferenci spregovoril tudi o najnovejši knjigi, ki nosi naslov Slava mučencu, s podnaslovom: Kronika dogajanja v postopku za beatifikacijo. V knjigi so zbrani dogodki, ki so se v času, odkar trajal postopek, zgodili v krajih, kjer je deloval Božji služabnik Danijel Halas (Črensovci, Hotiza, Lendava, Velika Polana ...) in so vse bolj množično obiskani. Knjiga predstavi še seznam objav v različnih medijih, seznam literature o Božjem služabniku Danijelu Halasu ter predstavitev znamenj križevega pota na Hotizi, ki stojijo ob poti njegove mučeniške smrti proti reki Muri.  
V nadaljevanju tiskovne konference je g. škof spregovoril o pomenu verskega tiska in bralne kulture v Pomurskem področju ter izpostavil pomembne osebnosti, ki so v preteklosti pripomogle k oblikovanju in širjenju verskega tiska med ljudi. Da se to delo nadaljuje, je med najbolj zaslužnimi lendavski dekan g. Lojze Kozar ml., ki skrbi za to, da tudi danes zapisane, tiskane besede prihajajo med ljudi. G. škof se mu je ob tej priložnosti zahvalil za ves trud in delo, ki ga kot urednik opravlja na področju oznanjevanja z izdajanjem verskega tiska v škofiji.
Škof je spregovoril tudi o škofijskem misijonu, ki bo v letu 2016. Priprava nanj bo potekala več let. Kot velik dar škofiji, je izpostavil prihod sester klaris v Turnišče, kjer bodo svoje poslanstvo opravljale od prihodnjega leta dalje. To pomeni, da bomo v škofiji imeli kraj, kamor bomo lahko prišli kadarkoli in kjer bo Najsvetejše izpostavljeno 24 ur na dan. To je velika milost za našo škofijo, je poudaril g. škof.
Glede postopka beatifikacije Božjega služabnika Danijela Halasa je škof povedal, da je v zadnjem času viden večji napredek, saj se dokumenti že prevajajo in tako upa, da bo škofijski postopek končan v tem letu.
Ob tej priložnosti je škof msgr. dr. Peter Štumpf predstavnici Knjižnice Lendava izročil vse izvode Stopinj in glasila Poti k Bogu. Tako bo odslej tudi ta ustanova imela na razpolago to dragoceno literaturo, po kateri bodo lahko posegali vsi, ki jih zanima naša preteklost, življenje različnih ljudi, duhovne vrednote in vse drugo, kar so v štirih desetletjih prinašale Stopinje med naše ljudi.

Škofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska Sobota

Napovednik


 torek, 01.01.2019 - torek, 31.12.2019

Dom duhovnosti Kančevci - program

v letu 2019 več ...


 torek, 01.01.2019 - sreda, 01.01.2020

Duhovna oskrba v soboški bolnišnici

Bolnišnični kaplan  je na voljo v nujnih primerih na tel. št. 070 79 79 67 več ...


 sobota, 09.03.2019 - ponedeljek, 09.12.2019

PRIPRAVA na zakon

Priprava na zakon v Škofiji Murska Sobota več ...


 ponedeljek, 29.07.2019

Prva Kozarjeva ura

Molitvena ura za beatifikacijo B. sl. Alojzija Kozarja, za katerega poteka škofijski postopek za kanonizacijo več ...


 ponedeljek, 29.07.2019

Romanje župnijskih gospodinj

na Roglo več ...


 sobota, 17.08.2019

Slovesno čez zlati most

Sv. maša ob 100-letnici združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom - Beltinci, 17. avgust 2019 več ...


 nedelja, 22.09.2019

Gornja Bistrica: Praznovanje Slomškve nedelje

Za vso mariborsko metropolijo. več ...


 sobota, 19.10.2019

Krašić - Slovensko hrvaško srečanje

v rojstni župniji bl. Alojzija Stepinca več ...

Celotni seznam napovedi