Škofija Murska Sobota
Škofija Murska Sobota

SPLETNE POVEZAVE ŽUPNIJ

MISEL DNEVA

"Danes hočemo biti vsi zavarovani za starost. Prav, toda ni boljšega in bolj gotovega zavarovanja, kot je dobro vzgojen otrok." B. sl. Alojzij Kozar

Božja beseda


Vir: www.hozana.si

ANKETA

Katere po vrsti so Stopinje 2022?
  30
  40
  48
  50
  51
  52
  60
rezultati anket

2006  2007  2008  2009  2010  2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  
januar  februar  marec  april  maj  junij  
julij  avgust  september  oktober  november  december  

Nuncijev govor

nedelja, 26.12.2010


Dragi brat msgr. Peter, generalni vikar, avtoritete, duhovniki, redovnice, dragi bratje in sestre!

Ne bom govoril slovensko, ker vas ne želim mučiti, … ker se nisem dobro naučil vašega jezika. Bolje se počutim, ko govorim drug jezik. Želim pa vam reči, da sem zelo, zelo zadovoljen in vesel, da sem danes z vami. Ne samo zato, ker je danes vaš državni praznik, ampak tudi zato, ker je danes dan družine. Ampak dovolite mi, da govorim italijansko, bolje kot angleško in vaš škof bo prevedel to, kar vam želim povedati. Upam pa, da ste razumeli vsaj nekaj tega, kar sem sedaj govoril.

