Škofija Murska Sobota
Škofija Murska Sobota

SPLETNE POVEZAVE ŽUPNIJ

MISEL DNEVA

"Gospod uči: Pri molitvi najprej iščite Božje kraljestvo. Pa tudi prosite za vsakdanje potrebe. Pri molitvi je bistveno: Zgodi se tvoja volja." B. sl. Alojzij Kozar

Božja beseda


Vir: www.hozana.si

ANKETA

Katere po vrsti so Stopinje 2022?
  30
  40
  48
  50
  51
  52
  60
rezultati anket

2006  2007  2008  2009  2010  2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  
januar  februar  marec  april  maj  junij  
julij  avgust  september  oktober  november  december  

Nedelja Svete Družine

nedelja, 27.12.2020


Nagovor škofa Petra Štumpfa med sveto mašo, predvajano po Tv Exodus

Nedelja, 27.12. 2020 – soboška stolnica- Nedelja Svete Družine

 

UVOD

Dragi bratje in sestre!

Prva nedelja po božiču je v liturgičnem koledarju posvečena Sveti Družini iz Nazareta. Ne vemo, koliko let je Jezus živel skupaj z Jožefom in Marijo. Niti ne vemo, kdaj je umrl sveti Jožef. Vemo, samo, da je Jezus zapustil svoj dom in potem oznanjal Božje kraljestvo ter spreobrnjenje, tam nekje pri tridesetih letih. Nazareški dom je zanj ostal pomemben kraj. Tam je bil doma in tudi tja se je občasno rad vračal, ker se je v nazareški družini počutil sprejetega. Tukaj je našel zavetje Marijine materinske ljubezni.

Nekateri pa se ne vračajo več v družino, ker so bili v njej zlorabljeni in ranjeni. Zato jim domača družina pomeni kraj hudega trpljenja. Najbolj trpijo tisti, ki so bili doma spolno zlorabljeni od očeta ali mame, bratov ali sester, dedka ali babice, strica ali tete ali pa koga drugega. Nekateri so bili zlorabljeni od domačega duhovnika ali učitelja ali od šefa v službi ali koga drugega, pa jim v domači družini niso verjeli, da so bili zlorabljeni. Nekateri od teh zlorabljenih so danes tudi duhovniki, redovniki, redovnice ali redovniki.

Nemalo zlorabljenih se tako počuti izdane od mame ali očeta, mogoče se celo počuti izdane tudi od domačega župnika ali krajevnega škofa, ker jim morda nista znala ali pa hotela dovolj pozorno in očetovsko prisluhniti in potem tudi ukrepati.

Spolne zlorabe in potem še nerazumevanje ali celo grožnje žrtvi – to so velike rane in bolečine, ki nikdar niso povsem ozdravljene in še mnogo let pozneje so te rane zgolj zdravljene.

Jezus je tisti Božji zdravnik, ki prihaja iz nazareške družine. On ima izkušnjo Marijine in Jožefove ljubeče pozornosti, razumevanja in tolažbe. V nazareški družini je bila doma sveta čistost telesa, duše in duha. In zato so bili vsi nameni in vsa dejanja v sveti nazareški družini jasni in prosojni kot kristal.

Jezus pozna do najbolj skritih globin bolečine zlorabljenih. Samo on lahko ta ranjena mesta pomazili s svojo zdravilno milostjo, da se ta mesta ne zagnojijo v zagrenjenost in sovraštvo.

To sveto mašo bomo obhajali za vse žrtve spolnih zlorab, pa tudi za spreobrnjenje tistih, ki so krivi teh zlorab. Neodpuščenih grehov tega zločinskega dejanja je veliko, zelo veliko: so grehi storitve, so grehi zamolčitve, so grehi tolerance, so tudi grehi krivih ovadb, so grehi premajhne pozornosti, so grehi bogoskrunstva, so grehi laži in pretvarjanja, so grehi prelaganja odgovornosti, so grehi neobžalovanja in nekesanja.

Kako sploh primerno pristopiti k vprašanju te zločinske težavnosti? Potrebna je najprej iskrenost do sebe in srečali se bomo v tistem grehu, ki mu pravimo greh proti ljubezni do Boga in bližnjega. Iz tega greha pozneje vzklijejo grešna dejanja, v nekaterih primerih tudi spolne zlorabe.

Obžalujmo svoje grehe, in Jezus naj nas očisti in napravi vredne za obhajanje te svete evharistije.

 

PRIDIGA

Kakšno sporočilo nam daje nazareška Sveta Družina?

