Škofija Murska Sobota
Škofija Murska Sobota

SPLETNE POVEZAVE ŽUPNIJ

MISEL DNEVA

"V družini si določite, kdaj in koliko boste molili. Od tistega pa nikoli ne odstopite." B. sl. Alojzij Kozar

Božja beseda


Vir: www.hozana.si

ANKETA

Katere po vrsti bodo Stopinje 2021 ?
  30
  40
  48
  50
  53
  60
  77
rezultati anket

2006  2007  2008  2009  2010  2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  
januar  februar  marec  april  maj  junij  
julij  avgust  september  oktober  november  december  

Prva sobota - škofijski misijon

sobota, 06.08.2016


Vsaka prva sobota v mesecu usmerja naš pogled k nebeški Materi Mariji. Za to si prizadevamo tudi v času škofijskega misijona. V avgustu je pred nami podoba Marije Vnebovzete. Verniki smo se zbrali k bogoslužju in počastili Marijo. Ob njenem zgledu smo se odločili, da si bomo še bolj prizadevali za lepo, sveto življenje. Pri tem prizadevanju nas krepi njena priprošnja.

Odpiram vrata Kristusu
in Materi Gospodovi,
ki Jezus jo v nebo je vzel,
trohnobe, groba jo otel.

Nagovor:
"Naš rojak škof dr. Jožef Smej je bil po drugi svetovni vojni kaplan pri Mariji pod logom v Turnišču. Iz njegove predanosti nebeški Materi in iz njegove ljubezni do Marije je vzklila pesnitev Marijine Božje poti ter sonetni venec, posvečen ?Kristovi materi?, kar pove akrostih, sestavljen iz prvih črk posameznih sonetov. ?Kako si lepa, ti nebeška Mati!? vzklikne pesnik in priznava, da nima dovolj besed, da bi orisal njeno lepoto. Želi pa si, da bi vsi ljudje spoznali že zdaj v tem življenju, predvsem pa v večni domovini: ?Resnično, tvoja slava je velika!?
Da, Marijina slava je velika, ker jo je Sin poveličal nad angelske zbore, ker ni pustil, da bi njeno telo trohnelo, pač pa jo je takoj ob smrti z dušo in telesom vzel k sebi v nebesa. Jezus je na Mariji izpolnil, kar bomo mi prejeli šele ob vesoljni sodbi, ko bomo dobili novo, poveličano telo in bomo v nebeški slavi, v polnem veselju živeli vso večnost.
Tudi prvi provincial slovenskih jezuitov p. Pavel Berden, rojak s Kobilja, je odpiral vrata Kristusu in Mariji. Kristusa je imenoval ?Sonce moje duše?, o Mariji pa je zapel: ?Roža bila si / solzne doline, / zdaj presajena si / v rajske višine.? Veselil se je Marijine slave in je s svojim oznanjevanjem kot ljudski misijonar pomagal ljudem, da so odpirali vrata svojih src najsvetlejšemu Soncu, Kristusu, in najlepši Roži, Mariji.
?Marija ni božanstvo, je samo človek, eden izmed nas, toda Bogu najbližji, zato je vzeta v nebesa.? Tako je na praznik Marijinega vnebovzetja v pridigi povedal msgr. Lojze Kozar. Spraševal se je, kako je lahko dan Marijine smrti praznik veselja. In zapisal je radostno ugotovitev: ?Ker je prva med vsemi ljudmi, ki je že z dušo in telesom v nebesih, kar nas čaka šele na sodni dan.?
Jezuitski misijonar, rojen v Murski Soboti, Vladimir Kos je številne pesmi posvetil nebeški Materi, ki jo pogosto otroško zaupno imenuje ?Mama vseh ljudstev zemlje?, ?Mama Gospodova?. Čeprav že več kot pol stoletja živi na Japonskem, se še zmeraj z domačo, slovensko besedo obrača k Mariji. ?Razkošje nebeško, Marija, je tvoje. / Brezkončna je sreča, brezkončen njen blišč.? In dodaja: ?Junakinja si, o Marija v nebesih!? Da, Marija v nebesih, naša Mama, odeta v nepopisno lepoto, nas čaka, nas spremlja s svojo ljubeznijo, prosi za nas pri svojem Sinu. Zato tudi mi veseli kličemo njeno ime in ponavljamo: O Gospa moja, o Mati moja! Varuj me, brani me, kakor svojo last in posest. Amen." Lojze Kozar ml., Odprite vrata Kristusu

ŠKOFIJSKI MISIJON

Škofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska SobotaŠkofija Murska Sobota

Napovednik


 torek, 08.12.2020 - sreda, 08.12.2021

Leto svetega Jožefa

Papež z apostolskim pismom Patris corde napovedal Leto svetega Jožefa več ...


 petek, 19.03.2021 - sobota, 26.06.2021

Začetek Leta družine

Papež Frančišek napovedal začetek Leta družine Amoris Laetite več ...


 nedelja, 02.05.2021 - sobota, 08.05.2021

Prvi Mladinski festival

V nedeljo 2. maja ob 17. uri začenjamo 1. Mladinski festival v Murski Soboti več ...


 petek, 07.05.2021 - sobota, 15.05.2021

Priprava na zakon

preko Zooma več ...

Celotni seznam napovedi