Škofija Murska Sobota
Škofija Murska Sobota

SPLETNE POVEZAVE ŽUPNIJ

MISEL DNEVA

"Danes hočemo biti vsi zavarovani za starost. Prav, toda ni boljšega in bolj gotovega zavarovanja, kot je dobro vzgojen otrok." B. sl. Alojzij Kozar

Božja beseda


Vir: www.hozana.si

ANKETA

Katere po vrsti bodo Stopinje 2021 ?
  30
  40
  48
  50
  53
  60
  77
rezultati anket

januar  februar  marec  april  maj  junij  
julij  avgust  september  oktober  november  december  

Sv. Pavel iz Teb

15.01.

Ime Pavel izhaja iz latinske besede paulus, kar pomeni majhen. Tisti, ki nosijo krstno ime Pavel, Pavle, Pavla, večinoma godujejo 29. junija, na praznik apostolov Petra in Pavla.
Cerkev Pavla časti kot prvega puščavnika. Rodil se je okoli leta 228 v Tebah v Zgornjem Egiptu. Bil je iz bogate družine in izobražen. Leta 250 je rimski cesar Decij izdal ukaz, da morajo vsi rimski državljani javno darovati rimskim državnim bogovom. Kristjani, ki se ukazu niso uklonili, so bili podvrženi kaznovanju in preganjanju. Pavel ni podlegel grožnjam in je raje pobegnil v puščavo, kjer je ostal tudi po tem, ko so preganjanja prenehala. Šestdeset let je preživel v votlini in se posvetil le premišljevanju in molitvi. Hranil se je z datelji s palme, ki je rasla blizu votline, iz palmovih listov pa si je delal obleko. Umrl je leta 341. Sv. Hieronim, ki je napisal Pavlov življenjepis, trdi, da je dočakal 114 let. Pokopal ga je Anton Puščavnik. Njemu je Pavel pred svojo smrtjo tudi povedal, da mu je Bog mnogo let pošiljal krokarja, ki mu je prinašal vsak dan pol hleba kruha.
Sv. Pavla Puščavnika najpogosteje upodabljajo s palmo ali v palmovi obleki, s krokarjem ali z dvema levoma, ki mu kopljeta grob. Je zavetnik puščavnikov, pletarjev in izdelovalcev rogoznic.

Škofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska Sobota

Napovednik


 torek, 08.12.2020 - sreda, 08.12.2021

Leto svetega Jožefa

Papež z apostolskim pismom Patris corde napovedal Leto svetega Jožefa več ...


 petek, 19.03.2021 - sobota, 26.06.2021

Začetek Leta družine

Papež Frančišek napovedal začetek Leta družine Amoris Laetite več ...


 petek, 07.05.2021 - sobota, 15.05.2021

Priprava na zakon

preko Zooma več ...

Celotni seznam napovedi