Jožef in Marija sta imela pomembno vlogo pri človeški vzgoji Jezusa Kristusa. Čeprav se je Jezus zavedal, da je Božji Sin in ga je nebeški Oče poslal kot svojo, večno, Besedo v nazareško družino, se ni odrekel vzgoji. Jezusa je spočela Mati Marija od Svetega Duha in ga tudi rodila. Marija je bila Jožefova zakonita žena, ki je posinovil Jezusa. Tako je Jožef postal Jezusov krušni oče. Čeprav Bog, je tudi Jezus moral rasti in zoreti tako kot vsi otroci. Pri tem je potreboval očeta in mater.

Bog nam je s tem dal jasno sporočilo: Vsi otroci imajo pravico do očeta in matere, ki jih naučita prvih besed in prvih korakov. Ta oče je moški in ta mati je ženska. Zato noben zakon ne more tega spremeniti ali celo izbrisati. Bog je ustvaril človeka kot moškega in kot žensko. Spol je zapisan v človeško naravo po Božjem posredovanju. Kdor pri tem zanika Boga Stvarnika, zanika tudi družino in zanika otroke, ki jim Bog daje življenje v družini.

Oče in mati nista na svetu samo zato, da bi imela otroke. Njuno poslanstvo je tudi v vzgoji. Otroke morata pripraviti na življenje. Prijeti jih za roke in popeljati  v ta svet. Otroci morajo doživeti zmage in poraze – veselje in žalost. Otroci zaviti v celofan  neodgovornosti, brezdelja, so uničeni otroci. Saj veste tisto znano, ki smo jo tolikokrat slišali: »Če smo morali mi toliko delati, vsaj otrokom ne bo treba.«

K vzgoji otrok spada tudi varovanje otrok pred vsemi vrstami zlorab – tudi spolnimi. Nič ne opraviči očeta in matere, da bi se odtegnila pred odgovornostjo varovanja otrok pred tem zločinom. Nevarnosti zlorab ni samo tisoč, jih je še mnogo več. Zlorabe kukajo v domove iz vseh poznanih in nepoznanih kotičkov. Internet je samo ena od nevarnosti. Poleg tega so še mnoge druge. Pozornost staršev mora biti nenehna in budna. Ne gre za paniko, temveč gre za odgovornost starševstva. Ukrepanje po zlorabi je samo še gašenje požara tragedije. Potrebna je preventiva. In ta je v zaupanju, v medsebojnem spoštovanju, iskrenem pogovoru, ogibanju grobosti, predvsem pa v molitvi in v zakramentih, ki dajejo Božjo pomoč pri takšnih vzgoji, ki otroka vodi do osebnostne celovitosti.

Ukrepanje proti možnosti da bi prišlo do zlorab je  zelo velik napor. Kdor misli, da se bo s tem lahko sam soočal, se moti. Potrebna je vzajemna pomoč. Najprej med zakoncema, potem pa tudi v širšem krogu družine ali kot temu pravimo, v sorodstvu.

Sicer pa so spolne zlorabe še vedno tabu teme in dokler bo tako, bodo ostale prikrite in žrtve bodo trpele še naprej.

Tudi Cerkev na Slovenskem je pri odpravljanju spolnih zlorab naredila premike, vendar pa še zmeraj ne dovolj velike. Kot škof te Cerkev se opravičujem vsem, ki ste bili zlorabljeni od kakega duhovnika, redovnika ali redovnice ali po so zlorabljeni vaši otroci, pa pri tem s strani Cerkve v vašem primeru ni prišlo do odločnega ukrepanja proti storilcem teh zločinskih dejanj. Opravičujem se vam kot škof, ker vem, da je v Cerkvi potrebno še veliko postoriti, da do zlorab ne bo prišlo.

Tiste, ki so zlorabe storili pa je potrebno onemogočiti pri njihovem zločinskem početju in jim naložiti spokorno kazen, ki jim bi pomagala k obžalovanju in spreobrnjenju. Storilce, ki tega niso sposobni, je potrebo odstraniti iz cerkvene službe in okolja, kjer bi še lahko pomenili nevarnost zaradi možnih nadaljnjih zlorab.

Tudi Cerkev na Slovenskem hodi po naporni poti, ki bo še dolga in na tej poti bo še morala napraviti dejanja spokornosti in tudi javnega opravičila žrtvam spolnih zlorab, ki so jih zagrešili nekateri duhovniki, redovniki in redovnice ali nekateri verski uslužbenci.

