januar  februar  marec  april  maj  junij  
julij  avgust  september  oktober  november  december  

IVANA ORLEANSKA

30.05.

Ivana Orleanska je živela v prvi polovici 15. stoletja, v razdobju stoletnje vojne med Francijo in Anglijo. Ivana je bila pobožno in skromno dekle, že s trinajstimi leti je nekega dne zaslišala glas, ki jo je opominjal k čim bolj zglednemu življenju. V tem glasu je prepoznala nadangela Mihaela, ki jo je v letu 1429 vedno bolj spodbujal, naj gre v Francijo in jo osvobodi Angležev. 

Poldrugi mesec kasneje se je Ivana na belem konju in v viteški opravi podala v boj za osvoboditev svoje dežele. Vojake je spodbujala h krščanskemu življenju, sama pa je kazala tako moralno moč, da so jo nehote vsi spoštovali in ubogali. Kmalu je pregnala Angleže izpred Orleansa ter osvobodila vso osrednjo in vzhodno Francijo. Kralj Henrik VII. je pod vplivom reimskega nadškofa podpisal sramotno premirje z Angleži, ko je ljudstvo hotelo osvoboditi Pariz.

Spomladi 1430 se je vrnila nazaj na bojišče. Dosegla je nekaj uspehov, pri izpadu iz mesta Compiegne so jo zajeli Angleži. Začelo se je zadnje leto njenega življenja, polno ponižanja, trpljenja in najvišje žrtve. Postavili so jo pred sodni zbor, ki ga je vodil škof Peter Cauchon, ki ga je vojska pregnala k Angležem in se je hotel nad Ivano maščevati. Za obsodbo pred sodiščem ni bilo najmanjše podlage, zato je prišla pred cerkveno - zaradi krivoverstva in čarovništva. Krivična in mučna sodna razprava se je vlekla pet mesecev, dokler ni bila 29. maja 1431 razglašena za nepoboljšivo grešnico in obsojena je bila na smrti na grmadi.

Nekaj več kot 18 - letna Ivana je pred smrtjo molila za vse navzoče, izdihnila je z Jezusovim imenom na ustnicah, s trdnim zaupanjem, da je njena daritev Bogu všeč.

Škofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska Sobota

Napovednik


 torek, 08.12.2020 - sreda, 08.12.2021

Leto svetega Jožefa

Papež z apostolskim pismom Patris corde napovedal Leto svetega Jožefa več ...


 petek, 19.03.2021 - sobota, 26.06.2021

Začetek Leta družine

Papež Frančišek napovedal začetek Leta družine Amoris Laetite več ...

Celotni seznam napovedi