Škofija Murska Sobota
Škofija Murska Sobota

SPLETNE POVEZAVE ŽUPNIJ

MISEL DNEVA

"V sebi (nosimo) dvoje znamenj: izvirnega greha in krsta. To dvoje nam nalaga boj za svetost, za pravičnost, za premagovanje zla v svetu in za rast dobrega." B. sl. Alojzij Kozar

Božja beseda


Vir: www.hozana.si

ANKETA

Katere po vrsti bodo Stopinje 2021 ?
  30
  40
  48
  50
  53
  60
  77
rezultati anket

2006  2007  2008  2009  2010  2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  
januar  februar  marec  april  maj  junij  
julij  avgust  september  oktober  november  december  

Novo leto - škofova pridiga

petek, 01.01.2016


Pridiga murskosoboškega škofa msgr. dr. Petra Štumpfa pri sv. maši na prvi petek v januarju, ko obhajamo škofijski misijon in obenem na dan novega leta in praznika Svete Božje Matere Marije, 1. januarja 2016 v soboški stolnici
.
Dragi bratje in sestre!
.
Naj vas v novem letu 2016 pozdravim z blagoslovom, ki ga Bog zapovedal Aronu, naj blagoslavlja Izraelce. O tem blagoslovu nam govori četrta Mojzesova knjiga, in smo o njem brali v prvem berilu. Tudi mi ga bomo prejeli na koncu te svete maše:
?Gospod naj vas blagoslovi in vas varuje.
Gospod naj da sijati svoje obličje nad vami
in naj vam bo milostljiv.
Gospod naj dvigne svoje obličje nad vas
in vam podeli mir? (4 Mz 6, 24-26).
Aronov blagoslov nam daje tri sporočila, ki imajo vpliv na naše življenje:
Prvo sporočilo Aronovega blagoslova: Naše življenju potrebuje blagoslov in varnost. Kaj je to blagoslov? Po molitvi tistega, ki prosi, Bog vzame človeka ali pa več ljudi pod svoje varstvo. Če pa je Bog z nami, smo tudi varni. Ni se nam treba bati ničesar.
Drugo sporočilo Aronovega blagoslova: Nenehno se nahajamo v navzočnosti Božjega veličastja. Bog nas vedno gleda. Včasih smo se pri katekizmu učili, da Bog vse vidi, Bog vse ve, greh se delati ne sme. Eden od darov Svetega Duha se imenuje Dar strahu Božjega. Bog je milostljivo naklonjen vsem, ki se zavedajo nenehne Božje navzočnosti in temu primerno tudi živijo in delajo.
Tretje sporočilo Aronovega blagoslova: V miru lahko živimo samo, če je Bog nad nami. Brez Boga ni miru. Kdor dela za mir brez Boga, dela zaman. Dela v prazno.
Apostol Pavel v pismu Galačanom, pravi, da nismo več sužnji nikogar, ampak smo sinovi in hčere in tudi dediči po Bogu. Božji Sin nas je rešil suženjstva postave (prim. Gal 4, 4-7).  Kaj to pomeni, biti suženj postave? Smo samo ljudje, v sebi nosimo umrljivost, moralne slabosti in druge nepopolnosti. Da bi pa vendarle lahko izpolnjevali Božjo voljo, nam je Bog dal zapovedi, da po njih živimo. Vendar tudi zapovedi so samo črka, če jih spolnjujemo samo zaradi strahu pred Bogom ali pred drugimi ljudmi. Bog noče, da bi ostali samo togi izpolnjevalci zapovedi. Bog nas je ustvaril, da bi bili nekaj več. Bog hoče,  da smo Njegovi sinovi in hčere. To smo postali v Jezusu Kristusu. In kako naj se obnašajo sinovi in hčere do svojega očeta? Če so iskreni in pošteni do očeta, ga ljubijo in ljubijo tudi drug drugega. In to si želi Bog Oče tudi od nas. Vse, kar delamo, naj delamo iz ljubezni do Boga Očeta in iz naše medsebojne ljubezni.
In če se vrnemo k Aronovemu blagoslovu, potem je deležen sadov tega blagoslova - varnosti, milostljive naklonjenosti Boga in miru ? tisti, ki ne živi samo zato, da bi izpolnjeval zakone, ampak tisti, ki živi v ljubečem odnosu do Boga in bližnjega.
