Škofija Murska Sobota
Škofija Murska Sobota

SPLETNE POVEZAVE ŽUPNIJ

MISEL DNEVA

"Življenje po veri nas vodi k notranji svobodi, k notranji samostojnosti, da bi znali vse presojati z lastno glavo, da bi bili OSEBNOST." B. sl. Alojzij Kozar

Božja beseda


Vir: www.hozana.si

ANKETA

Katere po vrsti bodo Stopinje 2021 ?
  30
  40
  48
  50
  53
  60
  77
rezultati anket

2006  2007  2008  2009  2010  2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  
januar  februar  marec  april  maj  junij  
julij  avgust  september  oktober  november  december  

Katehetski simpozij - 2. dan

torek, 22.02.2011


Dan, ki je zbral katehete in katehistinje, ki si želijo obleči Samarijanovo suknjo, se je začel z molitvijo in sveto mašo. V Domu duhovnosti v Kančevcih se odvija 41. katehetski simpozij, ki se je začel včeraj, v ponedeljek, 21. februarja. Včerajšnje popoldne je zaznamovalo predavanje s. Mateje Kraševec, ki je spregovorila o tem, kdo sem, kakšna je moja samopodoba in kako prepoznati ranjenost ter pomagati. Dan smo sklenili s sveto mašo, ki jo je daroval murskosoboški škof msgr. dr. Peter Štumpf. V pridigi je spregovoril o našem prizadevanju, da bi si oblekli Samarijanovo suknjo. Poudaril je: »Človek, ki je svoboden, ima možnost odločanja za resnico. V tej pa prepoznava, da mora biti v odnosu do Boga pošten, iskren in ponižen. Ta drža ga napravlja sposobnega za to, da opazi sočloveka tudi takrat, ko je v potrebi in stiski. Solidarnost je namreč verska drža. Človek, ki ima pravilen odnos do Boga, je lahko solidaren z drugimi. Če ne, drugega prezre ali pa prezira.«
Današnje dogajanje se je začelo z molitvijo in sveto mašo, ki jo je daroval voditelj Pastoralne službe dr. Franc Zorec.  Podaril je, da je Cerkev zgrajena na Kristusu in je nič ne bo moglo premagati. Mi vsi smo udje te Cerkve in od nas je odvisno, kakšna je podoba te Cerkve. Postavil je vprašanje, kako naj katehet sooblikuje to podobo Cerkve, kako naj jo gradi in kakšno olje naj prinaša v ta ranjeni svet. Sveto mašo je daroval za slovenske škofe, da bi ohranjali vero, da bi izpolnjevali vodstveno nalogo, ki jim je zaupana v Cerkvi in da bi se zavedali, da jim to poslanstvo daje Jezus.
Današnje osrednje predavanje je pripravil psiholog Heliodor Cvetko. Na zanimiv in živahen način je spregovoril o stiskah današnjih otrok in mladine. Pokazal je na marsikateri napačen korak oz. napačno usmeritev, ko starši in vzgojitelji želijo otroku dobro, v resnici pa mu otežujejo korak v samostojno življenje. Njegovo predavanje je spremljalo okrog štirideset udeležencev.
Popoldan so udeleženci katehetskega simpozija preživeli v dveh delavnicah. Delavnico z naslovom Katehet, Samarijan, ranjenec, je vodila dr. Marija Sraka. Udeleženci so se pogovarjali o ranah, s katerimi se srečujemo pri otrocih, mladih, starših in o ranah kateheta, ki je velikokrat tudi v vlogi Samarijana in včasih v vlogi ranjenca, ki potrebuje pomoč. Da bi udeleženci te delavnice lažje doživeli Samarijana, so ta svetopisemski odlomek zaigrali in odkrili, da se vsi srečujejo z ranami žive Cerkve, ki jih je potrebno zdraviti z besedo, molitvijo, odpuščanjem, s pogovorom ter medsebojno povezanostjo. Druga delavnica je potekala na temo dobrodelnosti pod naslovom Imam suknjo zate, pridi in pomeri jo! Udeleženci delavnice, ki jo je vodila katehistinja Nataša Preglav, so ob pšeničnem zrnu razmišljali o poslanstvu kateheta, ki naj bo kakor usmiljeni Samarijan. Pogovor je potekal o tem, kako je leto dobrodelnosti zaznamovalo župnije in ure verouka. Ob svetopisemskem prizoru o usmiljenem Samarijanu, so nato izdelali katehezo o dobrodelnosti.
Po skupni molitvi večernic je sledil kulturni večer, ki ga je s pesmijo obogatila osemčlanska družina Ivančič iz Veržeja. S svojim pričevanjem skozi glasbo, pesem in misli o dobroti, veselju, ljubezni, so kot družina pokazali, da je Bog ljubezen. 

Besedilo in foto: Lojze Kozar ml.

Škofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska Sobota

Napovednik


 torek, 08.12.2020 - sreda, 08.12.2021

Leto svetega Jožefa

Papež z apostolskim pismom Patris corde napovedal Leto svetega Jožefa več ...


 petek, 19.03.2021 - sobota, 26.06.2021

Začetek Leta družine

Papež Frančišek napovedal začetek Leta družine Amoris Laetite več ...


 nedelja, 02.05.2021 - sobota, 08.05.2021

Prvi Mladinski festival

V nedeljo 2. maja ob 17. uri začenjamo 1. Mladinski festival v Murski Soboti več ...


 petek, 07.05.2021 - sobota, 15.05.2021

Priprava na zakon

preko Zooma več ...

Celotni seznam napovedi