Škofija Murska Sobota
Škofija Murska Sobota

SPLETNE POVEZAVE ŽUPNIJ

MISEL DNEVA

"Da bi z Jezusovo pomočjo dosegli večno življenje. Najvažnejše je, da pridete v nebesa. Bog vas je ustvaril za večno radost in Jezus vas je odrešil za večno veselje." B. sl. Alojzij Kozar

Božja beseda


Vir: www.hozana.si

ANKETA

Katere po vrsti so Stopinje 2022?
  30
  40
  48
  50
  51
  52
  60
rezultati anket

2006  2007  2008  2009  2010  2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  
januar  februar  marec  april  maj  junij  
julij  avgust  september  oktober  november  december  

Božja Mati Marija, Novo leto

petek, 01.01.2021


Nagovor škofa Petra Štumpfa med sveto mašo, predvajano po Tv Exodus

Petek, 1.1.2021 – soboška stolnica - Božja Mati Marija, Novo leto

 

Gospod Jezus nas že čaka ob odprtih vratih novega leta …

Spoštovani bratje in sestre!

Če ste bili pozorni, so glavni protagonisti današnjega evangelija pastirji, ki so pohiteli v Betlehem, da bi v nekem hlevu srečali Marijo, Jožefa in Dete, položeno v jasli. Angelov ob jaslih ni. So samo zunaj na poljanah. Marija in Jožef nista videla angelov. Videli so jih pastirji in ti so jima to pripovedovali. Zanimivo, Božja Mati Marija in Božji varovalec Jožef, nista videla angelov! To ni logično. Onadva bi morala prva videti angele, ne pa pastirji. Pa ni bilo tako. Marija in Jožef sta tudi tokrat bila na preizkušnji vere. Verjela sta pripovedovanju pastirjev, da so videli angela, ki jim je povedal, da se bo v Betlehemu rodil Odrešenik, naj ga poiščejo in ga počastijo (prim. Lk 2, 16-21).

Kaj to pomeni? Do vere ne moremo priti z videnji. Pridemo pa lahko s poslušanjem. Evangelist Luka pravi, da je Marija besede pastirjev ohranila v svojem srcu; torej jih je pozorno poslušala. Mnogo težje je poslušati, kot pa govoriti.

Poplava besed je strahotna. Mnogo besed, malo modrosti; malo modrosti, zato tudi malo vere. Ne govorijo pa samo besede, govorijo tudi dogodki.

Marija je ohranila v svojem srcu besede pastirjev, jih premišljevala in tako med seboj povezovala dogodke od angelovega oznanjenja do tedaj, ko je rodila Odrešenika. Poslušanje in premišljevanje – to dvoje je nujni in prvi pogoj za molitev. Molitev pomeni življenje duše. Tako kot pljuča dihajo zrak, da telo dobi kisik, duša z molitvijo diha Svetega Duha, ki ji prinaša večno življenje. Najti si čas za molitev. To je lahko tudi naš načrt  za to novo leto.

Če molimo, naše besede postanejo polne življenja in smisla. To pa je nalezljivo tudi za druge. Takoj opazijo, kaj se dogaja z nami. Postanejo pozorni na našo živost in veselje. V molitvi se srce umiri, prečisti svoje namene in gleda na dogodke povsem drugače od tistih, ki samo čepijo pred televizorjem ali računalnikom in se jezijo nad dnevno politiko. Molitev nam nadeva očala, skozi katera vse vidimo z očmi Boga.

Apostol Pavel nas v pismu Galačanom opomni, da je Bog poslal svojega Sina, da bi mi prejeli posinovljenje (prim. Gal 4, 4-7). Kaj to pomeni? Jezus se je učlovečil, da bi mi postali sinovi in hčerke živega Boga. Nismo sužnji, ne hlapci, ne najemniki – nič od tega. Smo preprosto Božji otroci. Z Bogom smo postali najbližji sorodniki, njegovi domačini. Tako kot otroci imajo pravico do dediščine njihovih staršev, imamo mi pravico do nebes. Večno življenje pri Bogu je naša dediščina. Zato Boga lahko kličemo 'Oče'. Ker imamo vsi istega Očeta, smo med seboj bratje in sestre.

Papež Frančišek nas v svoji novoletni poslanici opominja, da je naša skrb za druge ljudi hkrati tudi pot do zanesljivega miru. V tem nemirnem svetu ne moremo ostati brezbrižni do drugih, zlasti do najslabotnejših. Papež nas opozarja, naj se ne navadimo pogledati stran od njih, ampak si vsak dan konkretno prizadevajmo za oblikovanje takšne skupnosti, ki jo sestavljajo bratje in sestre, ki se med seboj sprejemajo in skrbijo drug za drugega.

