Škofija Murska Sobota
Škofija Murska Sobota

SPLETNE POVEZAVE ŽUPNIJ

MISEL DNEVA

"Na koncu poti ni križ, ampak vstajenje in poveličanje." B. sl. Alojzij Kozar

Božja beseda


Vir: www.hozana.si

ANKETA

Kako je naslov 1. knjige za vse generacije o B.s. Danijelu Halasu?
  Mučenec ob Muri
  Dober in nezlomljiv
  Prekmurski heroj
  Mučenec živi
  Skrivnostni junak
  Polansko zrno
  Poteptani cvet
rezultati anket

2006  2007  2008  2009  2010  2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  
januar  februar  marec  april  maj  junij  
julij  avgust  september  oktober  november  december  

Murska Sobota - Umestitev novega škofa

nedelja, 10.01.2010


V nedeljo, 10. januarja, je bila v stolni cerkvi sv. Nikolaja slovesna sveta maša pri kateri je apostolski nuncij v Sloveniji msgr. dr. Santos Abril y Castelló predal škofijo Murska Sobota v kanonično posest novemu škofu. Tako je med sveto daritvijo novi škof msgr. dr. Peter Štumpf simbolično prejel škofovsko palico od nuncija in sedel na škofov stol.
Slovesne svete maše so se udeležili slovenski škofje in tudi predstavniki iz Avstrije, Hrvaške, Madžarske in Srbije. Prisoten je bil tudi opat iz Stične p. Janez Novak. Navzočih je bilo tudi triinsedemdeset duhovnikov in pet diakonov.
Na začetku slovesne daritve je vse nagovoril in pozdravil dosedanji murskosoboški škof msgr. dr. Marjan Turnšek.
Po pridigi, ki jo je imel apostolski nuncij v Sloveniji msgr. Santos Abril y Castelló, je sledil obred umestitve.

Najprej je razlagalec p. dr. Slavko Krajnc povedal, da je papež Benedikt XVI. imenoval dosedanjega murskosoboškega škofa msgr. dr. Marjana Turnška za nadškofa pomočnika mariborskemu nadškofu metropolitu msgr. dr. Francu Krambergerju. S tem je postal sedež murskosoboške škofije izpraznjen. Istega dne je papež Benedikt XVI. imenoval za novega murskosoboškega škofa msgr. dr. Petra Štumpfa, ki bo danes prevzel vodenje murskosoboške škofije v kanonično posest. V to službo bo novi škof umeščen po prebranem papeževem pismu, nato pa bo simbolično sédel na škofovski sedež in nato vodil evharistično bogoslužje.
Potem je generalni vikar murskosoboške škofije msgr. Franc Režonja zaprosil nuncija, da izroči škofijo v kanonično posest novoimenovanemu murskosoboškemu škofu msgr. dr. Petru Štumpfu. Nato je nuncij vprašal, če imajo pisno naročilo in generalni vikar je pritrdil. Potem ga je dekan Jože Vehovar tudi prebral in pokazal.
Škof msgr. dr. Peter Štumpf je stopil pred nuncija in ta je izrekel besede: » V imenu svetega očeta vam podeljujem v posest sedeš škofije Murska Sobota«, mu izročil škofovsko palico, se sam pomaknil na desno, medtem ko je novi škof murskosoboške škofije sedel na katedro in prevzel vodenje murskosoboške škofije v kanonično posest.
Ko je novi škof Peter sedel na svoj stol je Mešani pevski zbor sv. Nikolaja pod vodstvom maestra Marjana Potočnika zapel pesem »Ti si Peter skala «.

Sveto mašo je nato dalje vodil škof Peter. Sledile so prošnje za vse potrebe, ki so jih izrekli predstavniki vseh treh dekanij in predstavniki Madžarov, Romov, in Hrvaškega društva za Pomurje.
Po prošnjah je bilo prinašanje darov. Darove za evharistično daritev sta prinesla bogoslovca, nato pa simbolne darove predstavnika škofije. Zakonca Omár iz župnije Tišina kot predstavnika levega brega reke Mure sta prinesla kruh in meso. Dani Magdič in Danica Kuzma iz župnije Ljutomer, kot predstavnika desnega brega Mure sta prinesla vino. Razlago darov je podal Jože Horvat.
Po obhajilu so pristopili predstavniki duhovnikov, dekani Lojze Kozar, Jože Vehovar in Martin Vöröš, predstavnica redovnikov in redovnic, s. Simona Komar in predstavnik laikov Janez Škraban, ki so se zahvalili dosedanjemu škofu in novo imenovanemu mariborskemu nadškofu pomočniku msgr. dr. Marjanu Turnšku in mu podarili sliko murskosoboške stolne cerkve, ki jo je naslikal prekmurski rojak Štefan Hauko.
Potem so dekan Lojze Kozar, s. Simona Komar in Janez Škraban še pozdravili novega škofa Petra.
Sledil je pozdravni nagovor, ki ga je imel novi škof msgr. dr. Peter Štumpf. Po nagovoru so vsi skupaj zapeli Zahvalno pesem in po pesmi je sledil blagoslov.
Po zahvalni pesmi in sklepnem blagoslovu so izrekli čestitke in pozdrave še Pomurska Madžarska samoupravna narodna skupnost iz Lendave, ki jo je poslal Jožef Kocon, prebrala prof. Ilona Szekeres – Zadravec, predstavnik Romov Marjan Horvat, predstavnik Hrvaške skupnosti Pomurje ?anin Kutnjak, evangeličanski škof mag. Geza Erniša, predstavnik binkoštne Cerkve pastor Štefan Kuzmič, predstavnik reformatorske Cerkve duhovnik Tamaš Bodiš. Župan Mestne občine Murska Sobota, Anton Štihec, je naprej izrekel zahvalo škofu Turnšku in takoj nato pozdrav novemu škofu Štumpfu. Kot zadnji je pristopil župan škofove domače občine Beltinci Milan Kerman in mu podaril sliko z upodobitvijo okna beltinske hiše.
Po končani slovesnosti je sledila pogostitev pred cerkvijo za vse in v župnijski dvorani za povabljene goste.

Škofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska Sobota

Napovednik


 nedelja, 01.01.2023 - ponedeljek, 01.01.2024

Dom duhovnosti v Kančevcih

Program v letu 2023 več ...


 četrtek, 07.09.2023 - ponedeljek, 01.07.2024

Katehetska olimpijada 2023/24

o Božjem služabniku Alojziju Kozarju ob 25-letnici smrti več ...


 petek, 08.12.2023 - sobota, 23.12.2023

S slepcem iz Betsajde na pot v Betlehem

v Radencih več ...


 sobota, 09.12.2023 - sobota, 11.05.2024

Lendava - Maša in molitev

Maša in molitev za ozdravljenje notranjih ran več ...


 nedelja, 10.12.2023 - nedelja, 24.12.2023

Adventne velike spovedi

v lendavski in soboški dekaniji več ...


 sreda, 13.12.2023

Adventna duhovna obnova za katehiste

v Gornji Radgoni več ...


 sobota, 16.12.2023

Adventna duhovna obnova za mlade

na Tišini več ...


 četrtek, 21.12.2023

Halasovi shodi 2023

Romarski shodi več ...


 torek, 26.12.2023

Lendava - Božični koncert Slovenskega okteta

v župnijski cerkvi v Lendavi več ...


 petek, 29.12.2023

Prva Kozarjeva ura

v Odrancih več ...

Celotni seznam napovedi