Sveta nazareška družina je bila izpostavljena vsem možnim in nemogočim preizkušnjam. Čeprav sta se Marija in Jožef zavedala, da imata pod streho Božjega otroka, jima nič ni bilo prihranjeno: nadnaravno Marijino spočetje od Svetega Duha, Jožefovi dvomi o tem spočetju, rojstvo otroka v betlehemskem hlevu, beg v Egipt pred Herodovo krvavo roko, ki je hotel uničiti Božjega Dojenčka, ker se je bal konkurence na kraljevem prestolu… Vse  to so bile velike preizkušnje za Jožefa in Marijo, vendar pa te preizkušnje niso uničile njunega zakona, ampak so ju še bolj povezale v ljubezni in zvestobi. Jožef in Marija sta zaupala Bogu in molila drug  za drugega, da bi ostala skupaj. Njuna ljubezen se je v preizkušnjah obnavljala in utrjevala.

Papež Pavel VI. je dejal, da nas Nazaret uči tišine in dela. Koliko nepotrebnih besed se izgovori in sliši po družinah. Kot strup se potem pretakajo v otroška srca, ki postajajo brezčutna in celo sovražna do obrekovanih, do opravljanih in nazadnje celo do lastnih staršev. Poznamo pa tudi tišino zamer, kujanja, sumničenja, neiskrenosti…

V takšni tišini se mož in žena oddaljujeta drug o drugega in otroci bežijo iz družine. Zvestoba zakoncev je v nevarnosti, otroci pa na stranpoteh.

Kako lepo pa je v družini, kjer pazijo na besede – kjer lepo govorijo, kjer poznajo besede: prosim, oprosti, hvala, dober dan, nasvidenje… Takšne družine živijo v sveti tišini, ki zna bi obogatena tudi z družinsko molitvijo. V nazareški družini so imeli čut za bistvene reči: prizadevanje za ljubeče odnose, za preprostost, iskrenost, odpovedi v korist drugega.

Nazareška družina ni romantična družina. Že pri darovanju Jezusa v templju morata Jožef in Marija slišati besede preroškega moža Simeona o težkih časih, ki ju čakajo. Vendar se nista prestrašila. Ni ju zajela panika. Vera v Božjo pomoč jima je pomenila varnost in zagotovilo, da nista sama, ampak je Bog z njima. Imata Jezusa, in kdo jima kaj more?

Dragi očetje, drag mame. Imate Jezusa! Kdo vam kaj more? Jezus je prisoten v tabernakljih naših cerkvah. Jezus je prisoten pri vsaki sveti maši in je prisoten v Svetem pismu. Jezus je prisoten v zakramentu svetega zakona – je prisoten v vaših srcih – je prisoten v vaših otrocih – je prisoten v vaših družinah. Jezus je z nami, da ne bi nehali iskati tega, kar je v nebesih – večnega življenja.

Mož in žena, oče in mati -  tukaj na zemlji, v nebesih pa večno živa Božja otroka pred obličjem Troedinega Boga.

Naj vam bo vsem po vaših družinah blagoslovljeno in blagodejno življenje.

- amen

 

 

 

Škofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska Sobota

Napovednik


 sobota, 01.01.2022 - sobota, 31.12.2022

Maševanje in spovedovanje škofa dr. Petra Štumpfa

v stolni cerkvi sv. Nikolaja v Murski Soboti več ...


 sobota, 01.01.2022 - sobota, 31.12.2022

Dom duhovnosti v Kančevcih

Programi v letu 2022 več ...


 nedelja, 08.05.2022 - nedelja, 25.09.2022

Murska Sobota: Priprava na zakon v letu 2022

v Murski Soboti več ...


 sobota, 21.05.2022 - sreda, 21.12.2022

Halasovi shodi 2022

Nadaljujejo se Halasovi shodi ... več ...


 ponedeljek, 08.08.2022 - nedelja, 21.08.2022

Turnišče - Marijino vnebovzetje

Program praznovanja velike maše v Turnišču več ...


 nedelja, 21.08.2022

Oratorij 2022

V letu 2022 bo oratorij potekal v naslednjih župnijah: Bogojina več ...


 sobota, 27.08.2022

Radenci: 2. Mladinski festival v Sloveniji

v soboto, 27. avgusta 2022 več ...


 četrtek, 01.09.2022 - torek, 11.07.2023

Delavnice molitve in življenja

Več na https://dmz.si/ več ...


 četrtek, 08.12.2022

Trimesečni program za žalujoče

Program za žalujoče bo potekal v Radencih od 29. septembra 2022 več ...

Celotni seznam napovedi