Mislim, da pa se vam ob tem prebujajo dvomi in nejevernost: Zakaj pa smo potem v takem strahu pred terorizmom in v negotovosti za prihodnost? Na začetku novega leta nič kaj dobrega ne slutimo za leto 2016? Kje so zdaj sadovi Aronovega blagoslova ? varnost, milostljiva naklonjenost Boga in mir? Tega ni čutiti.
Če smo izpostavljeni nevarnosti, še ne pomeni, da smo slabotnejši od teroristov. Ne živimo namreč iz svoje moči in varnosti. To nam je vse bolj jasno. Živimo lahko samo od tega, kar nam namenja Bog. Zelo velja Jezusovo opozorilo: Bodite previdni kakor kače in preprosti kakor golobje.
Kako biti previden sredi takšnih nevarnosti, ki nam grozijo? Kaj lahko naredimo sredi groženj in morebitnih napadov? Sveti Janez Zlatotousti, carigrajski škof, ki je preživel mnoga preganjanja daje primer kače.
Kača vse zapusti, da si odrezati tudi pol telesa, samo da si reši glavo. Taki smo lahko tudi mi. Vse zapustimo, razen vere. Vera je glava in korenina. Če ohranimo vero, pa vse drugo izgubimo, smo ohranili življenje za vso večnost v nebesih.
Treba je postati previden kot kača, da svoje vere ne izpostavljam nevarnostim in preprost kot golob, da ne vračamo enako z enakim tistim, ki krivično postopajo z menoj. In se ne maščujem nad tistimi, ki delajo naklepe zoper mene. Sicer previdnost ne bi ničemur koristila.
Sveti Janez Zlatousti opozarja, da nihče naj ne misli, da teh kreposti ni mogoče uresničiti. Bog bolje pozna naravo stvari kot kdorkoli drugi. Dobro ve, da sile ne premagaš s silo, ampak z dobroto (prim. 33 hom., 1.2, Ura bogoslužnega branja 5, 237-239).
Nihče ne more najti popolne varnosti in miru samo v sebi in ob drugem. To je nemogoče. Te ni bilo dano niti Marije, Mater Božji. Vedno živimo v manjšem ali v večjem nemiru. Marija je živela v zelo nemirnih časih in v zelo nemirnem okolju rimske okupacije. Povsod so se bliskali meči. Nikdar nisi vedel, kje bo kakšna vstaja ali upor. Z Jožefom in malim Jezusom je morala zbežati v Egipt pred krvavo roko kralja Heroda. Materinske sanje se za Marijo niso nikoli končale. Niti na Kalvariji, kjer so ji križali ljubljenega Sina Jezusa. Tudi na Kalvariji je ohranila vero v Boga. Marija je vse, kar se ji je zgodilo v življenju, ohranila in premišljevala v svojem srcu (prim. Lk 2, 19).
Vse, kar se dogaja med nami in z nami, ohranjajmo in premišljujmo v svojem srcu. Leto 2016, ki smo ga dočakali, ne prihaja med nas kot odtekanje časa v neko negotovost in strah. Tudi leto 2016 je prišlo kot blagoslov iz nebes. Bog nam prinaša svoje varovanje, svojo naklonjenost in svoj mir. Bog je z nami vsemi, dragi bratje in sestre. Božja Mati Marija na vse veke ostaja tudi naša Mati.
- amen
+ msgr. dr. Peter Štumpf
murskosoboški škof

Škofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska Sobota

Napovednik


 torek, 08.12.2020 - sreda, 08.12.2021

Leto svetega Jožefa

Papež z apostolskim pismom Patris corde napovedal Leto svetega Jožefa več ...


 petek, 19.03.2021 - sobota, 26.06.2021

Začetek Leta družine

Papež Frančišek napovedal začetek Leta družine Amoris Laetite več ...


 sobota, 10.04.2021 - sobota, 24.04.2021

e-Alfa srečanja

Odkrij življenje, vero, smisel več ...


 nedelja, 18.04.2021 - nedelja, 25.04.2021

Teden molitve za duhovne poklice

od 18. do 25. aprila 2021 več ...


 petek, 30.04.2021 - nedelja, 02.05.2021

Družinski RadŽivim

Srečevali se bomo od petka, 30. aprila do nedelje, 2. maja 2021. več ...


 nedelja, 02.05.2021 - sobota, 08.05.2021

1. Mladinski festival

Od 2. do 8. maja 2021 preko spleta več ...

Celotni seznam napovedi