Maševati tukaj z vami, na vaš državni praznik, je tudi zame veliko veselje, saj zelo spoštujem in zelo ljubim vašo zemljo. Vesel sem, da je danes tudi praznik Svete Družine. Družina je bistveni element - temelj Cerkve in družbe. Če mi dovolite, bi rad nekaj povedal staršem: Očetje in mame, vzgajajte svoje otroke. Dobro jih vzgajajte v veri in kulturi, tako si boste pridobili bogastvo za vas in vaš narod.
Preden zapustim Slovenijo, sem želel priti k vam, k tej sveti maši, da vam izkažem moje globoko spoštovanje do vas in do vaše domovine. Zelo mi je pri srcu prav ta košček Slovenije in vsi, ki na njej prebivajo.
Vem, da imate v tem delu Slovenije veliko vrednot. Ste ljudje z velikimi vrednotami, ne samo s človeškimi, ampak tudi z duhovnimi. In zato vas s tem svojim obiskom želim počastiti in izkazati globoko spoštovanje do vseh vas, ki živite v Murski Soboti in v tem delu vaše domovine. Prav zato sem želel delati v teh dolgih letih v Sloveniji. Delal sem za vašo domovino, za Cerkev v vaši domovini, za to, da bi to področje imelo svojo škofijo - Škofijo Murska Sobota. Mislim, da je zelo pomembno poznati posebnosti Pomurja, ki prav zaradi teh potrebuje svojo škofijo. Zato mislim, da ste zadovoljni, ker imate svojo škofijo. Lahko ste prepričani, da je tudi nuncij vesel, da imate to škofijo.
Včasih pokrajine, ki mejijo z mnogimi drugimi kulturami, težko koordinirajo vse želje, zdržijo vpliv in pritisk različnih kultur, jezikov … ampak ohranite, obdržite vaše vrednote kot bogastvo za vse narode. Imeti vrednote, ki so različne od drugih, to še ne pomeni, da si le-te nasprotujejo, ampak da ta različnost lahko vse še bolj bogati. Vsi ste otroci tega naroda in vaše področje je del vaše globalne domovine. Vsi imate enake pravice, ohranjajte jih vsak dan. Razlikujete se v mnogih stvareh, vendar morate delati skupaj za dobro Pomurja in sodelovati za dobro celotne domovine. Delajte kot dobri kristjani in dobri državljani. Vendar vedno delajte skupaj! Kot predstavnik svetega očeta vam govorim: Ste del iste Cerkve in to je velika vez edinosti med vami. To je edinost Cerkve, Kristusove Cerkve, ki jo vodi vrhovni Pastir – papež, vsako škofijo pa vodi škof ordinarij. Zato vas prosim, da vsi sodelujete za dobro te krajevne in vesoljne Cerkve. Nihče in res nihče ne sme misliti ali čutiti, da ni del te Cerkve, ne sme reči, »to ni moja Cerkev in zato se me ne tiče«. To je vaša Cerkev in Kristusova Cerkev. Danes na praznik Svete družine, se pogovarjamo v družinskem krogu. V tem pogovoru z vami sem del vaše družine. Rad bi vam rad dal nek nasvet, ali bolje podelil z vami nekaj svojih misli. Rekel sem, da ste vsi del te Cerkve, in da morate vsi sodelovati za dobro vaše Škofije. Zato, v kolikor ima vsak od vas za dobro Cerkve boljše predloge, jih naj posreduje škofu, da boste in da bomo lahko skupaj gradili boljšo Cerkev. Samo na tak način se lahko gradi boljšo Cerkev. Nihče, ne škofje, ne duhovniki, niti papež si ne domišlja, da vse ve. Tudi on lahko sprejme dobre pobude in predloge. Vendar pri tem moramo paziti, da ostanemo v smeri, ki nam jo je zelo jasno začrtal drugi Vatikanski koncil. Jasno nam je, da je center in vez edinosti vesoljne Cerkve med nami sveti oče. Vez in središče edinosti krajevne Cerkve pa je njen pastir, škof. Zato vsem duhovnikom, g. generalnemu vikarju, tukaj prisotnim duhovnikom in vsem, ki zaradi nedeljskih svetih maš v svojih župnijah ne morejo sedaj biti z nami, priporočam, da bi znali sodelovati s škofom, da bi ta škofija bila živa, dinamična, da bi se pomladila, da bi pridobivala nove vrednote. To govorim duhovnikom, ampak v tem trudu niso izvzeti laiki in redovnice, ki zelo veliko in dobro delajo v Cerkvi. Da bi vsi delali in znali sodelovati za dobro Cerkve, da bi Cerkev bila vedno lepša in edina.
Duhovnikom je v teh časih mnogokrat težko vztrajati, ker včasih upravičeno, največkrat pa neupravičeno trpijo nasprotovanje, nerazumevanje … vse želim opogumiti in jim izrekam svojo bratsko bližino na njihovi poti življenja in poslanstva. Naj bodo vedno zvesti in zgledni v vsem svojem življenju. Duhovnik je vedno in povsod v službi Cerkve, za dobro vernikov. Duhovnikovo življenje mora biti poenoteno, vredno poklica. Duhovnik ne more živeti izven svojega poslanstva, ločeno od zahtev svojega poklica. Nima privatnega življenja, ves njegov čas pripada Cerkvi.
Vsem duhovnikom, redovnikom, redovnicam in laikom, ki delujejo v Cerkvi, želim reči, da vam zaupam; zaupam vsem vam in sem prepričan, da boste delovali po teh smernicah.
Veste, da se moram posloviti od vas, ker mi je sveti oče zaupal novo poslanstvo, vendar kjerkoli bom, se vas bom na poseben način spominjal in molil, da boste dobri kristjani. Iskreno se vam zahvaljujem za dar, ki ste mi ga poklonili. Prav ta bo znamenje moje povezanosti in bližine z vami. Moje največje veselje pa bo, ko bom slišal, (za kar bom tudi molil) da je nova murskosoboška škofija najboljša. Da je med vsemi slovenskimi škofijami (starimi in temi, ki sem jih pomagal ustanoviti) najbolj zvesta Gospodu.
Torej hvala za vašo pozornost.


Po zvočnem zapisu prevedla s. Simona Komar

Po zvočnem zapisu prevedla s. Simona Komar

Škofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska Sobota

Napovednik


 sobota, 01.01.2022 - sobota, 31.12.2022

Maševanje in spovedovanje škofa dr. Petra Štumpfa

v stolni cerkvi sv. Nikolaja v Murski Soboti več ...


 sobota, 01.01.2022 - sobota, 31.12.2022

Dom duhovnosti v Kančevcih

Programi v letu 2022 več ...


 nedelja, 21.08.2022 - sreda, 21.12.2022

Halasovi shodi 2022

Nadaljujejo se Halasovi shodi ... več ...


 četrtek, 01.09.2022 - torek, 11.07.2023

Delavnice molitve in življenja

Več na https://dmz.si/ več ...


 četrtek, 29.09.2022 - četrtek, 08.12.2022

Trimesečni program za žalujoče

Program za žalujoče bo potekal v Radencih od 29. septembra 2022 več ...


 sobota, 08.10.2022

Srečanje Slovencev, Hrvatov in Madžarov

v Beltincih več ...

Celotni seznam napovedi