Škofija Murska Sobota
Škofija Murska Sobota

SPLETNE POVEZAVE ŽUPNIJ

MISEL DNEVA

"Človek je torej zato na svetu, da se pripravi na večno življenje." B. sl. Danijel Halas

Božja beseda


Vir: www.hozana.si

ANKETA

Pod katerim geslom obhajamo 100-letnico združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom?
  Prekmurje živi
  V srcu Prekmurja
  Zlati mostovi
  Skupaj čez zlati most
  Odprite vrata Kristusu
  Stopinje do ljudi
rezultati anket

2006  2007  2008  2009  2010  2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  
januar  februar  marec  april  maj  junij  
julij  avgust  september  oktober  november  december  

Murska Sobota - Tiskovna konferenca

sreda, 28.07.2010


Številnim novinarjem je škof dr. Peter Štumpf pojasnil prestavitve duhovnikov v murskosoboški škofiji. Najprej je povedal, da je bil sam v dvajsetih letih duhovništva v povprečju samo dve leti na enem službenem mestu. Pri tem je poudaril, da ni pomembno, koliko let si na eni župniji ali celo škofiji, ampak pomembno je, kako tam služiš Bogu in ljudem. Duhovnik lahko opravlja svojo službo samo v povezanosti s škofom.
Nato je dejal: »Pred prevzemom škofije, 10. januarja 2010, sem duhovnikom in redovnicam ob  prvem srečanju z njimi, decembra 2010, jasno dejal, da do 1. avgusta 2010 ne bo nobenih sprememb v škofiji. Te bodo nastopile šele 1. avgusta 2010; torej po šestih mesecih, ko nekoliko spoznam škofijo. Vsak škof, ko nastopi službo, ima dolžnost, da si izbere svoje sodelavce. Ob nastopu škofovske službe sem si zadal nalogo, da bom ob premestitvah imel pred očmi in v srcu tri stvari: duhovnikovo dobro počutje na župniji ali drugem delovnem mestu v škofiji, njegovo zdravstveno stanje in pripravljenost za prizadevno delo. To so tri kvalitete, ki sem jih upošteval tudi pri vseh teh menjavah duhovnikov.«
Nato je škof pojasnil, kako je prišlo do premestitev in navedel tudi razloge, zakaj je do njih prišlo. Pri tem je izpostavil stolnega župnika Ivana Krajnca, ki je škofu 31. marca 2010 posredoval pisno prošnjo, naj ga razreši službe stolnega župnika v Murski Soboti in ga prestavi v župnijo Črenšovci. Torej župnik odhaja na svojo željo.
Škof je predstavil spremembe v treh velikih župnijah v Murski Soboti, v Ljutomeru in v Črensovcih ter v drugih župnijah. Napovedal je tudi imenovanje novih dekanov: za dekanijo Ljutomer bo to Andrej Zrim, za dekanijo Murska Sobota Ivan Kranjec, za dekanijo Lendava Lojze Kozar. Vsak mesec se bodo dekani in prodekani srečavali s škofom, skupaj načrtovali mesečna srečanja duhovnikov in preverjali življenje in delovanje župnij in dekanij. To je pomembno, saj škofija tako po dekanih prehaja na teren, med ljudi.  
Za voditelja pastoralne službe je škof imenoval bakovskega župnika Franca Zorca, ki je doktor katehetike in zato dobro pozna problematiko mladih, zakoncev ter oznanjevanja in vzgoje za vero v naših družinah in župnijah.
Glede nadaljnje verske oskrbe v župniji Lendava je škof povedal, da se raven te oskrbe za madžarsko govoreče vernike ne bo zmanjšala. Novi župnik Martin Dolamič se že zelo intenzivno uči madžarščine in z velikim veseljem ter ljubeznijo ne samo do slovenskih, ampak tudi madžarskih vernikov, prihaja v Lendavo. Župniku bosta v pomoč glede bogoslužja v madžarskem jeziku še duhovni pomočnik Bernad Jozsef in generalni vikar msgr. Franc Režonja. Škof je poudaril, da menjava v Lendavi ni odgovor na menjavo župnika Ferenca Merklija, ki odhaja iz Senika na župnijo blizu Sombotela. Predstavil je pogovore, ki potekajo med murskosoboškim in sombotelskim škofom glede verske oskrbe v materinem jeziku. Oba škofa se bosta avgusta tudi osebno srečala in se o tem vprašanju pogovorila.
Škof je o svojih dejavnostih zvezi s tem obvestil tudi predsednika SŠK nadškofa dr. Antona Stresa, ministra za Slovence po svetu dr. Boštjana Žekša in slovenskega konzula v Monoštru mag. Draga Šiftarja. Z njegovimi predlogi se imenovani strinjajo.
Škof je predstavil tudi delovanje Doma Danijela Halasa v Veliki Polani, kar je za škofijo velik projekt. Za vodenju tega projekta bo odslej skrbel novi vršilec službe škofijskega ekonoma beltinski župnik Alojz Benkovič, ki ima ogromno znanja in izkušenj na področju ekonomije in seveda tudi z Domom Janka Škrabana. Za duhovno oskrbo bo odgovoren novi ravnatelj Škofijske karitas Simon Slana.
Škof je še odgovarjal na novinarska vprašanja in vsem dal zadovoljive odgovore.

Škofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska Sobota

Napovednik


 torek, 01.01.2019 - torek, 31.12.2019

Dom duhovnosti Kančevci - program

v letu 2019 več ...


 torek, 01.01.2019 - sreda, 01.01.2020

Duhovna oskrba v soboški bolnišnici

Bolnišnični kaplan  je na voljo v nujnih primerih na tel. št. 070 79 79 67 več ...


 sobota, 09.03.2019 - ponedeljek, 09.12.2019

PRIPRAVA na zakon

Priprava na zakon v Škofiji Murska Sobota več ...


 ponedeljek, 29.07.2019

Prva Kozarjeva ura

Molitvena ura za beatifikacijo B. sl. Alojzija Kozarja, za katerega poteka škofijski postopek za kanonizacijo več ...


 ponedeljek, 29.07.2019

Romanje župnijskih gospodinj

na Roglo več ...


 sobota, 17.08.2019

Slovesno čez zlati most

Sv. maša ob 100-letnici združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom - Beltinci, 17. avgust 2019 več ...


 nedelja, 22.09.2019

Gornja Bistrica: Praznovanje Slomškve nedelje

Za vso mariborsko metropolijo. več ...


 sobota, 19.10.2019

Krašić - Slovensko hrvaško srečanje

v rojstni župniji bl. Alojzija Stepinca več ...

Celotni seznam napovedi