Škofija Murska Sobota
Škofija Murska Sobota

SPLETNE POVEZAVE ŽUPNIJ

MISEL DNEVA

"Blagoslovljena družina je vrelec neizmerne zemeljske sreče." B. sl. Danijel Halas

Božja beseda


Vir: www.hozana.si

ANKETA

Kako je naslov 1. knjige za vse generacije o B.s. Danijelu Halasu?
  Mučenec ob Muri
  Dober in nezlomljiv
  Prekmurski heroj
  Mučenec živi
  Skrivnostni junak
  Polansko zrno
  Poteptani cvet
rezultati anket

2006  2007  2008  2009  2010  2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024  
januar  februar  marec  april  maj  junij  
julij  avgust  september  oktober  november  december  

Pismo staršem za postni čas

sreda, 05.03.2014


Za človeka je oboje važno, telo in duša.
In ker družina dá človeka, zato je od nje odvisno,
če ima človek zdravo dušo v zdravem telesu.
Božji služabnik Danijel Halas

 

 

Dragi starši!

Prijetni počitniški dnevi skupaj s pustno nedeljo in še kakšnim dnem obarvanim s pustnimi šemami in šalami, so nas pripeljali do pepelnične srede. Tako smo začeli postni čas. V tem času imamo priložnost, da pripravimo svoje telo ter svojega duha na novo življenje.

V čem se bo pokazalo novo življenje letošnjega postnega prizadevanja? Obredno bomo to novost praznovali v Veliki noči, prazniku vstajenja Jezusa Kristusa od mrtvih. Tega dogodka se spominjamo vsako nedeljo, ko z obiskom svete maše pritrdimo, da želimo biti sodeležni novega življenja, ki premaga celo smrt. Poleg obrednega praznovanja želimo praznovanje Velike noči zaznati tudi v našem konkretnem življenju. Kako?

Prepričan sem, da je za to nujna intenzivna priprava. Še se spominjamo olimpijskih tekmovalcev in dobitnikov kolajn. Tudi mnogi Slovenci so jih dobili. Kako jim je to uspelo? Pobožna želja in močno hotenje gotovo nista bila dovolj. Potrebno je narediti konkretne korake. Dobesedno je bilo potrebno narediti veliko ?korakov?, veliko zavojev, veliko gibov, ki so krepili moč, vzdržljivost in usklajenost.

Naše duhovno življenje in napredovanje je prav tako povezano z  vztrajnim treningom. Postni čas nam ponuja nekaj predlogov. 

Molitev: vsak dan si vzamem 3-5 minut (poleg ostalih rednih molitev), da se ustavim v molitvi. Primerno je, da imam v stanovanju določen kotiček, kjer prižgem svečo, se umirim, odmislim vse drugo (ugasnem mobitel, računalnik, televizijo), vzamem knjigo Svetega pisma in preberem kakšno naključno vrstico (vodilo mi je lahko tudi predlagan seznam ?30  dni s SP? ali kaj podobnega) in ob njej razmišljam o svojem življenju in o Božji dobroti. Namesto svetopisemske vrstice se lahko s svojimi besedami pogovarjam z Bogom in mu pripovedujem o svojih radostih, skrbeh in potrebah. 

