2006  2007  2008  2009  2010  2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  
januar  februar  marec  april  maj  junij  
julij  avgust  september  oktober  november  december  

Veržej, Velika Polana, Turnišče - redovniški dan

sreda, 17.09.2008


Vsako tretjo sredo v septembru redovnice in redovniki v Sloveniji pripravimo vseslovenski redovniški dan. To je največji redovniški shod v vsem letu. Vsako leto nas gosti ena izmed slovenskih škofij, letošnji – 34. redovniški dan je potekal v škofiji Murska Sobota.
Zbrali smo se v salezijanskem zavodu v Veržeju.
V sončnem in vedrem razpoloženju smo prišli iz vseh smeri: redovnice in redovniki – dobrih 250 nas je bilo, večina slovenskih škofov, z nami je bil tudi apostolski nuncij v Sloveniji Santos Abril y Castellò, ki nam je namenil uvodni pozdrav.
V dopoldanskem delu smo v Kovačičevi dvorani salezijanskega Marijanišča prisluhnili osrednjemu predavanju škofa msgr. dr. Marjana Turnška, ki nam je nanizal veliko zanimivih in aktualnih iztočnic za razmišljanje na temo: »Pričevanje redovne skupnosti za življenje družine«.
Po predavanju in kratkem pogovoru smo se prestavili v veržejsko župnijsko cerkev in se povezali v evharističnem slavju.
Somaševanje škofov in duhovnikov je vodil domači ordinarij msgr. dr. Marjan Turnšek. V homiliji pa nas je ob evangeljskem odlomku o soli in luči nagovoril mariborski nadškof dr. Franc Kramberger.
V prijetnem druženju smo nato zaužili kosilo iz popotne torbe, potem pa se odpravili še na popoldanski romarski del redovniškega dne.
Ustavili smo se na kraju mučeništva (Hotiza) in na grobu božjega služabnika duhovnika Danijela Halasa (Velika Polana), nato pa redovniški dan sklenili s petimi litanijami Matere Božje v Turnišču, v osrednjem Marijinem svetišču soboške škofije.
Veseli in hvaležni smo za številne darove letošnjega redovniškega dne!


PRIDIGA: nadškof dr. Franc Kramberger

Sol zemlje in luč sveta

Spoštovani apostolski nuncij, njegova ekscelenca msgr. Santos Abril y Castelló; spoštovani ljubljanski nadškof in predsednik SŠK, sobratje v škofovski službi; spoštovani višji redovni predstojniki (-ce), redovniki (-ce), dragi bratje in sestre!
Na mizi Božje besede sta bila izbrana za današnje evharistično srečanje dva pomenljiva odlomka. Ustavimo se samo pri drugem, pri evangeliju. – Na začetku svojega javnega delovanja je imel Jezus znameniti govor na gori. Devetkrat je ponovil besedo »blagor«: Blagor ubogim v duhu, lačnim in žejnim pravice, usmiljenim, miroljubnim, čistim, preganjanim… Na koncu je za vse dostavil: »Veselite se in radujte se, zakaj veliko je vaše plačilo v nebesih.« S tem govorom je množicam vseh časov razodel temelje svojega kraljestva, svojo ustavo, ki velja za vse in za vedno. Ta ustava ne prenese človeških amandmajev, sprememb in dodatkov, ker je Božja. – Takoj po tem govoru pa se je obrnil k svojim učencem in povedal njim, po njih pa kristjanom vseh časov, vseh generacij, kar smo slišali v evangeliju: Vi ste sol zemlje! Vi ste luč sveta! Dve stvari si je sposodil iz najbolj vsakdanjega življenja, da je na najbolj razumljiv način, a z vso resnostjo razložil svoje in naše poslanstvo.

