Škofija Murska Sobota
Škofija Murska Sobota

SPLETNE POVEZAVE ŽUPNIJ

MISEL DNEVA

"Da bi z Jezusovo pomočjo dosegli večno življenje. Najvažnejše je, da pridete v nebesa. Bog vas je ustvaril za večno radost in Jezus vas je odrešil za večno veselje." B. sl. Alojzij Kozar

Božja beseda


Vir: www.hozana.si

ANKETA

Katere po vrsti so Stopinje 2022?
  30
  40
  48
  50
  51
  52
  60
rezultati anket

2006  2007  2008  2009  2010  2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  
januar  februar  marec  april  maj  junij  
julij  avgust  september  oktober  november  december  

Jeruzalem je nič in je vse…

četrtek, 19.11.2020


Nagovor škofa Petra Štumpfa med sveto mašo, predvajano po Tv Exodus

Četrtek, 18.11. 2020 – soboška stolnica- 33. navadnega tedna

 

Jeruzalem je nič in je vse…

Jeruzalem, najbolj Božje, zato sveto, pa tudi najbolj skrivnostno in nenavadno in celo nasilno in krvavo mesto na svetu. Več tisočletna prestolnica judovstva, je dva tisoč let zibelka krščanstva in tisoč let tudi islamske navzočnosti. Mesto treh religij in zato mesto formalnega sožitja, občasno pa tudi novih sporov, groženj in spopadov, pa zopet začasnega premirja, mesto pravih in krivih prerokov, mesto apostolov, mesto vojakov, križarskih vojn, mesto pregrad in zidov, mesto nekdanjega templja, mesto mnogih cerkva in mošej. Če kje, potem se v Jeruzalemu srečuje vse, kar pomenijo nebesa in kar pomeni ta svet.

Jeruzalem, od leta 70 po Kristusu pa razvalina. Rimski vojaki so se znesli nad Jeruzalemom zaradi nenehnega judovskega upiranja. Davek je bil strahoten: tisoči so končali življenje na križu, preostanek ljudstva pa je bil odveden v rimsko suženjstvo. Od takrat Jeruzalem išče svojo enovitost, svoj mir, pa ga ne more najti. Kako bo z Jeruzalemom naprej, ne moremo vedeti. Še vedno pa Jeruzalem ostaja tudi mesto mnogih špekulativnih prerokb. Nekatere sekte, zlasti iz judovstva, si s pomočjo prostozidarskega kapitala prizadevajo podrediti Jeruzalem, saj v njem obetajo magično moč, s katero bi si rade pridobile politično in duhovno premoč nad svetom in celotnim vesoljem.

Jezus se je zjokal na Jeruzalemom (prim. Lk 19, 41-44). Nihče drug Jeruzalema ni bolj poznal in bolj ljubil kot Jezus. Tukaj je bil tempelj, o katerem je Jezus dejal, da je hiša njegovega Očeta. Jezus je priznal Jeruzalem kot zemeljski kraj veličastva živega Boga. Vendar Jeruzalem ni spoznal, da se je je živi Bog v Jezusu učlovečil, da bi nas osvobodil greha in napravil za nov, drugačen tempelj, ki ni iz kamnov, ampak je duhovna hiša, v kateri prebival Bog. Jezusove napovedi o usodi Jeruzalema so v zgodovini dobile čisto konkretno dovršitev. Jeruzalem je bil razrušen in Jeruzalem je še zmeraj simbol razdejanosti.

Preroki stare zaveze napovedovali, da bo Jeruzalem vendarle postal kraj, iz katerega se Bog nikdar več ne bo umaknil. V njem bo vladal knez miru, ki bo vsem narodom delil pravico in blagostanje. V Jezusu se je ta prerokba uresničila, ni pa še prišla do dokočne izpolnitve. Sveti Avguštin je to dojel v svojem spisu o Božji državi, kjer spregovori o nebeškem Jeruzalemu. Gotovo je svoj navdih za ta spis dobil pri Janezovi knjigi Razodetja, ki nam nebeški Jeruzalem predstavi kot večno mesto živega Boga, v katerem prebivajo pravični, ki so tja po smrti prišli iz velike bridkosti. Nebeški Jeruzalem ne potrebuje več sonca, ker ga osvetljuje Božje veličastvo. Tam ni več ne trpljenja in ne smrti. Tam sonce nikogar ne žge. Tam je vse ena sama večna blaženost. V nebeškem Jeruzalemu se bodo znašli tisti narodi, ki so bili pravični. Narodi brez pravičnosti bodo izginili. Oni nimajo mesta v nebeškem Jeruzalemu.