- Zakramenti: odločim se, da bom vsako nedeljo šel k sveti maši. Da bi mi ne bilo pri maši dolgčas, bom glasno in zbrano odgovarjal, molil in po možnosti tudi prepeval. Neverjetno, koliko bolj zanimiva postane maša, ko sem del dogajanja, kakor takrat, ko sem samo nemi in zdolgočaseni opazovalec. Skrbno se tudi pripravim na zakrament svete spovedi. Ni potrebno, da čakam na konec postnega časa. Zelo koristno je, da spoved opravim že na začetku, saj lahko potem bolj neobremenjeno napredujem na duhovni poti. V kolikor zaznam potrebo in izostrim čut za greh, lahko sveto spoved opravim tudi ob koncu postnega časa, saj še vedno velja priporočilo, da bi kristjan, ki želi dobro napredovati v duhovnem življenju, prejel zakrament svete spovedi vsak mesec. Morda je letošnji post tudi priložnost, da razmislimo, ali bi bilo možno urediti tudi zakrament svetega zakona. V postnem času je sicer odsvetovano veseljačenje in praznovanje poroke, vendar nikjer ne piše, da bi poroka morala biti veseljačenje in nevem kako velika gostija.  Pomen cerkvene poroke je v Božji milosti, ki jo mož in žena prejmeta za svoje skupno zakonsko življenje. Vsak odnos je zaznamovan z vzponi in padci, s potrpežljivostjo, odrekanjem. V kolikor vse to  sprejemamo v moči zakramenta, kar pomeni z Božjo pomočjo in blagoslovom, je veliko lažje, nas utrjuje in krepi. Če se ustavimo in razidemo ob težavah in naporih, nikoli ne bomo dosegli velikega uspeha. V duhu olimpijade bi rekli, da nikoli ne bomo dosegli medalje.

- Dobra dela: resnično veselje je v tem,  da lahko nekomu pomagamo. Včasih se nam zdi, da še sami nimamo dovolj. Kako naj bi torej pomagali nekomu drugemu. Post nas vabi, da bi poiskali stvari, ki jih v življenju nujno ne potrebujejo ali so nam celo odveč in škodljive (alkohol, cigarete, sladkarije, vsak dan sveži kruh, meso...). Tem bi se naj v postu odrekli. S tem bi prihranili nekaj denarja. In bi tisti nezapravljeni denar namenili nekomu, ki je v hudem pomanjkanju in nima dovolj za osnovne življenjske dobrine. Te prihranke lahko nakažemo na Misijonsko središče, kakšni župnijski dobrodelni organizaciji ali pa z njimi neposredno nekoga razveselimo.

Odpoved in duhovna globina bosta zelo dobro dela našemu telesu in duši. Izgubili bomo nekaj kilogramov, razstrupili telo, se ob tem razveselili in pridobili nekaj sredstev, s katerimi bomo obdarovali nekoga, ki se bo tega razveselil. Veselje na veselje. Same prijetne stvari. Začnimo danes.

Ljubezen je iznajdljiva. Gotovo boste, dragi starši, skupaj z vašimi otroki našli mnoge načine, kako se boste v tem  postnem času pripravili in začeli novo življenje.
Bog naj vas spremlja in blagoslavlja na poti življenja. 

dr. Franc Zorec
voditelj Pastoralne službe

Škofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska Sobota

Napovednik


 četrtek, 07.09.2023 - ponedeljek, 01.07.2024

Katehetska olimpijada 2023/24

o Božjem služabniku Alojziju Kozarju ob 25-letnici smrti več ...


 nedelja, 04.02.2024 - nedelja, 22.09.2024

Priprava na zakon 2024

V letu 2024 več ...


 sobota, 22.06.2024 - sobota, 20.07.2024

Grad - Molitveni shod

Molitveni shod po Medžugorski duhovnosti več ...


 torek, 25.06.2024

Obletnica rojstva in krsta B.s. Danijela Halasa

na krstni dan, 25. junija v Črensovcih več ...


 torek, 25.06.2024 - sobota, 21.12.2024

Halasovi shodi 2024

Halasovi romarski shodi v letu 2024 več ...


 sreda, 26.06.2024 - sobota, 29.06.2024

Molitev za nove duhovne poklice

pred praznikom ap. sv. Petra in Pavla več ...


 četrtek, 27.06.2024

Katehetska olimpijada - izlet

po Kozarjevi poti več ...


 sobota, 29.06.2024

Prva Kozarjeva ura

v Odrancih več ...


 torek, 30.07.2024 - torek, 06.08.2024

35. Mladifest

v Medžugorju od 30.7. do 6.8.2024 več ...


 sobota, 24.08.2024

4. Mladinski festival

V Radencih več ...

Celotni seznam napovedi