Škofija Murska Sobota
Škofija Murska Sobota

SPLETNE POVEZAVE ŽUPNIJ

MISEL DNEVA

"Resnico o Jezusu je potrebno sprejeti, ne jo odkriti s svojo pametjo, ker je ta preslaba. Petru nista meso in kri razodela resnice, ampak nebeški Oče s svojo milostjo." B. sl. Alojzij Kozar

Božja beseda


Vir: www.hozana.si

ANKETA

Kje je potekal znanstveni posvet ob 100-letnici združitve?
  v Murski Soboti
  v Črensovcih
  v Ljutomeru
  v Beltincih
  v Veržeju
  v Kančevcih
  v Lendavi
rezultati anket

2006  2007  2008  2009  2010  2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  
januar  februar  marec  april  maj  junij  
julij  avgust  september  oktober  november  december  

Murska Sobota - Umestitev novega škofa

nedelja, 10.01.2010


V nedeljo, 10. januarja, je bila v stolni cerkvi sv. Nikolaja slovesna sveta maša pri kateri je apostolski nuncij v Sloveniji msgr. dr. Santos Abril y Castelló predal škofijo Murska Sobota v kanonično posest novemu škofu. Tako je med sveto daritvijo novi škof msgr. dr. Peter Štumpf simbolično prejel škofovsko palico od nuncija in sedel na škofov stol.
Slovesne svete maše so se udeležili slovenski škofje in tudi predstavniki iz Avstrije, Hrvaške, Madžarske in Srbije. Prisoten je bil tudi opat iz Stične p. Janez Novak. Navzočih je bilo tudi triinsedemdeset duhovnikov in pet diakonov.
Na začetku slovesne daritve je vse nagovoril in pozdravil dosedanji murskosoboški škof msgr. dr. Marjan Turnšek.
Po pridigi, ki jo je imel apostolski nuncij v Sloveniji msgr. Santos Abril y Castelló, je sledil obred umestitve.

Najprej je razlagalec p. dr. Slavko Krajnc povedal, da je papež Benedikt XVI. imenoval dosedanjega murskosoboškega škofa msgr. dr. Marjana Turnška za nadškofa pomočnika mariborskemu nadškofu metropolitu msgr. dr. Francu Krambergerju. S tem je postal sedež murskosoboške škofije izpraznjen. Istega dne je papež Benedikt XVI. imenoval za novega murskosoboškega škofa msgr. dr. Petra Štumpfa, ki bo danes prevzel vodenje murskosoboške škofije v kanonično posest. V to službo bo novi škof umeščen po prebranem papeževem pismu, nato pa bo simbolično sédel na škofovski sedež in nato vodil evharistično bogoslužje.
Potem je generalni vikar murskosoboške škofije msgr. Franc Režonja zaprosil nuncija, da izroči škofijo v kanonično posest novoimenovanemu murskosoboškemu škofu msgr. dr. Petru Štumpfu. Nato je nuncij vprašal, če imajo pisno naročilo in generalni vikar je pritrdil. Potem ga je dekan Jože Vehovar tudi prebral in pokazal.
Škof msgr. dr. Peter Štumpf je stopil pred nuncija in ta je izrekel besede: » V imenu svetega očeta vam podeljujem v posest sedeš škofije Murska Sobota«, mu izročil škofovsko palico, se sam pomaknil na desno, medtem ko je novi škof murskosoboške škofije sedel na katedro in prevzel vodenje murskosoboške škofije v kanonično posest.
Ko je novi škof Peter sedel na svoj stol je Mešani pevski zbor sv. Nikolaja pod vodstvom maestra Marjana Potočnika zapel pesem »Ti si Peter skala «.

