Škofija Murska Sobota
Škofija Murska Sobota

SPLETNE POVEZAVE ŽUPNIJ

MISEL DNEVA

"Upanje človeka nosi, ga vzdržuje, hrani. In moram celo reči, da upanje človeka zdravi." B. sl. Alojzij Kozar

Božja beseda


Vir: www.hozana.si

ANKETA

Kako je naslov 1. knjige za vse generacije o B.s. Danijelu Halasu?
  Mučenec ob Muri
  Dober in nezlomljiv
  Prekmurski heroj
  Mučenec živi
  Skrivnostni junak
  Polansko zrno
  Poteptani cvet
rezultati anket

2006  2007  2008  2009  2010  2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024  
januar  februar  marec  april  maj  junij  
julij  avgust  september  oktober  november  december  

MAŠNIŠKO POSVEČENJE

torek, 29.06.2010


V torek, 29. junija, na praznik apostolov Petra in Pavla je bila v stolni cerkvi sv. Nikolaja v Murski Soboti svečanost mašniškega posvečenja.
V novomašnika je bil posvečen diakon Goran Merica iz Murske Sobote.
Posvetitev je opravil škof ordinarij msgr. dr. Peter Štumpf.
V uvodu je stolni župnik Ivan Krajnc najprej pozdravil škofa Petra in nato še vse ostale prisotne.
Pred pridigo je dr. Franc Zorec napovedal dogodek, generalni vikar msgr. Franc Režonja pa je predstavil diakona Gorana, ki se je nato predstavil škofu.
Po pridigi je sledila posvetitev s polaganjem rok, ko je najprej škof Peter položil roke na diakona Gorana in nato še vsi ostali duhovniki.
Škof mu je nato še mazilil roke s sveto krizmo in mu simbolično izročil pateno s kruhom in kelih z vinom, kot znamenje, da lahko opravlja sveto evharistijo.
Po opravljenem obredu posvetitve se je novomašnik Goran pridružil škofu pri sveti daritvi in prvič, kot duhovnik somaševal pri sveti maši.
Ob koncu je škof Peter prebral tudi dekret s katerim je razglasil, da bo novomašnik Goran služboval, kot kaplan v Gornji Radgoni. Podaril mu je tudi rožni venec, ki ga je ob slovenskem evharističnem kongresu prinesel kardinal Tarcisio Bertone od svetega očeta Benedikta XVI. Mami in očetu novomašnika je škof podaril križ.
Pred sklepom se je vsem skupaj zahvalil še novomašnik Goran, ki je med drugim povedal, da gre največja zahvala Bogu Očetu. Navzočim je tudi podelil novomašni blagoslov.

Predstavitev novomašnika, kot se je sam predstavil.

Od nogometaša do duhovnika

Sem Goran Merica, rojen 4. avgusta 1982, iz Murske Sobote.
Prihajam iz štiričlanske družine. Mami Dragici in očetu Janiju sem se rodil kot prvi otrok. Imam še sestro Anito. Prihajam iz preproste delavske družine.
V moji družini sta prisotni dve veroizpovedi. Mama je katoličanka, oče pa evangeličan. Sam osebno sem prejel skupaj sestro zakrament sv. krsta šele pred vstopom v prvi razred osnovne šole.
Svoje otroštvo sem preživljal na kmetiji pri očetovi babici in na igrišču za podenjem žoge. Sem intenzivno treniral nogomet pri nogometnem klubu Mura in moje sanje so bile postati profesionalni nogometaš, ki bo igral v tujini in imel ogromno slave.
Korenine moje odločitve za duhovništvo segajo v čas pred birmo. Ko smo imeli skušnjo s škofom birmovalcem dr. Jožefom Smejem, me je on vprašal: »A ti Goran ne bi postal duhovnik?« Od takrat dalje sem se začel osebno srečevati s tem vprašanjem. Postajal sem iz dneva v dan vedno bolj povezan z domačo župnijo in vedno več sem pomagal domačemu župniku.
Po končani osnovni šoli sem odšel v škofijsko gimnazijo v Maribor in stanoval v dijaškem Slomškovem semenišču. Skozi srednjo šolo sem vedno bolj čutil, da je postati duhovnik pot, katero mi je zastavil Gospod.
Velik zgled, kaj pomeni biti duhovnik in kaj so njegove naloge, je zagotovo moj nekdanji župnik Martin Horvat. Od njega sem se učil in ga vedno občudoval, kako je z veseljem duhovnik in da se ve na vsakem koraku darovati za človeka in Boga.
Sam osebno imam svoj odnos do Boga. Veliko mi pomeni molitev brevirja in obhajanja svete maše. Trudim se,  da vsakdan zmolim en rožni venec in da berem kako duhovno knjigo. Iz dneva v dan vedno bolj opažam, kako veliko mi pomeni evharistija. Dobro se zavedam, kako pomembno je ohranjati reden in zvest odnos do molitve, kajti le iz Njega lahko vsak duhovnik črpa moč za svoje delovanje
V času šolanja in študija sem se velikokrat zatekal k priprošnji bl. Antona Martina Slomška. Iz dneva v dan pa me vedno bolj nagovarja lik sv. Janeza Maria Vianeya. Mogoče je razlog tudi v tem, da sem se rodil prav na god tega velikega svetnika. Občudujem njegovo življenje in veličino tega duhovnika, ki je bil neizmerno preprost. K njemu se zatekam z mislijo, da bi tudi jaz vedno in na vsakem koraku znal kazati na veličino Kristusa, ki je brezpogojna in dobrotljiva ljubezen.
Maša oziroma evharistija mi pomeni veliko. Trudim se, da sem med obredom maksimalno zbran in da se zavedam stvari, ki se dogajajo po besedah duhovnika. Prav iz evharistije črpam moč za svoje življenje in delo. Prav tukaj pri tem zakramentu najdem največ časa za svoj odnos z njim in osebno rast svojega življenja po Njem. Prav v tem zakramentu vidim, kakšno veliko moč ima, ko ga prinašam bolnikom in koliko jim to pomeni.Škofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska Sobota

Napovednik


 nedelja, 04.02.2024 - nedelja, 22.09.2024

Priprava na zakon 2024

V letu 2024 več ...


 sobota, 22.06.2024 - sobota, 20.07.2024

Grad - Molitveni shod

Molitveni shod po Medžugorski duhovnosti več ...


 nedelja, 21.07.2024 - sobota, 21.12.2024

Halasovi shodi 2024

Halasovi romarski shodi v letu 2024 več ...


 ponedeljek, 29.07.2024

Prva Kozarjeva ura

v Odrancih več ...


 torek, 30.07.2024 - torek, 06.08.2024

35. Mladifest

v Medžugorju od 30.7. do 6.8.2024 več ...


 sobota, 24.08.2024

4. Mladinski festival

V Radencih več ...


 sobota, 21.09.2024 - sobota, 19.07.2025

Marijanski shodi

v Župniji Marijinega vnebovzetja pri Gradu več ...

Celotni seznam napovedi