Škofija Murska Sobota
Škofija Murska Sobota

SPLETNE POVEZAVE ŽUPNIJ

MISEL DNEVA

"Upanje človeka nosi, ga vzdržuje, hrani. In moram celo reči, da upanje človeka zdravi." B. sl. Alojzij Kozar

Božja beseda


Vir: www.hozana.si

ANKETA

Kako je naslov 1. knjige za vse generacije o B.s. Danijelu Halasu?
  Mučenec ob Muri
  Dober in nezlomljiv
  Prekmurski heroj
  Mučenec živi
  Skrivnostni junak
  Polansko zrno
  Poteptani cvet
rezultati anket

2006  2007  2008  2009  2010  2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024  
januar  februar  marec  april  maj  junij  
julij  avgust  september  oktober  november  december  

Duhovno-študijsko potovanje

ponedeljek, 29.01.2018


Program Diakonskega pastoralnega leta, ki ga vodi in prireja Nadškofijski pastoralni inštitut v Zagrebu, je sestavljen iz šestih študijskih tednov, ki se izvajajo v Nadškofijskem pastoralnem inštitutu in iz pastoralne prakse, ki se izvaja znotraj posameznih župnijskih občestev. To omenjeno leto končne priprave na duhovništvo, poleg vsega potrebnega za predavanja, vključuje tudi dve duhovno-študijski potovanji. Običaj je, da diakoni vsako leto obiščejo škofijo enega diakona, ki obiskuje Diakonsko pastoralno leto. Letos nas je dvaintrideset diakonov iz nad/škofij Zagreb, Zadar, Varaždin, Bjelovar-Križevci, Sisak, Murska Sobota, ter iz Vojaškega ordinariata in iz redovnih skupnosti (frančiškani iz frančiškanske province sv. Cirila in Metoda, iz Hercegovačke frančiškanske province Vnebovzetja Device Marije, iz Frančiškanske province Presvetega Odrešenika, iz Province frančiškanov tretje rednikov glagoljašev sv. Hieronima, iz Benediktinskega samostana sv. Kozma in Damijana, iz Hrvaške pokrajine Družbe Jezusove in iz Hrvaške salezijasnke province sv. Janeza Boska). Pod vodstvom ravnatelja Nadškofijskega pastoralnega inštituta in voditelja Diakonskega pastoralnega leta prof. dr. Josipa Šimunovića ter tajnika Darija Prskala so diakoni 27. in 28. januarja obiskali škofijo Murska Sobota, iz katere prihaja diakon te škofije Aljaža Baša.
Prva postaja našega potovanja je bila župnija Povišanja svetega Križa Črensovci, to je župnij, na kateri opravlja diakon Aljaž Baša svojo diakonsko pastoralno prakso. Po prihodu v župnijo sta nas radostno pričakala in pozdravila soboški škof msgr. dr. Peter Štumpf in domači župnik in dekan Ivan Krajnc. Ko smo se namestili v prostorih pastoralnega centra, smo prisluhnili predavanju škofa Štumpfa. Po pričevanju o svojem odgovoru na Božji klic, je škof Štumpf predstavil stanje Cerkve v Sloveniji. Po predavanju smo se odpravili v Veliko Polano, v župnijo, v kateri se župljani posebno spominjajo Danijela Halasa, duhovnika in mučenca, ubitega ob koncu II. svetovne vojne. V župnijski cerkvi Srca Jezusovega nam je o župniji in Božjem služabniku spregovoril polanski župnik Boris Tibaut. Po odpeti pesmi in molitvi v župnijski cerkvi smo se odpravili na grob Danijela Halasa in obiskali tudi spominsko sobo, v kateri so razstavljene njegove osebne stvari in fotografije, ki prikazujejo njegov tragičen konec življenja. Obiskali smo tudi Halasov križev pot na Hotizi, ki vodi do mesta, kjer je Halas prestal mučeniško smrt. Po obisku župnij Velika Polana in Hotiza, smo se odpravili v Črensovce na kosilo. Po kratkem odmoru smo se odpravili v znano slovensko marijansko središče, marijansko središče soboške škofije v Turnišče, kjer sta nas pričakala, pozdravila in predstavila župnijo in cerkev župnik p. Toni Brinjovc OFM Conv in kaplan p. Andrej Mohorčič OFM Conv. V istem kraju smo obiskali tudi sestre klarise, samostan Marije Matere Cerkve. Tu smo se pridružili sestram klarisam pri češčenju Najsvetejšega, sestre so odpele Litanije Matere Božje. Iz Turnišča smo se odpravili v središče soboške škofije, v stolnico svetega Nikolaja. Po molitvi večernic in predstavitvi stolnice in župnije, smo se udeležili slovesne svete maše v čast svetemu Janezu Bosku. Sveto mašo je ob prisotnosti škofa msgr. dr. Petra Štumpfa, ob somaševanju stolnega župnika Gorana Kuharja, stolnega kaplana Gorana Merice in ravnatelja Nadškofijskega pastoralnega inštituta dr. Josipa Šimunovića, vodil salezijanec Janez Suhoveršnik. Po sveti maši smo si ogledali prostore škofije, skozi katere nas je vodil škof Štumpf in nam predstavil dejavnosti, ki se v njih odvijajo. Po ogledu ordinariata smo se odpravili nazaj v Črensovce, kjer smo se zbrali na večerji, ki se je nadaljevala s skupnim druženjem z mladimi v mladinskem centru.
Drugi dan duhovno-študijskega potovanja, v nedeljo, 28. januarja, se je začel z molitvijo bogoslužnega branja in hvalnic v prostorih pastoralnega centra v Črensovcih. Po zajtrku smo prisluhnili predavanju škofa Štumpfa, ki je predstavil soboško škofijo. Po predavanju smo se v procesiji odpravili k nedeljski slovesni sveti maši, ki jo je ob somaševanju župnika in dekana Ivana Krajnca, ter ravnatelja Nadškofijskega pastoralnega inštituta dr. Josipa Šimunovića, vodil škof msgr. dr. Peter Štumpf. Ob prisotnosti dvaintridesetih diakonov, so bile pri sveti maši prisotne tudi sestre Misijonarke ljubezni, ki so župniji v trajno last prinesle relikvije svete Matere Terezije. Po kosilu in izrečenih besedah zahvale za gostoljubje, ki so ga izkazali župnik in njegovi sodelavci, smo se odpravili na naslednje naše postaje. Prva od njih je bila župnija in župnijska cerkev Svete Trojice v Odrancih. Tu nas je pozdravil generalni vikar soboške škofije in župnik Lojze Kozar. Predstavil nam je župnijo in Božjega služabnika Alojzija Kozarja. Naslednja postaja je bila rojstna župnija škofa Štumpfa in diakona Aljaža, župnija svetega Ladislava Beltinci. V Beltincih, kjer je cerkev v stanju obnove, sta nas sprejela župnik Alojz Benkovič in kaplan Boris Kučko. O župniji in župnijski cerkvi sta nam spregovorila škof Štumpf in župnik Benkovič. Tu smo zmolili dnevno molitveno uro, obiskali grobnico grofov, ki se nahaja pod cerkvijo, ter se odpravili proti rojstni hiši diakona Baše, kjer so nas veseli in radostni z okrepčilom pričakali njegova družina in njegovi sorodniki. Po druženju pri družini Baša, smo se odpravili na našo zadnjo postajo, obiskali smo župnijo in župnijsko cerkev Gospodovega vnebovzetja v Bogojini. V cerkvi smo zmolili večernice in prisluhnili župniku dr. Stanislavu Zveru, ki nam je predstavil župnijo in cerkev. Z druženjem v prostorih župnijskega doma je dobilo naše duhovno-študijsko potovanje svoj vrhunec.
Diakoni smo se po pozdravih in zahvalah vsem, ki so sodelovali v pripravah potovanja, obogateni z novimi duhovnimi izkušnjami in spoznanji, v ne preveč poznih večernih urah vrnili nazaj v Zagreb. Tu smo naslednji dan v prostorih Nadškofijskega pastoralnega inštituta začeli četrti študijski teden, katerega središčna tema je: ?Služba župnika in kaplana.?
Besedilo: diakon Mišel Kovačević in Nadškofijski pastoralni inštitut
Prevedel: diakon Aljaž Baša
Foto: Nadškofijski pastorlani inštitut in Stanko Skledar

Škofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska Sobota

Napovednik


 četrtek, 07.09.2023 - ponedeljek, 01.07.2024

Katehetska olimpijada 2023/24

o Božjem služabniku Alojziju Kozarju ob 25-letnici smrti več ...


 nedelja, 04.02.2024 - nedelja, 22.09.2024

Priprava na zakon 2024

V letu 2024 več ...


 četrtek, 22.02.2024 - petek, 03.05.2024

Trimesečni program za žalujoče

V Radencih od 22. februarja do 3. maja 2024 več ...


 nedelja, 07.04.2024 - nedelja, 28.04.2024

Obletnica smrti B.s. Alojzija Kozarja

Letos obhajamo 25. obletnico smrti Božjega služabnika Alojzija Kozarja več ...


 nedelja, 14.04.2024 - nedelja, 21.04.2024

Teden molitve za duhovne poklice

od 14. do 21. aprila 2024 več ...


 sobota, 20.04.2024

Mladinska sveta maša

v soboški stolnici več ...


 sobota, 20.04.2024 - nedelja, 21.04.2024

Dekanijski molitveni shodi

za nove duhovne poklice več ...


 nedelja, 21.04.2024 - sobota, 21.12.2024

Halasovi shodi 2024

Halasovi romarski shodi v letu 2024 več ...


 sobota, 27.04.2024 - sobota, 31.08.2024

Grad - Molitveni shod

Molitveni shod po Medžugorski duhovnosti več ...


 četrtek, 02.05.2024

Sv. maša za delavce in kmete

2. maja pri sv. Vidu ob prazniku sv. Jožefa Delavca več ...

Celotni seznam napovedi