Sveto mašo je nato dalje vodil škof Peter. Sledile so prošnje za vse potrebe, ki so jih izrekli predstavniki vseh treh dekanij in predstavniki Madžarov, Romov, in Hrvaškega društva za Pomurje.
Po prošnjah je bilo prinašanje darov. Darove za evharistično daritev sta prinesla bogoslovca, nato pa simbolne darove predstavnika škofije. Zakonca Omár iz župnije Tišina kot predstavnika levega brega reke Mure sta prinesla kruh in meso. Dani Magdič in Danica Kuzma iz župnije Ljutomer, kot predstavnika desnega brega Mure sta prinesla vino. Razlago darov je podal Jože Horvat.
Po obhajilu so pristopili predstavniki duhovnikov, dekani Lojze Kozar, Jože Vehovar in Martin Vöröš, predstavnica redovnikov in redovnic, s. Simona Komar in predstavnik laikov Janez Škraban, ki so se zahvalili dosedanjemu škofu in novo imenovanemu mariborskemu nadškofu pomočniku msgr. dr. Marjanu Turnšku in mu podarili sliko murskosoboške stolne cerkve, ki jo je naslikal prekmurski rojak Štefan Hauko.
Potem so dekan Lojze Kozar, s. Simona Komar in Janez Škraban še pozdravili novega škofa Petra.
Sledil je pozdravni nagovor, ki ga je imel novi škof msgr. dr. Peter Štumpf. Po nagovoru so vsi skupaj zapeli Zahvalno pesem in po pesmi je sledil blagoslov.
Po zahvalni pesmi in sklepnem blagoslovu so izrekli čestitke in pozdrave še Pomurska Madžarska samoupravna narodna skupnost iz Lendave, ki jo je poslal Jožef Kocon, prebrala prof. Ilona Szekeres – Zadravec, predstavnik Romov Marjan Horvat, predstavnik Hrvaške skupnosti Pomurje ?anin Kutnjak, evangeličanski škof mag. Geza Erniša, predstavnik binkoštne Cerkve pastor Štefan Kuzmič, predstavnik reformatorske Cerkve duhovnik Tamaš Bodiš. Župan Mestne občine Murska Sobota, Anton Štihec, je naprej izrekel zahvalo škofu Turnšku in takoj nato pozdrav novemu škofu Štumpfu. Kot zadnji je pristopil župan škofove domače občine Beltinci Milan Kerman in mu podaril sliko z upodobitvijo okna beltinske hiše.
Po končani slovesnosti je sledila pogostitev pred cerkvijo za vse in v župnijski dvorani za povabljene goste.

Škofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska Sobota

Napovednik


 sreda, 11.09.2019 - torek, 11.08.2020

Dogodki za družine

v pastoralnem letu 2019-20 več ...


 sobota, 23.11.2019 - nedelja, 19.04.2020

Romanje kipa Kraljice miru po župnijah

V pripravi na Mladinski festival, ki bo od 15. do 17. maja 2020 več ...


 sobota, 11.01.2020 - sreda, 09.12.2020

PRIPRAVA na zakon

Priprava na zakon v Škofiji Murska Sobota več ...


 sobota, 18.01.2020 - nedelja, 26.01.2020

Teden molitve za edinost kristjanov 2020

»Domačini so nas sprejeli nadvse ljubeznivo« (Apd 28,2) več ...


 nedelja, 26.01.2020

Škofijsko praznovanje Nedelje Božje besede

Škofijsko praznovanje Nedelje Božje besede bo na nedeljo Svetega pisma, 26. januarja 2020 ob 15. uri v župniji Velika Polana. več ...


 torek, 28.01.2020

Prva Kozarjeva ura

Molitvena ura za beatifikacijo B. sl. Alojzija Kozarja, za katerega poteka škofijski postopek za kanonizacijo več ...


 sobota, 01.02.2020

Tečaj za zborovodje, organiste in pevce

v soboto, 1. februarja 2020 od 9. do 19. ure v Župnijski cerkvi in veroučnih učilnicah v Križevcih pri Ljutomeru več ...


 nedelja, 02.02.2020

Srečanje zakonskih skupin in družin

na svečnico v Kančevcih več ...


 sobota, 08.02.2020

MOLITVENI SHODI V TURNIŠČU

v škofijskem romarskem svetišču v Turnišču več ...


 sobota, 15.02.2020

50. Katehetski simpozij - praznovanje

v soboto, 15. februarja 2020, na Mirenskem Gradu več ...

Celotni seznam napovedi