Vsi časi tukaj na zemlji so časi preizkušnje. V teh časih  se dela in sadovi pravičnosti srečujejo tudi z deli in sadovi krivice. Eno z drugim bo prisotno do konca sveta. Šele ob dopolnitvi časov bo Bog ločil pravičnost od krivice. Takrat bomo vsi presejani in prepoznani v tem ali smo bili pravični ali pa ne. Samo pravični bodo obstali in bodo poveličani v Božji slavi.

Kakšno usodo bo imel takrat zemeljski Jeruzalem? Glede tega ni dobro biti prerok. Ni nujno, da je sveto mesto hkrati tudi mesto pravičnosti. Poznamo mesta, ki niso sveta po imenu in tradiciji, so pa vseeno mesta pravičnosti po svojih delih. In takšna mesta si lahko obetajo naklonjeno Božjo sodbo, pred katero bodo obstala in zasijala v neminljivi luči. Kar Bog zgradi, ne propade. Bog ne ruši svojih del, vendar pa se mora vse, kar je omadeževano od greha, prečistiti v ognju Božje ljubezni.

Apostol Janez nam v knjigi Razodetja odkrije skrivnost. Samo Kristus, ki je žrtvovano Jagnje,  lahko odpre knjigo, v kateri so zapisana vsa dela pravičnosti in krivičnosti. Ta knjiga je bolj precizna kot so vsi računalniški sistemi tega sveta. Računalniški hekerji v to knjigo ne morejo vdreti, da bi v njej spreminjali zapise pravičnosti in krivičnosti. Ta knjiga ima sedem pečatov, ki pomenijo Božje presojanje narodov in vsakega človeka. V tej knjigi ni nič pozabljeno. V tej knjigi je vse, kar sem jaz in kar si ti, dragi brat in sestra (prim. Raz 5, 1-10).

Kaj je zemeljski Jeruzalem? Je nič in je vse. Zemeljski Jeruzalem je nič zaradi človeških zablod in je vse zaradi Boga, ki se je v Jezusu Kristusu na križu v Jeruzalemu sklonil nad vse ljudi za opravičenje od težkih krivd, da bi tako milostno prejeli venec poveličanih v nebesih. -amen

Škofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska Sobota

Napovednik


 sobota, 01.01.2022 - sobota, 31.12.2022

Maševanje in spovedovanje škofa dr. Petra Štumpfa

v stolni cerkvi sv. Nikolaja v Murski Soboti več ...


 sobota, 01.01.2022 - sobota, 31.12.2022

Dom duhovnosti v Kančevcih

Programi v letu 2022 več ...


 nedelja, 08.05.2022 - nedelja, 25.09.2022

Murska Sobota: Priprava na zakon v letu 2022

v Murski Soboti več ...


 sobota, 21.05.2022 - sreda, 21.12.2022

Halasovi shodi 2022

Nadaljujejo se Halasovi shodi ... več ...


 sobota, 28.05.2022 - ponedeljek, 01.08.2022

Dogodki za mladino

ŠOM pripravlja dogajanja za mlade več ...


 nedelja, 24.07.2022

2. svetovni dan starih staršev in ostarelih

Poslanica svetega očeta Frančiška za 2. svetovni dan starih staršev in ostarelih, ki ga bomo obhajali 24. julija 2022. več ...


 petek, 12.08.2022 - ponedeljek, 15.08.2022

Duhovne vaje za zakonce v Veržeju

med 12. in 15. avgustom 2022 več ...

Celotni seznam napovedi