Škofija Murska Sobota
Škofija Murska Sobota

SPLETNE POVEZAVE ŽUPNIJ

MISEL DNEVA

"Duhovnikom je Bog zaupal v oskrbovanje največji zaklda, ki ga imamo ljudje na tem svetu, to je vero." B. sl. Danijel Halas

Božja beseda


Vir: www.hozana.si

ANKETA

Katere po vrsti bodo Stopinje 2021 ?
  30
  40
  48
  50
  53
  60
  77
rezultati anket

2006  2007  2008  2009  2010  2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  
januar  februar  marec  april  maj  junij  
julij  avgust  september  oktober  november  december  

Prvi četrtek - škofijski misijon

četrtek, 04.08.2016


Ob prvih četrtkih molimo za duhovne poklice, zato spoznavamo svetle vzore iz naše slovenske preteklosti. V mesecu avgustu je na vrsti Božji služabnik Anton Vovk.


Odpiram vrata Kristusu
po zgledu škofa Antona,
ki bil goreči je pastir,
mu Jezus bil moči je vir.

Nagovor:

"V isti hiši kakor pesnik France Prešeren je bil natanko sto let kasneje rojen Anton Vovk, kasnejši ljubljanski škof in svetniški kandidat, za katerega poteka postopek za beatifikacijo.
Po drugi svetovni vojni je postal ljubljanski škof in se soočal z velikimi težavami, ki jih je povzročala takratna komunistična oblast. Za škofovsko geslo si je izbral besede: V Gospoda zaupam. Samo ta vez z Jezusom in z njegovo Materjo Marijo mu je dajala moč, da je vztrajal. Več kot 90 krat je bil zaslišan s strani tajne politične policije UDV. Doživljal je hude žalitve, nasprotovanja, oblast je obsodila in zaprla več sto duhovnikov, ovirala je njegovo delo in delo duhovnikov po župnijah. S svojo pokončno držo je bil škof Vovk mnogim močna opora.
Višek nasilja nad škofom je predstavljal zažig v Novem mestu. Škof Vovk se je 20. januarja 1952 skupaj s spremstvom iz Ljubljane z vlakom odpeljal proti Novemu mestu, da bi v župniji Stopiče blagoslovil obnovljene orgle. Na postaji je škofa pričakala množica, ki je škofa zasramovala in fizično napadla. Nekdo iz množice je škofa polil z bencinom in zažgal. Množica je vpila: ?Zgori, hudič! Crkne naj hudič!? Škof pa se je medtem boril s plameni. Odvrgel je goreči plašč ter pogasil goreči kolar iz celuloida, ki mu je povzročil še posebej hude opekline na vratu. Posledica tega je bila močna brazgotina, ki ga je spremljala do smrti in je bila vidno znamenje njegovega mučeništva. Divjanje množice je trajalo kar štiri ure in pol. Policija, ki je bila navzoča na postaji, ni naredila ničesar, da bi škofa zaščitila. Množica niti ni dovolila zdravniku, da bi ranjenemu škofu pomagal. Škof se je moral z istim vlakom odpeljati nazaj v Ljubljano in šele tam je lahko poiskal zdravniško pomoč.
Šele leta 1960 je škof Vovk dobil dovoljenje, da je smel oditi v Rim, kjer se je 1. februarja srečal s papežem Janezom XXIII. Škof Vovk se je opravičil papežu, da zaradi bolezni ne more poklekniti pred njim. Papež mu je odgovoril: ?Jaz bi moral poklekniti pred Vami.? Papež in drugi v Vatikanu so vedeli za Vovkovo trpljenje, za njegovo pokončno držo in vsi so v njem prepoznali mučenca.
Škofijski postopek za beatifikacijo škofa Antona Vovka je bil končan leta 2007, zdaj se nadaljuje na kongregaciji v Rimu.
Ko je Anton Vovk od nuncija zvedel za škofovsko imenovanje in dobil čas za premislek, je odšel v ljubljansko stolnico in pokleknil pred podobo brezjanske Marije. Čeprav je vedel, da ga v novi službi ne čaka nič dobrega, saj je oblast zaprla že več duhovnikov in na različne načine razkazovala svojo moč, je po Marijinem zgledu rekel: Zgodi se Božja volja! Kot škof je svoje zaupanje v Boga še naprej krepil pred Marijo. S svojim zgledom je odpiral vrata, da je Kristus kljub nasprotovanju in oviram komunistične oblasti lahko vstopal v številna srca, v družinske in župnijske skupnosti. Njegov zgled naj spodbuja in krepi tudi nas." Lojze Kozar ml., Odprite vrata Kristusu


ŠKOFIJSKI MISIJON

Škofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska Sobota

Napovednik


 torek, 08.12.2020 - sreda, 08.12.2021

Leto svetega Jožefa

Papež z apostolskim pismom Patris corde napovedal Leto svetega Jožefa več ...


 petek, 19.03.2021 - sobota, 26.06.2021

Začetek Leta družine

Papež Frančišek napovedal začetek Leta družine Amoris Laetite več ...


 petek, 07.05.2021 - sobota, 15.05.2021

Priprava na zakon

preko Zooma več ...

Celotni seznam napovedi