Škofija Murska Sobota
Škofija Murska Sobota

SPLETNE POVEZAVE ŽUPNIJ

MISEL DNEVA

"Danes hočemo biti vsi zavarovani za starost. Prav, toda ni boljšega in bolj gotovega zavarovanja, kot je dobro vzgojen otrok." B. sl. Alojzij Kozar

Božja beseda


Vir: www.hozana.si

ANKETA

Katere po vrsti bodo Stopinje 2021 ?
  30
  40
  48
  50
  53
  60
  77
rezultati anket

januar  februar  marec  april  maj  junij  
julij  avgust  september  oktober  november  december  

BLAŽENI EGIDIJ

07.02.

Bl. Egidij se je rodil 16. novembra 1728 v mestu Taranto na jugu Italije in pri krstu dobil ime Frančišek Anton Pashal. Že kot deček je gojil globoko pobožnost. Star deset let je postal vajenec v krznarski delavnici. Vsako jutro je najprej šel k maši, nato v delavnico, po končanem delu pa spet v cerkev. Ko je bil Frančišek star 24 let, se je odločil, da bo šel v samostan in po raznih preizkušnjah bil tudi sprejet v frančiškanski red. V samostanu je dobil ime Egidij, a ker je gojil posebno pobožnost do sv. Jožefa, je pri slovesni obljubi dobil ime Egidij »od svetega Jožefa«.
Sv. Jožef je Egidija nekoč tudi obvaroval od nesreče. Nek večer je Egidij utrujen zaspal in pozabil ugasniti svečo ob postelji, prav tako pa je pozabil opraviti molitve v čast sv. Jožefu, ki jih je molil vsak dan. V spanju je začutil, da se ga je dotaknila roka in hkrati zaslišal glas: »Vstani in opravi mi svoje molitve!« Egidij se je zbudil; vsa celica je bila v plamenih. Na pomoč je poklical sv. Jožefa in uspešno pogasil ogenj. Hvaležen je spoznal, da ga je sv. Jožef obvaroval velike nesreče.
Egidija so kmalu poslali v samostan sv. Pashala v Neapelj, kjer je ostal vse življenje. Najprej je bil kuhar. Vsakdanja opravila in zadolžitve je opravljal skromno, ljubeznivo, zvesto in natančno, s takšno ljubeznijo, kakor da opravlja najbolj vzvišeno službo v samostanu. Ko so predstojniki samostana opazili Egidijevo ponižno predanost in ljubezen, so ga postavili za samostanskega vratarja, da bi svetil celemu Neaplju. Kot vratar je prihajal v stik z ljudmi vseh stanov: z bogatimi in revnimi, imenitnimi in preprostimi. Vse je sprejemal z enakim spoštovanjem in ljubeznijo, saj se je držal vodila, da v vsakem človeku sprejema Kristusa. Kmalu se je po Neaplju razširila novica, da imajo v samostanu sv. Pashala za vratarja svetnika. Vsi, ki so bili v težavah so začeli prihajati k sv. Egidiju, ga prosili za nasvet in se mu priporočali v molitev. K njemu so se zatekali tudi ministri in člani kraljeve družine, premožni ljudje so mu prinašali sveče, denarja in živila. Egidij je tako lahko poskrbel za mnoge reveže.
V ponižni predanosti in ljubezni je tudi umrl. Ko je zbolel, je sobrate prosil, naj zanj opravijo devetdnevnico v čast Materi Božji in povedal, da ob sklepu devetdnevnice umrl. To se je tudi zgodilo. Izdihnil je 7. februarja 1812 z vzklikom: »Ljuba Mati moja in ljubi moj sv. Jožef, peljita me v nebeški raj!«

Danes godujejo vsi z imeni: Egidij, Ilej, Tilen, Tilih, Tilka.

Škofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska Sobota

Napovednik


 torek, 08.12.2020 - sreda, 08.12.2021

Leto svetega Jožefa

Papež z apostolskim pismom Patris corde napovedal Leto svetega Jožefa več ...


 petek, 19.03.2021 - sobota, 26.06.2021

Začetek Leta družine

Papež Frančišek napovedal začetek Leta družine Amoris Laetite več ...


 petek, 07.05.2021 - sobota, 15.05.2021

Priprava na zakon

preko Zooma več ...

Celotni seznam napovedi