A. Vi ste sol zemlje!
Tri lastnosti ima sol: prva, da se daje v hrano, se v njej raztopi, izniči, da je ne vidimo, kakor da je ni, a jo okusimo v vsakem grižljaju. Druga, da daje hrani okus. Brez soli je vsaka jed prazna, brez okusa, medla, taka jed se človeku celo upira. Vendar dovolj je samo malo soli in vsa jed je drugačna, okusna, polna, močna in užitna. Tretja lastnost soli pa je, da varuje hrano pred gnilobo, pokvarljivostjo in razpadanjem. Po soli ostane hrane zdrava, Toda če pa se sol pokvari, potem pa ni za nič drugega, kakor da se proč vrže. Pokvarjena sol je strup.
V tej prispodobi spoznamo najprej Kristusovo poslanstvo, njegovo vlogo v zgodovini človeštva. Bil je sol zemlje, sol človeške zgodovine. Z učlovečenjem nam je postal podoben v vsem, razen v grehu. Tako je postal eno z nami, kakor sol postane eno s hrano. S svojo smrtjo na križu se je popolnoma razdal, izničil, kakor da ga ni bilo na svetu. S svojim vstajenjem pa je sicer nevidno, a resnično med nami, na svetu, v vsakem koščku zgodovine. Prav zaradi te nevidne a resnične velikonočne pričujočnosti ima vsa človeška zgodovina, vsaka civilizacija in kultura okus po Bogu, po Kristusu, po njegovem evangeliju. Brez Kristusa bi bilo življenje prazno, brez smisla in vsebine, brez cilja, brez predokusa po večni sreči. Brez Kristusa bi bil svet kakor hrana brez soli.
Toda on je rekel učencem in po njih govori vsem nam: Vi ste sol zemlje! Zato spoznamo v tej prispodobi tudi svoje poslanstvo, vlogo kristjana, duhovnika, redovnika (-ce) v sodobnem svetu. Kaj spoznamo? – Najprej, da moramo biti  v svetu kakor sol v hrani. Ne smemo bežati od sveta, ne smemo ga razočarani nad njim obsoditi, češ, današnji svet je pokvarjen, nihče ga ne more spametovati ali ozdraviti. Tako ne bomo ničesar rešili. Z našo obsodbo svet ne bo postal nič boljši. Kristus nas pošilja v svet, da v tem svetu, v tej družbi, v našem okolju, na svojem delovnem mestu, v svoji župniji, v svoji družini v slovenskem narodu delujemo kot sol, to pomeni, da s svojim pristnim krščanskim, duhovniškim, redovniškim življenjem damo vsemu okus po evangeliju, po Kristusu, po Bogu. Samo tako bomo ozdravili in poboljšali današnji svet in ga obvarovali pred sodobnim razpadanjem in pokvarjenostjo.
Ne smemo reči, da nas je premalo, da je vedno manj kristjanov, duhovnikov, redovnikov (-ic), ali da je vedno več tistih, ki ne hodijo v cerkev in opuščajo nedeljsko mašo, ali da je vedno manj verne mladine … Ne tako! Samo malo soli je potrebno, pa je vsa hrana drugačna, toda nad vse važno je, da je sol zdrava. Ni toliko pomembno, da nas je mnogo, pomembno je, da smo zdrava sol, se pravi kristjani, duhovniki, redovniki (-ce) po življenju ne le po imenu, po dobrih delih ne samo po lepih besedah. Takrat zdravimo svet. Takrat postaja sodobni svet bolj veren, bolj Kristusov, bolj Božji.