Jezusovo življenje in služenje utelešata vrh razodetja ljubezni nebeškega Očeta do človeštva. Na višku svojega poslanstva Jezus potrdi svojo skrb za nas tako, da se je daroval na križu in nas osvobodil od sužnosti greha in smrti. Tako nam je z darom svojega življenja in s svojo žrtvijo odprl pot ljubezni in vsakomur pravi: 'Hodi za menoj. Tudi ti tako delaj' (prim. Lk 10,37). Ko nas Jezus vabi, naj hodimo za njim in delamo tako, kot je on delal, pomeni, da nam je zelo zaupal. Jezus si upa staviti na nas celotno nadaljevanje njegovega javnega delovanja v blagor Božjega kraljestva.

Vemo, kako težko je danes zaupati drugim. Med nami je na žalost več nezaupanja, kot pa zaupanja. Namesto zaupanja si moramo po naših hišah instalirati alarmne naprave ali pa vsaj utrjena vrata in specialne ključavnice, sestavljati in podpisovati moramo zavarovalne pogodbe, nekateri celo pred poroko delajo predpororočne pogodbe.

Če bi Marija zaupala samo angelovim besedam, da bo postala Mati Boga, bi bila naivna. Ker pa je verovala Bogu, je zaupala tudi njegovemu odposlancu, angelu Gabrijelu. Vera nas varuje pred naivnostjo, prehitrimi odločitvami in ravnanji.

Zakaj? Vera namreč vedno zahteva najprej molitev in šele nato odločitve in dejanja; torej poslušanje in premišljevanje, kaj nam hoče Bog povedati, kaj od nas pričakuje, česa se veseli in kaj zavrača.

Kadar pa imamo zelo velike težave zaradi trpljenja ali drugih velikih preizkušenj in se zdi, da nam molitev ne pomaga, nam v tem primeru daje zelo priročen nasvet kapucinski pater Pij, velik svetnik: »Naj bo preizkušnja še tako velika…nikoli ne obupajte. Z otroškim zaupanjem se zatekajte k Jezusu, ki se nikoli ne bo mogel upreti, da vam ne bi naklonil malce tolažbe in vas pomiril. Ob vseh priložnostih se obračajte nanj, tudi kadar hudič poskuša zatemniti vaše življenje tako, da vam pokaže vaše grehe. Glasno povzdignite glas k Jezusu in izrazite duhovno ponižnost, iskreno skesanost in besedno molitev.

Bog bo vsekakor sprejel te izraze pripravljenosti, vam utrl pot in se vam izročil. Res je, da Božja moč vse premaga, toda ponižna in trpeča molitev prepriča tudi samega Boga. Ustavi njegovo roko, zatre njegov blisk, ga razoroži, osvoji in pomiri, da postane skoraj sorodnik in prijatelj.«

Bratje in sestre. Sedaj bomo izpovedali svojo vero v Troedinega Boga. S to vero, ki zaupa Bogu, vstopimo v novo leto.

Na poti vere pa naj z nami hodi Mati Marija in naši krstni zavetniki.

Škofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska Sobota

Napovednik


 sobota, 01.01.2022 - sobota, 31.12.2022

Maševanje in spovedovanje škofa dr. Petra Štumpfa

v stolni cerkvi sv. Nikolaja v Murski Soboti več ...


 sobota, 01.01.2022 - sobota, 31.12.2022

Dom duhovnosti v Kančevcih

Programi v letu 2022 več ...


 nedelja, 08.05.2022 - nedelja, 25.09.2022

Murska Sobota: Priprava na zakon v letu 2022

v Murski Soboti več ...


 sobota, 21.05.2022 - sreda, 21.12.2022

Halasovi shodi 2022

Nadaljujejo se Halasovi shodi ... več ...


 sobota, 28.05.2022 - ponedeljek, 01.08.2022

Dogodki za mladino

ŠOM pripravlja dogajanja za mlade več ...


 nedelja, 24.07.2022

2. svetovni dan starih staršev in ostarelih

Poslanica svetega očeta Frančiška za 2. svetovni dan starih staršev in ostarelih, ki ga bomo obhajali 24. julija 2022. več ...


 petek, 12.08.2022 - ponedeljek, 15.08.2022

Duhovne vaje za zakonce v Veržeju

med 12. in 15. avgustom 2022 več ...

Celotni seznam napovedi