B. Vi ste luč sveta!
Tudi luč ima tri lastnosti: Prva, če sol deluje navznoter, v globino, v notranjost hrane ali testa, pa deluje luč navzven, pošilja svetlobo na vse strani, razprši mrak in temo. Luč naredi vsako stvar vidno, da jo spoznamo. V temi je vsaka stvar anonimna, kakor da je ni. V temi se človek izgubi, postane žrtev lastnih prividov in utvar. Druga lastnost luči je, da omogoča življenje. Kjer ni luči ali svetlobe, tam vse zamre;  tam vsaka rastlina usahne; tudi človek shira v temnici. In tretja lastnost luči je, da je namenjena drugim. Nobena luč ne sveti sebi, ni namenjena sebi. Luč je tukaj za druge.
Tudi v tej prispodobi Kristus razodeva vlogo ali poslanstvo kristjana, duhovnika, redovnika (-ce). Mi moramo svetiti, se pravi narediti v svetu vidne tiste vrednote, duhovne vrednote, ki jih današnji svet ne vidi več: poštenost, iskrenost, pravičnost, dobroto, mir velikodušnost, zvestobo … Mi moramo biti sodobnemu svetu luč, da bi bil po nas bolj viden in spoznaten Bog. Zakaj je danes svet vedno manj veren? Morda zato, ker smo kristjani premalo kristjani, morda tudi zato, ker smo mi premalo duhovniki, redovniki (-ce)! Svet je danes sit in naveličan lepih besed in obljub. Ljudje želijo vse videti in se prepričati na lastne oči. Tudi Boga bi radi videli, ne naslikanega, izrezljanega, izklesanega, umetniško upodobljenega, ampak živetega Boga, Boga iz našega življenja. Vero bi radi videli, vero v dejanjih in dobrih delih, ne le v besedah. In če to nudimo današnjemu svetu, našemu mlademu rodu, takrat svetimo, takrat smo novost sveta, takrat smo luč za druge. Nihče ni kristjan, duhovnik, redovnik (-ca) zase. Krščanstvo ne pozna edincev, tudi v redovništvu ni edincev. Mi nismo privatniki, obdani z obzidjem, zaprti vase, mi smo občestvo, smo bratska in sestrinska skupnost, družina, v kateri živimo drug za drugega.
Smo luč za druge, ne pokrita luč, postavljena pod mernik ali pokrov, marveč luč na svetilniku sedanjosti, da svetimo vsem, ki so v hiši, se pravi v družini, v našem okolju, v župniji, samostanu, kjer koli smo v našem slovenskem svetu.
Skoraj nič vam nisem govoril o redovništvu ali redovniku in redovnici, pa vendar sem govoril samo o tem. Kadar koli sem rekel »sol zemlje« ali »luč sveta«, sem izgovoril redovnik (-ca), še več: izgovoril sem vaša imena. Vi ste sol zemlje! Vi ste luč sveta! Zato, naj sveti naša luč (naše duhovništvo, naše redovništvo) pred ljudmi, da bodo nas videli, slavili pa Očeta, ki je v nebesih. Amen.


PREDAVANJE - škof msgr. dr. Marjan Turnšek (predstavitev)
PREDAVANJE - škof msgr. dr. Marjan Turnšek (besedilo)
Škofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska Sobota

Napovednik


 nedelja, 02.08.2020 - nedelja, 06.12.2020

PRIPRAVA na zakon

Priprava na zakon v Škofiji Murska Sobota po epidemiji več ...


 četrtek, 24.09.2020 - petek, 06.11.2020

Murska Sobota - katehumenat

5. oktobra se začne katehumenat več ...


 četrtek, 01.10.2020 - sobota, 31.10.2020

Molitev rožnega venca za duhovne poklice

Molitev za duhovne poklice po župnijah in družinah od 1. do 31. oktobra 2020 več ...


 četrtek, 29.10.2020 - torek, 29.12.2020

Prva Kozarjeva ura

Vabljeni k molitvi za beatifikacijo b.s. Alojzija Kozarja. več ...


 sreda, 11.11.2020

110-letnica rojstva B.s. Alojzija Kozarja

11. novembra bomo obhajali 110-letnico rojstva Božjega služabnika Alojzija Kozarja. več ...


 sobota, 21.11.2020 - ponedeljek, 21.12.2020

Halasov shod

Vabljeni k molitvi za beatifikacijo b.s. Danijela Halasa. več ...


 sobota, 21.11.2020 - sobota, 28.11.2020

Adventna duhovna obnova in škofijski ministrantski kviz

21. in 28. novembra 2020 več ...

Celotni seznam napovedi